Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Erityisesti SDP:n ja keskustan syytä muuttaa asennettaan perussuomalaisia kohtaan, sanoo lahtelaiskansanedustaja Rami Lehto

Rami Lehto lataa heinäkuussa akut kotimaisemissa rentoutuen. Puolueensa tilaa Lehto kuvailee vapautuneeksi. ESS haastattelee kesän aikana Päijät-Hämeen kansanedustajat. Tämä on juttusarjan ensimmäinen osa.

Rami Lehto valitsi haastattelupaikaksi Lahden torin. Mansikkamaistiaisilla käynyt Lehto kiittelee Päijät-Hämeen tori- ja markkinakulttuuria. Kuva: Antti Yrjönen

– Se lupaus on sulanut jo! Olemme pitäneet siitä meteliä ja pidämme jatkossakin.

Rami Lehto (ps.) suorastaan innostuu, kun tuntematon rouva tulee jututtamaan toiselle kaudelle eduskuntaan keväällä valittua kansanedustajaa SDP:n vaalilupauksesta eli niin sanotusta vappusatasesta.

Lahden torilla on markkinapäivä, mutta puolueiden telttoja ei näy. Eduskuntavaalien perusteella Lehto on kaupungin toiseksi suosituin poliitikko Ville Skinnarin (sd.) jälkeen – ja sen huomaa. Juttukavereita markkinapäivänä riittää.

– Haluan olla mahdollisimman paljon läsnä, jotta ihmisten arjen asiat pysyvät koko ajan mielessä.

Lehto: Muiden puolueiden taivuttava yhteistyöhön

Perussuomalaisten puoluekokous kesäkuun viimeisenä viikonloppuna sujui huomattavasti parin vuoden takaista kokousta seesteisimmissä merkeissä. Silloin puolue hajosi.

Haluan olla mahdollisimman paljon läsnä, jotta ihmisten arjen asiat pysyvät koko ajan mielessä. Rami Lehto (ps.)

Tai oikeastaan vain eduskuntaryhmä. Loikkareiden taival tyssäsi kevään eduskuntavaaleihin.

Perussuomalaiset sen sijaan nousi kannatusalhosta aivan SDP:n rinnalle jääden vain niukasti vaalien kakkoseksi. Nyt puolue on jo selvä gallup-kärki.

Lehto sanoo, että vaikka muut puolueet ovat karsastaneet Jussi Halla-ahon perussuomalaisia, on niiden taivuttava yhteistyöhön, etenkin jos perussuomalaiset on Suomen suurin puolue seuraavissa eduskuntavaaleissa.

– Meistä ei tule ikuista oppositiopuoluetta. Erityisesti SDP:n ja keskustan on syytä muuttaa asennettaan perussuomalaisia kohtaan.

Kuva: Antti Yrjönen

Lehdon mukaan PS-nuorten on syytä oppia "salonkikelpoisemmiksi"

Lehdon mukaan perussuomalaiset on yhtenäisempi puolue kuin koskaan. "Itsevaltiaan" ja hänen "hännystelijöidensä" lähdettyä ilmapiiri on vapautunut ja ristivetoa on vain vähän, Lehto sanoo viitaten Timo Soiniin ja muihin puolueesta loikanneisiin.

– Totta kai ison puolueen sisällä on painotuseroja, mutta se on aivan normaalia.

Joidenkin perussuomalaisten nuorten viimeaikaiset puheet "etnonationalismista", jota jotkut kutsuvat suoraviivaisemmin rasismiksi, ovat kirvoittanut otsikoita ja saaneet emopuolueen puheenjohtajan Halla-ahonkin hermostumaan.

Lehdon mukaan PS-nuorten on syytä oppia salonkikelpoisemmiksi. Maahanmuuttokritiikki on puolueen politiikan ydintä, mutta sanat tulisi asetella tarkemmin, Lehto opastaa.

Kuva: Antti Yrjönen

"Hallitusohjelmassa on paljon hyviäkin kirjauksia"

Haastattelu on Lehdon yksi viikon harvoista työhön liittyvistä velvollisuuksista. Kesä sujuu rauhoittumisen merkeissä.

– Ei ole mitään suunnitelmia lähteä kauemmas reissuun, Lehto sanoo.

Lehto myöntää, että talvi ja kevät oli eduskuntakiireiden ja vaalikampanjan vuoksi melkoisen raskasta aikaa. Nyt on aika hengähtää ennen syysistuntokauden alkua. Syksyllä puolue aikoo tehdä räväkkää oppositiopolitiikkaa.

– Emme aio kuitenkaan kritisoida kaikkea mitä hallitus tekee. Hallitusohjelmassa on paljon hyviäkin kirjauksia, kuten eläkeläisten tilanteen parantaminen ja koulutukseen panostaminen. Me aiomme vahtia, että hallitus pitää näistä kirjauksista kiinni.
 

Etelä-Suomen Sanomat haastattelee kesän aikana päijäthämäläiset kansanedustajat. Tämä on juttusarjan ensimmäinen osa.

Kansanedustaja

Rami Lehto

46-vuotias toisen kauden kansanedustaja.

Sai kevään eduskuntavaaleissa noin 7 300 ääntä. Perussuomalaisista eduskuntaan valittiin myös Lulu Ranne Hämeenlinnasta ja Jari Ronkainen Hollolasta.

Lehto istuu alkaneella eduskuntakaudella työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsenenä ja ympäristövaliokunnan varajäsenenä. Toiminut aiemmin muun muassa talousvaliokunnassa.

Lahden kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Lahti Energian hallituksen jäsen.

Koulutukseltaan sähkövoimatekniikan mekaanikko.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme aikuista lasta edellisestä liitosta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi