Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Alle 4 000 asukkaan Sysmässä on kivijalkaliikkeitä hengästyttävä määrä – ilman mökkiläisiä kunta näyttäisi hyvin erilaiselta

Martti Ahto ja Essi Kivelä sekä koirat Lumi ja Blanca löysivät sattumalta tiensä Lemmikki-Markkaseen. Kuva: Katja Luoma

Sysmän keskustassa Sysmäntiellä, Särkilahdentiellä ja Uotintiellä tyhjillään on vain muutama yksittäinen liiketila.

– Täällä on kaikki mitä mökkiläinen tarvitsee, toteaa Sysmässä mökkeilevä Anna Hänninen.

Väite on helppo uskoa, kun kulkee pääteitä pitkin. S-Marketin, K- Supermarketin, Osuuspankin, Säästöpankin ja Alkon lisäksi on hengästyttävä määrä yllättäviä pikkuputiikkeja. Kunnasta löytyy useita kauneusalan liikkeitä ja kirpputoreja. Lisäksi keskustassa on muun muassa antiikkiliike, luontaistuotealan yritys, pesula ja vaateliike. Yhteensä kivijalassa on vähintäänkin miltei kolmekymmentä liikettä.

Paikallisia käsitöitä myyvää Kässäkauppaa pyörittää 12 paikallista tekijää. Eija Lahtiselle työvuoro sattuu pari kertaa kuukaudessa. Kuva: Katja Luoma

Tällainen määrä tuntuu suorastaan liioittelulta 3700 vakituisen asukkaan kunnassa. Kesäisin kunnan asukasmäärä kasvaa reippaasti, sillä alueella on 3900 kesämökkiä.

Mökkiläinen Anuliisa Lahtinen kehuu yrittäjien avuliaisuutta.

– Tänään kävin vain kysymässä kangaskaupasta neuvoa housujen lyhentämiseen, mutta he lupasivatkin tehdä sen puolestani, Lahtinen ihastelee.

Leirintäalueella lomaa viettäneet Tommy Riihiluoma ja Ronja Kanstrén hakivat K-raudasta korvatulpat telttamajoitusta varten. Kuva: Katja Luoma

Kirjakaupan lopettaminen harmittaa

Sysmässä lapsuuden ja nuoruuden viettänyt Lahtinen viettää vapaapäivän askareistaan kahvitaukoa Kahvila Lintan kammarissa. Toisessa pöydässä istuvat Anna Hänninen ja hänen miehensä Kauko Hänninen. He komppaavat Lahtista.

– Eihän näin pienellä paikkakunnalla yleensä ole näin paljon palveluita. On suorastaan ihme, että täällä on jopa kaksi pankkia, Kauko Hänninen sanoo.

Pariskuntaa harmittaa vain se, että kirjakauppa lopetti hiljattain toimintansa. Nyt punamullalla maalatun puisen kirjakaupparakennuksen yläkerran divari on levittäytynyt alakertaan. Lisäksi alakerrassa on taidenäyttely.

Helsinkiläiset Anna ja Kauko Hänninen ovat korvanneet viime vuosina ulkomaan matkailun Sysmän mökillä vietetyllä ajalla. Kuva: Katja Luoma

Kesällä yli puolet asiakkaista mökkiläisiä

Urheilutarvikkeita myyvän Urheilu Valosen yrittäjä Harri Aaltonen kuvailee mökkiläisiä kunnan kantavaksi voimaksi. Mökkiläisten määrä alkaa näkyä yrityksissä toukokuussa, ja kesäkuukausien jälkeen hiljenee.

– Jos mökkiläisten määrä romahtaisi suuresti, joutuisimme kaventamaan tarjontaamme, Aaltonen sanoo.

Markus Leppänen on toista kesää kesätyöntekijänä Urheilu Valosessa. Oikealla on yrittäjä Harri Aaltonen. Kuva: Katja Luoma

Kesä–elokuussa urheiluliikkeessä tahkotaan yli kolmasosa vuoden tuloista. Kesällä liikkeen asiakkaista noin 60 prosenttia on mökkeilijöitä. Heidät huomioidaan liikkeissä monella tapaa.

– Mökkiläisille menee paljon tikkatauluja, vesileluja ja kalastusvälineitä.

Kesälomaa yrittäjän ei kannata kesällä pitää, toteaa elektroniikan myynti- ja korjausliike Peltan yrittäjä Petri Liukkonen, joka lomailee tammikuussa, kun kunnassa on hiljaista.

Hän kertoo, että esimerkiksi puhelinten ja tietokoneiden laturit ovat kesällä haluttuja, kun omat on unohdettu kaupunkiin.

Elektroniikkaa myyvän ja huoltavan Petri Liukkosen Pelta-liikkeen valikoima on monipuolistunut digitalisaation myötä. Kuva: Katja Luoma

Uutena eläintarvikeliike

Anuliisa Lahtinen on seurannut Sysmän palveluiden muutosta vuosikymmenten ajan, ja hänen mielestään palveluita on edelleen riittävästi muutoksista huolimatta.

– Pankkeja oli aiemmin jopa viisi, mutta niitä on nykyään vähemmän. Lisäksi entisaikaan oli pieniä kemikalioliikkeitä. Myös ravintolatarjonta on muuttunut.

Lopettavien tilalle nousee uusia liikkeitä jatkuvasti, eikä näivettymisestä ole merkkiä. Parin viime vuoden aikana kuntaan on perustettu esimerkiksi käsityöliike ja Markkalan taloon on tullut uutena eläintarvikeliike.

Lue myös: Kesäaika vilkastuttaa runsaasti alkoholijuomien myyntiä Päijät-Hämeessäkin – suosikkeja ovat viinit ja lonkerot
Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi