Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Espoolaispariskunta osti Padasjoelta purkukuntoisen tilan ja kunnosti siitä mökin – nyt suunnitteilla on muuttaa maaseudun rauhaan pysyvästi

Juuso ja Mia Jaakkola ovat valmiita pakkaamaan tavaransa ja muuttamaan pois Espoosta heti, kun maalta löytyy sopivia töitä. Heille mökillä tärkeintä on oma rauha ja se, että muita ihmisiä pääsee tapaamaan silloin, kun itse haluaa.

Espoolaisten Juuso ja Mia Jaakkolan mökki Padasjoella on entinen tila, jonka pihasta löytyy niin sikala kuin navettakin. Rakennukset olivat rempallaan ja vaativat paljon kunnostusta. Kuva: Anssi Hietamaa

Neljätoista vuotta sitten espoolaiset Juuso ja Mia Jaakkola ostivat Padasjoelta Virmailansaaresta tontin, johon johti kapea tie ja sähkölinja. Sankan metsän keskellä oli hehtaarin kokoinen umpeenkasvanut aukio, jossa seisoi 1900-luvun alussa rakennettuja purkukuntoisia rakennuksia. Asuinrakennuksen lisäksi pihapiirissä oli navetta, varasto, vanha sikala ja sepän paja. Saunan ja grillikatoksen Jaakkolat ovat rakentaneet itse. Espoolaisen pariskunnan mökki ei täytä tavanomaista vapaa-ajan asunnon muottia.

Entinen tila on nykyään määritelty kaavassa vapaa-ajan asunnoksi, vaikka se soveltuu ympärivuotiseen käyttöön ja on ollut aiemmin vakituisena asuntona.

Jaakkolat viettävät mökillään lomien lisäksi lähes kaikki viikonloput myös talvisin.

Tahto muuttaa maalle syttyi vähitellen

Tuleva mökki löytyi sattumalta miehen ollessa metsästämässä Padasjoella kaverinsa kanssa vuonna 2005. Parilla puhelulla selvisi tontin omistaja ja puoli vuotta myöhemmin tila oli Jaakkoloiden omistuksessa. Alkuaikoina aika kului rakennusten remontointiin ja kunnostamiseen, sillä kuntonsa puolesta talo oli ollut asumattomana ennen Jaakkoloita lähemmäs vuosikymmenen.

Juuso Jaakkola on niittänyt menestystä Padasjoen Sahtimarkkinoilla. Häntä on houkuteltu muuttamaan kuntaan pysyvästi, jotta hän voisi virallisesti edustaa Padasjokea muissa sahtikilpailuissa. Kuva: Anssi Hietamaa

Mia on kotoisin Vantaalta, Juuso syntyperäinen espoolainen. Ennen Virmailansaaren tonttikauppaa he eivät olleet edes ajatelleet mahdollisuutta muuttaa maalle.

– Ei se nuorempana käynyt mielessäkään, pariskunta pohtii.

Mökkeilyvuosien kertyessä maaseudun rauha on tehnyt tehtävänsä, sillä nyt Jaakkolat haluavat muuttaa pois kaupungista heti, kun se on mahdollista.

– Suoraan sanottuna en jäisi kaipaamaan Espoosta mitään, Juuso Jaakkola toteaa.

Espoossa heitä pitävät ainoastaan työt. Mia siirtyi sairastelun takia kaupan alalta fyysisesti kevyempiin töihin sairaalan sihteeriksi. Aviomies puolestaan tekee töitä mieluiten käsillään ja työskentelee varastotyöntekijänä.

Pariskunta on katsellut avoimia työpaikkoja lähialueilta, mutta töitä ei toistaiseksi ole löytynyt.

– Juuso on moniosaaja, mutta tutkintoa ei ole, Mia Jaakkola sanoo.

Jaakkolat olisivat valmiita kulkemaan Padasjoelta töihin Jämsään tai Lahteen asti.

Mökki pysyy mökkinä muutosta huolimatta

Pariskunta viihtyy Padasjoella paremmin kuin kerrostaloasunnossaan Espoossa.

– Täällä saa omaa rauhaa ja pääsee saunomaan. Mökkeily on stressinpurkua, Mia Jaakkola kertoo.

"Ihan kaupunkilainenhan minä olen, mutta saaressa tiedetään, että täältä löytyy traktori. Monesti pyydetään apuun", Juuso Jaakkola nauraa. Mia Jaakkola auttaa miestään mökin töissä ja viettää paljon aikaa Pyry-koiran kanssa. Kuva: Anssi Hietamaa

Kaupunkielämä on alkanut ahdistaa heitä siinä määrin, että viiden vuoden ajan tahto muuttaa maalle on vain vahvistunut. Kaupunkiin palatessa liikenteen melu ja ihmisten paljous rasittavat kerta kerralta enemmän.

– Täällä voi olla kolme viikkoa ilman, että tapaa ketään, jos niin haluaa. Espoossa saa olla omassa rauhassa vain neljän seinän sisällä. Hulluksihan siinä tulee, Juuso Jaakkola sanoo.

Muuton tullessa nykyisen mökkitontin kaava saa pysyä entisellään, koska pari aikoo säilyttää mökin vapaa-ajan asuntona. Koska Mia Jaakkolalla ei ole ajokorttia, vakituisen asunnon tulee olla kunnan keskustassa. Mökiltä menee Padasjoen keskustaan autolla parikymmentä minuuttia. Julkinen liikenne on hänelle työmatkan taittamiseen ehdoton vaatimus, etenkin jos töihin täytyy lähteä kunnan ulkopuolelle.

Padasjoki ei ole Jaakkoloille ainoa mahdollinen muuttokohde.

– Sama se kai on, missä asuu, kunhan ei enää kaupungissa, Juuso Jaakkola puhahtaa.

Pariskunnan mukaan Padasjoelle olisi helppo muuttaa, koska vuosien saatossa he ovat saaneet paikkakunnalta paljon hyviä kavereita. Virmailansaaren asukkaistakin suurin osa on tuttuja.

Lue myös: Alle 4 000 asukkaan Sysmässä on kivijalkaliikkeitä hengästyttävä määrä – ilman mökkiläisiä kunta näyttäisi hyvin erilaiselta
Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi