Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaishotellin vieras todisti raakaa väkivallantekoa viime kesänä – Törkeästä pahoinpitelystä tuli harvinaisen kova tuomio

Lahden keskustassa viime vuoden elokuussa tapahtunut väkivallanteko toi hämeenlinnalaiselle 34-vuotiaalle naiselle viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen.

Lahdessa on viimeisen vuoden kuluessa tullut poliisin tietoon noin 40 törkeää pahoinpitelyä. Törkeitä kuolemantuottamuksia on tuntuvasti vähemmän. Vakavat rikokset johtavat usein pakkokeinoihin, joissa teosta epäilty vangitaan jo esitutkinnan ajaksi. Kuva: Katja Luoma

Lahden keskustassa viime vuoden elokuussa tapahtunut väkivallanteko toi hämeenlinnalaiselle 34-vuotiaalle Marjo-Riitta Räsäselle viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden torstaina antama rangaistus tuli törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjä oli vaihtoehtoisesti vaatinut rangaistusta taposta.

Törkeästä pahoinpitelystä tuomitaan yleensä 1–2 vuotta vankeutta. Räsäsen käyttämää väkivaltaa pidettiin kuitenkin niin voimakkaana, että oikeus päätyi yleiseen käytäntöön verrattuna poikkeuksellisen ankaraan lopputulokseen.

Potkimista ja polkemista

Väkivallan määrä ja laatu tulivat toteen näytetyiksi muun muassa niillä havainnoilla, mitä Hotelli Seurahuoneen ylimmässä kerroksessa ollut mies oli tehnyt. Häntä kuultiin oikeudessa todistajana. Toisena todistajana kuultiin läheisen ravintolan terassilla ollutta naista.

Kaksikon kertomuksista ilmeni muun muassa, että syytetty oli lyönyt seurassaan ollutta vuonna 1957 syntynyttä miestä. Voimakkaasti päihtynyt mies oli kaatunut selälleen, minkä jälkeen nainen oli potkinut uhria ja polkenut tämän päätä päin asfalttia.

Hotellista tapahtumia seurannut todistaja kertoi väkivallan jatkuneen vielä senkin jälkeen, kun maassa maannut mies lakkasi liikkumasta.

– Päähän polkeminen oli aika julman näköistä touhua.

Todistaja soitti hätäkeskukseen ja kertoi tekijän tuntomerkit. Hänen mukaansa kukaan ei mennyt auttamaan uhria ja viranomaisavun tulokin kesti kauan.

Mies kuoli aivovaurioon noin kaksi kuukautta tapahtuman jälkeen. Jo sitä ennen hänen vasen silmänsä oli sokeutunut väkivallanteon vuoksi.

Likaiset puheet raivostuttivat

Syytetty ja uhriksi joutunut mies eivät tunteneet ennestään toisiaan, mutta ennen rikosta he olivat viettäneet keskenään noin tunnin. Syytetyn mukaan mies oli puhunut tavalla, jonka hän koki naisen kunniaa loukkaavaksi. Syytetty kertoi miehen myös pyrkineen ahdistelemaan häntä.

Päähän polkeminen oli aika julman näköistä touhua. Oikeudenkäynnissä kuultu todistaja

Tässä tilanteessa syytetty oli menettänyt malttinsa, ja asiat olivat kääntyneet kohtalokkaaseen suuntaan. Väkivallanteon jälkeen syytetty ei jäänyt katsomaan, kuinka miehelle oli käynyt.

Puolustus muistutti, että asunnoton ja päihdeongelmista kärsivä nainen oli jo aiemmin joutunut muilta miehiltä kestämään vastaavanlaista kohtelua. Tämä seikka omalta osaltaan selitti hänen reaktionsa voimakkuuden

Kertomuksissa ristiriitaa

Puolustus myönsi rikoksen, mutta kiisti sen olleen tappo. Sen sijaan kyseessä oli törkeä pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus, kuten myös käräjäoikeus asiaa tuomiossaan arvioi.

Puolustus kiinnitti huomiota siihen, että todistajien arviot uhriin osuneiden potkujen määrästä ja voimakkuudesta olivat jossain määrin ristiriitaisia. Potkujen erityisestä kovuudesta ei myöskään ollut puolustuksen mielestä näyttöä.

Asianomistajina olleet uhrin lapset sitä vastoin katsoivat syytetyn syyllistyneen tappoon, koska hän oli raa'alla ja julmalla toiminnallaan osoittanut haluavansa vahingoittaa toista osapuolta vakavasti.

Tappo ei tullut näytetyksi

Uhri oli jo toipunut tapahtuneesta niin paljon, että hengenvaaraa ei enää ollut ja lääkärit suunnittelivat hänen kuntouttamistaan. Miehen aikaisemmat perussairaudet ja keuhkokuume myötävaikuttivat kuitenkin hänen menehtymiseensä.

Edellä mainituin perustein käräjäoikeus katsoi, että syytetty ei syyllistynyt tappoon. Nainen ei voinut olla tietoinen uhrin valmiiksi heikosta terveydestä. Lisäksi hän olisi halutessaan voinut jatkaa väkivaltaa vielä pitempään, koska kukaan sivullinen ei puuttunut asiaan.

Asianomistajina olleet miehen kolme lasta tuomittiin saamaan syytetyltä kärsimyskorvauksia yhteensä 13 000 euroa. Syytetty myönsi lasten vaatimukset sellaisinaan oikeiksi.

Marjo-Riitta Räsänen määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna, ja hänet passitettiin Hämeenlinnan vankilaan. Hänellä on ennestään tilillään kaksi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tänä vuonna annettua pahoinpitelytuomiota.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi