Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kesä on Karjala-matkailun vilkkainta aikaa – lahtelainen Anneli Viinikka kävi ensimmäistä kertaa vanhempiensa kodissa

Moni matkaaja pitää tukikohtanaan Viipuria, mistä suunnataan Karjalankannaksen maastoon.

Anneli Viinikka ja Jaana Moilanen matkasivat ensimmäistä kertaa tutustumaan Viinikan vanhempien entiseen kotitilaan Vuoksenrannassa. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Kesäkuussa moni luovutetun alueen karjalainen, puoli- tai varttikarjalainen suuntaa matkansa Karjalankannakselle. Tukikohta on usein Viipuri. Sieltä suunnataan Karjalankannaksen maastoon, missä kukin haluaa nähdä oman, vanhempien, isovanhempien tai jonkun muun läheisen kotitalon rauniot tai onnellisemmassa tapauksessa kotitalon uusien omistajien käytössä.

Lahtelainen Anneli Viinikka (os. Virkki) oli tyttärensä Jaana Moilasen kanssa matkalla, jossa muisteltiin evakkoon lähtöjä 75 vuoden takaa. Molemmat olivat matkalla ensimmäistä kertaa, mutta Viinikan kaksi veljeä olivat jo vanhempiensa kotiin käyneet tutustumassa.

Kotitila oli entisaikaan suuri

Viinikan vanhemmat, Albert ja Aino Virkki, olivat silloisen Vuoksenrannan Oravankydön Töyrymäen talon isäntinä ennen sotia. Vanhemmat olivat kertoneet onnellisista ajoista vielä 1930-luvultakin.

Sota muutti kaiken. Töyrymäen tila oli sen ajan mittapuun mukaan suuri ja talossa oli yli 10 huonetta. Pelto- ja metsähehtaareitakin oli lähes 100. Puutarha hedelmäpuineen oli hyvin hoidettu, mikä näkyy vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

– Muistan äitini kertoneen, että omenoita oli mahdollista kerätä yläkerran kamareiden ikkunoista. Voin hyvin kuvitella sen nähdessäni tämän talon ensimmäistä kertaa, Viinikka toteaa liikuttuneena.

Ehostuksen tarpeessa oleva talo nököttää paikallaan

Talo nököttää paikallaan. Entisestä loistosta on vain muisto jäljellä, aikoinaan viljellyt pellot ovat metsittyneet ja kiinteistökin kaipaisi suomalaisen näkemyksen mukaan kipeästi ehostusta. Kaunista lasikuistiakaan ei enää ole, mutta talossa huokuu vuosikymmenten takainen henki.

– Ilahduin siitä, että saimme lämpimän vastaanoton, Viinikka toteaa.

Muistan äitini kertoneen, että omenoita oli mahdollista kerätä yläkerran kamareiden ikkunoista. Anneli Viinikka

Töyrymäki on nykyään pietarilaisen opettajapariskunnan hallinnassa. Pihapiirissä on venäläiseen tyyliin kasvimaa kohopenkkeineen, valkosipuleineen sekä viinimarjapensaineen. Omenapuut ovat ennallaan ja niitä on istutettu lisää. Käkikin kukkui Töyrymäellä entiseen malliin.

Yläkerran kamareiden ikkunoihin omenapuun oksat eivät tänä kesänä yllä, mutta Viinikka kokee äitinsä kertomat aitoina ja elävinä monen vuosikymmenen takaa. Kaikki voisi olla toisin.

Facebook-ryhmä antoi alkusysäyksen

Viinikka on ollut aina tietoinen juuristaan, mutta konkretia alkoi vasta Vuoksenranta-seuran Facebook-sivun kautta. Hän on lahtelainen kunnanvaltuutettu, samoin Martti Talja, joka on kokenut Karjalan kävijä ja historian tuntija. Viinikka päätyi keväällä keskustelemaan Taljan kanssa mahdollisesta vierailusta Töyrymäelle. Myös Viinikan tytär Jaana Moilanen innostui lähtemään matkaan. Viinikka on iloinen siitä, että Taljan turvallinen opastus mahdollisti matkan.

– Olen Martille ikuisesti kiitollinen. Hänen ansiostaan pääsimme käymään Töyrymäellä, kiittelee Viinikka.

Jaana Moilanen kokee karjalaiset sukujuuret myös toista kautta, sillä hänen puolisonsa äiti on omaa sukua Lääveri ja kotoisin Äyräpään Vuosalmelta.

– On todennäköistä, että tulemme mieheni ja kolmen poikamme kanssa uudelleen käymään. Tässä kaikessa tiedossa on sulattelemista, Moilanen sanoo.

Viinikalla on 10 sisarusta, joista ainoastaan kaksi on syntynyt nykyisen Suomen puolella.

– Täällä vierailu tuntui kaukaiselta ajatukselta. Edes Viipurissa en ole vieraillut aiemmin, Viinikka sanoo.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi