Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kehätien Launeen ja Kujalan viheralueet rakennetaan kierrätetystä mullasta – tavoitteena on ekologisesti kestävä rakentaminen

Kasvualustojen seulonta tehdään telakaivinkoneella seulakauhalla. Kasvualustaan vaaditut partikkelit sekoitetaan homogeeniseksi seokseksi, joka vastaa Eurofins Oy:n maanparannusohjetta. Kuva: Väylä

Valtatie 12:n Lahden eteläisen kehätien ensimmäiset viheralueet valmistuvat osittain jo tänä kesänä Kujalaan ja Launeelle. Vihertöiden multa kerätään kehätien työmailta.

Kehätien viheralueilla käytetään kasvualustana Lahden eteläisen kehätien työmailta kerättyä maa-ainesta. Ajatuksena on käyttää työmaalla olevia materiaaleja mahdollisimman tehokkaasti. Vihertöiden maa-ainesta ei tilata turhaan projektin ulkopuolelta, koska se on tehotonta niin taloudellisesti kuin ympäristön kannalta.

Sen sijaan, että multa joutuisi työmaajätteeksi, se kierrätetään takaisin ympäristöön ja hyötykäyttöön viheralueilla.

– Johtoajatus on, että hyödynnetään näiden seulontamenetelmien avulla mahdollisimman paljon sitä jo olemassa olevaa maa-ainesta, vihertyönjohtaja Tuukka Järvinen selittää.

Keräämisen jälkeen maa-aineksen käyttökelpoisuus analysoidaan, minkä jälkeen se seulotaan ja sekoitetaan tasaiseksi multaseokseksi. Tämän jälkeen valmis multa levitetään vihertyömaalle, minkä jälkeen siihen voi istuttaa viheralueen kasvillisuutta.

Launeella ja Kujalassa istutetaan syksyn tullen

Järvisen mukaan vihertöiden aikataulusta on vaikea sanoa tässä vaiheessa mitään, sillä niin viherrakentamisessa kuin muussakin infrastruktuurin ja maa-alan rakentamisessa aikataulut voivat muuttua. Viherrakentaminen on kuitenkin Launeella ja Kujalassa käynnissä koko kesän, ja istutukset alkavat lähempänä syksyä. Jotkin viheralueiden osat valmistuvat jo kesän aikana.

– Istutustöitä tehdään tyypillisesti syksyisin, koska silloin on monen kasvin luontainen istutusaika, toisin kuin heinäkuussa, Järvinen toteaa.

Paljon puita

Kujalan eritasoliittymään ja Launeelle Ajokadun ja Orvokkitien alueelle valmistuville viheralueille tullaan istuttamaan paljon puita. Puita istutetaan sekä yksittäisiksi puistopuiksi että metsittäen.

Metsittämisen tarkoitus on, että puut toimivat meluvallina, joka vaimentaa liikenteen ääniä. Jotta meluvalli on ympärivuotinen, sen tulee sisältää koko kirjo lajeja, jotta valli ajaa asiansa myös talvella.

– Meluvallien metsitysten lajikirjo on laaja. Esimerkiksi Orvokkitien viheralueille istutetaan jaloja lehtipuita, kuten tammia, vuorijalavia ja metsälehmuksia. Talven lehdetöntä ajanjaksoa täydentävät havut, kuuset ja männyt, Järvinen kuvailee.

Launeen eritasoliittymään on puolestaan suunnitteilla lajikirjoa täydentävää pylväslehmusten loistetta.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi