Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sekajätteen erottelu ja Päijät-Hämeen Viljaklusteri kiinnostivat Euroopan bio-asiantuntijoita Kujalassa

Euroopalle esiteltiin Päijät-Hämeen kiertotalouden tiekartta, Viljaklusterin yhteistyömalli ja Kujalan symbioosi.

Itävaltalainen Andreas Thurner on Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen. Hän edusti Lahdessa Itävallan maa- ja metsätalousalaa. Kuva: Janne Ranne

Lahden bio-osaamista esiteltiin eurooppalaisille biotalouden asiantuntijoille keskiviikkona. Helsingissä järjestettyyn Biotalouskonferenssiin saapuneet vieraat tutustuvat Kujalan jäteasemaan ja Stora Enson tehtaaseen.

– Biotalous on tärkeä väline ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Pariisin ilmastotavoitteisiin pääseminen edellyttää biotalouden ratkaisuja kaikilla aloilla, sanoo Itävallan Maatalouskamarin biotalousasiantuntija Andreas Thurner.

Lue myös: Massiivinen Green Capital -urakka alkaa nyt – pääkaupunkivuoden avajaisia vietetään jo 18 kuukauden päästä
 

Thurnerin mukaan biotaloudessa on jo paljon keksintöjä, joilla ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa. Nyt ne täytyisi vain saada käyttöön.

Päijät-Hämeen jätehuollossa vieraillut asiantuntijaryhmä tutustui paikalliseen jätteiden lajitteluun. Thurneria kiinnosti, miksi sekajätettä erotellaan.

Kierrosta vetänyt Päivi Oksanen kertoo, että kaikesta sekajätteestä ei tehdä energiaa, vaan lajittelun avulla materiaalihyödynnettävät jätteet jatkavat matkaansa jalostavan teollisuuden uusioraaka-aineeksi.

Tuleva Euroopan vihreä pääkaupunki näyttää mallia

Lahti pääsi osaksi EU:n biokiertotaloustapahtumaa, koska alueen hyviä käytänteitä on esitelty Euroopassa Lamkin ja Päijät-Hämeen liiton kansainvälisen BIOREGIO-hankkeen toimesta.

EU-asiantuntijat ovat hyväksyneet Päijät-Hämeessä kahdeksan biokiertotalouden käytäntöä, joita voidaan levittää muualle unioniin.

Tärkeimpiä paikallisia biotaloustoimintoja ovat Päijät-Hämeen kiertotalouden tiekartta, Viljaklusterin yhteistyömalli, Kujalan teolliset symbioosit ja biojätteen käsittelykeskus LABIO.

Thurneria kiinnosti Lahden vierailulla erityisesti luennolla esitelty Viljaklusteri, joka on maailmanlaajuisesti edistyksellinen yhteisö. Päijät-Hämeessä on Suomen suurin viljaosaamisen keskittymä.

– On kiinnostavaa miten pienet toimijat voivat muodostaa yhteistyöverkoston, Thurner pohtii.

Biotalouskonferenssi on merkittävimpiä tapahtumia Helsingissä suomen puheenjohtajuuskaudella. Kuva: Janne Ranne

Biotalous huomioi maapallon kantokyvyn

Biotalous on yksi EU:n suurimmista ja tärkeimmistä toimialoista. Se kattaa maa- ja metsätalouden, kalatalouden, elintarviketeollisuuden, bioenergian tuotannon ja muut biopohjaiset teollisuudenalat. Alan vuotuinen liikevaihto on noin 2 biljoonaa euroa, ja se työllistää jopa 18 miljoonaa ihmistä.

Biotalous on tärkeä väline ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Itävallan Maatalouskamarin biotalousasiantuntija Andreas Thurner

Thurnerin mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti maa- ja metsätalouteen. Esimerkiksi muuttuvat sääolosuhteet ovat asia, johon viljelijät joutuvat varautumaan tulevaisuudessa myös Suomessa.

– Meidän täytyy päästä eroon ympäristöä kuormittavista aineista, kuten fossiilisista polttoaineista. Niitä täytyy korvata uusiutuvilla biopolttoaineilla, Thurner sanoo.

Helsingissä järjestetyn konferenssin tavoitteena on lisätä bio- ja kiertotalouden tunnettuutta ja edistää keskustelua biotalouteen siirtymisestä.

Maapallon kestokyvyn rajat huomioivassa biotaloudessa käytetään puhtaita teknologioita, joiden avulla luonnonvaroja ja ravinteita käytetään ja kierrätetään.

Maa- ja metsätalousministeriön ja Euroopan komission Biotalouskonferenssi on yksi merkittävimmistä Suomen puheenjohtajuuskaudella Helsingissä järjestettävistä tapahtumista.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi