Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalan kesäkunnanjohtaja Jiri Honkala on entinen portsari –  "Väitteleminen ei tunnu pahalta, kun on käsitellyt hankalia tapauksia ilta toisensa perään"

Asikkalan kesäkunnanjohtajana toimiva 23-vuotias Jiri Honkala on entinen kuntalainen itsekin. Kuva: Ronja Koskinen

Nyt on Asikkalassa kunnon kokoinen kunnanjohtaja. Päätöksentekoon saatiin leveät hartiat.

Vastaavanlaisia kommentteja on lauottu Asikkalan kesäkunnanjohtajana heinäkuussa aloittaneesta Jiri Honkalasta, 23. Pituutta hänellä on piirua vaille kaksi metriä.

– Naurattaa vain, ainakin toistaiseksi, Honkala hymähtää.

Nuoresta iästä hänelle ei kuitenkaan ole naljailtu.

– Niin surullista kuin se onkin, väitän, että jos paikallani olisi samanikäinen nainen, hänelle tulisi enemmän kuittia iästä ja sukupuolesta.

Vastaus mainostemppusyytöksiin Twitterissä

Kauppatieteitä Jyväskylässä opiskeleva Honkala toimii elokuun puoliväliin kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan kesälomasijaisena. Pestiin kuuluu muun muassa yhteydenpitoa kuntalaisiin ja paikallisiin yrityksiin sekä johtoryhmätyöskentelyä.

Ensimmäisen kahden viikon aikana Honkala on tutustunut kirjanpitoon ja pöytäkirjoihin sekä vastaillut kuntalaisten kysymyksiin. Edustustehtäviinkin hän on päätynyt.

– Tiistai-iltapäivällä jaoin mobilisti-illassa kolme tuntia kaurahiutaleita. Aamulla en arvannut, missä hommassa viettäisin iltapäivän.

Kesäkunnanjohtajalla ei ole virkavastuuta eikä siten päätöksentekovastuuta.

Eräänä päivänä Honkala lueskeli itseään käsittelevien uutisten kommenttipalstoja. Kriittiset kommentoijat kirjoittavat, että koska ei ole virkavastuuta, ei Honkalalla varmaan myöskään ole mitään järkevää tekemistä, vaan työ on pelkästään mainostemppu. Nohevana Honkala päätti kertoa työkuvastaan Twitterissä.

– Tykkään palautteesta. Siitä tietysti oppii, kunhan se ei mene ihon alle, hän toteaa.

Töissä ei painita, mutta väitellään

Portsarinakin Honkala on työskennellyt Lahden Tirrassa ja Cherissä sekä Asikkalassa jo lopettaneessa Kaprokissa. Työ kapakassa on antanut välineitä myös kuntatyöhön.

– Painimista tässä työssä ei tarvitse harrastaa, mutta työ portsarina on kyllä antanut perspektiiviä. Asioista väitteleminen ei tunnu pahalta, kun on käsitellyt hankalia tapauksia ilta toisensa perään.

Honkalan mielestä Asikkalan kunnassa asiat ovat todella hyvin, mutta kehitettävääkin löytyy.

– Viestintä kuntalaisten suuntaan on yksi suurimpia haasteita. Lisäksi se pitäisi saada muuttumaan, että täältä muuttaa enemmän ihmisiä pois kuin tulee tilalle.

Jiri Honkalalla on käytössään kesän ajan Rinna Ikola-Norrbackan työhuone. Pöydällä oleva puunuija on entisen pääministerin Juha Sipilän valmistama. Kuva: Ronja Koskinen

Kuntaan avoimempaa ja aktiivisempaa viestintää

Honkalan tärkeä tehtävä kesäkunnanjohtajana onkin tuoda uusia toimintatapoja kuntaorganisaatioon. Vanhojen viestintäkanavien rinnalle pitää hänen mielestään saada tehokkaasti mukaan myös sosiaalisen median kanavat.

–Päätöksenteon ei pitäisi tapahtua suljettujen ovien takana. Sosiaalisessa mediassa voisimme kertoa päätöksistä, ja asukkaat voivat haastaa päätöksiä siellä.

Esimerkiksi Facebook-sivuilla voisi tiivistää kunnanvaltuuston ja -hallituksen kokousten ydinasiat, Honkala kaavailee.

– Olen suunnitellut ottavani Instagramin joku päivä haltuun. Voisin esitellä, että mitä teen täällä ja kuvata kunnanviraston arkea.

Pari ensimmäistä viikkoa kesäkunnanjohtajana on yllättänyt positiivisesti.

– Täällä on oikeasti tosi hyvä meininki. Muistan lapsuudesta, että minulla oli kunnasta ja kunnan työntekijöistä vähän pölyttynyt mielikuva.

Eniten Honkala odottaa kesätyöltään keskusteluja kuntalaisten kanssa ja elokuussa olevia kokouksia.

– Olen kuullut kokouksista, että ne voivat joskus olla riitaisiakin, kun asioista ei olla yksimielisiä.

Askeettista elämää kunnan yksiössä

Kesätyön ajan Honkala asuu Asikkalan kunnan yksiössä, joka sijaitsee kanavan kupeessa.

Hänen vapaa-aikansa menee tällä hetkellä töiden jälkeen kotona latautuessa. Väsymys ei yllättäen johdukaan työstressistä.

– Nukun ilmapatjalla, niin se on vähän verottanut yöunia, Honkala myöntää.

Sisustus Honkalan kesäkodissa on muutenkin askeettinen. Asunnossa on ilmapatjan lisäksi vain pöytä, yksi tuoli ja tietokone.

– Voisin tuoda vielä Jyväskylästä Tom of Finland -verhot. Ne ovat hienot ja herättävät aina keskustelua.

Houkuttelevat työt puuttuvat

Kolmen Jyväskylässä vietetyn vuoden jälkeen Honkala kertoo arvostavansa Asikkalaa ja erityisesti luonnon läheisyyttä aiempaa enemmän.

– Jos löytäisin kiinnostavan työpaikan Asikkalasta tai Lahdesta, niin varmasti olisin kiinnostunut muuttamaan kokonaan takaisin tänne.

Honkalan mielestä kunta houkuttelee lapsiperheitä, mutta hänen kaltaisilleen nuorille houkuttelevia töitä ei ole riittävästi. Muuten hän kokee kunnan palvelut riittäviksi.

– Liikuntamahdollisuudet ovat älyttömän hyvät ja suuri osa niistä on ilmaisia. Jyväskylään muuttaessa oli sokki, että kuntosalista joutuu maksamaan.

Lue myös: Mökkiläiset turvaavat paikallisten tarvitsemat palvelut – Asikkalan yrittäjien puheenjohtajan mielestä tilanne on win-win
Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi