Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vanhuksia katoaa Lahden seudulla viikoittain – marjastustusaika on synkkää sesonkia

Poliisi arvioi kunkin katoamistapauksen kiireellisyyden sillä perusteella, mitä kadonneesta henkilöstä tiedetään. Katoamisilmoitus voi johtaa hätäetsintään, jos asianomaisen voidaan olettaa olevan hengen ja terveyden vaarassa. Kuva: ESM:n arkisto

Kadonneiden ikäihmisten etsiminen teettää poliisille runsaasti töitä. Päijät-Hämeessä vanhusten katoamisista tulee ilmoituksia viranomaisille joka viikko ja useimmiten enemmän kuin kerran viikossa.

– Kun marjat kypsyvät, niin katoamisia metsiin tulee vielä enemmän, arvioi komisario Rauno Piispa Hämeen poliisista.

Maastoon eksyneiden vanhusten etsinnät voivat kestää päiväkausia. Kadonneen omaiset saattavat Piispan mukaan arvioida tämän liikkumiskyvyn huonoksi, mutta eksynyt seniori-ikäinen onkin ehtinyt kulkea pitkiä matkoja yli kivikoiden ja ryteikköjen.

Lahden seutu on valtateiden pirstomaa ja taajamien kansoittamaa aluetta. Silti jäljelle jää niin laajoja metsäalueita, että kadonneen henkilön löytämisestä voi Piispan mukaan tulla haastavaa.

Matkalla lapsuuteen

Seniorimarjastajien lisäksi joudutaan haeskelemaan muistisairaita ikäihmisiä, jotka poistuvat kotoaan tai lähtevät karkumatkalle sairaalasta tai hoitokodista. Henkilö saattaa pyrkiä lapsuudenkotiin tai muuhun asuntoon, josta hän on muuttanut pois vuosikymmeniä sitten.

Kun marjat kypsyvät, niin katoamisia metsiin tulee vielä enemmän. Komisario Rauno Piispa

– Ihmisen pääkoppa on ihmeellinen, huomauttaa Rauno Piispa.

Tilannetta helpottaa auttajien kannalta huomattavasti, jos omille teilleen lähtenyt vanhus pysyy ihmisten ilmoilla. Silloin hänestä tehdään havaintoja, joiden turvin etsintä enimmäkseen saa onnellisen lopun.

Yksi lähes joka päivälle

Poliisilla riittää muistinsa tai suuntavaistonsa kadottaneiden ikäihmisten kanssa töitä muuallakin. Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisi on viimeisen kuukauden aikana vastaanottanut 29 katoamisilmoitusta eli yhden lähes joka päivä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Jussi Huhtela muistuttaa, että poikkeavan oloisista vanhuksista pitää ilmoittaa hätäkeskukseen.

– Meillä on ollut tapauksia, joissa vanhus on saattanut liikkua hyvinkin pitkän matkan sekavan oloisena, eivätkä ohikulkijat ole soittaneet hätäkeskukseen.

Hätäetsintä käyntiin

Iäkästä kadonnutta jäljitetään hätäetsintänä, jos hänen terveydentilansa tiedetään heikoksi ja vuodenaika tai säätila tekevät ulkonaolon vaikeaksi. Samoin pienen lapsen katoaminen voi merkitä jäljitysoperaation kiireellistä aloittamista.

Poliisi voi tällaisissa tilanteissa kääntyä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) puoleen. Yli 50 järjestön yhteinen auttamisorganisaatio on virkavallan apuna noin 250 etsintätilanteessa vuosittain.

Maasto on täynnä paikkoja, jonne voi mennä piiloon. Henkilö voi jopa haluta piiloutua ja mennä pakoon etsijöitään. Vapepan valmiuspäällikkö Aki Valonen

Vaikka etsintöihin saadaan vapaaehtoisten ansiosta monta silmäparia lisää, se ei takaa hyvää tulosta.

– Maasto on täynnä paikkoja, jonne voi mennä piiloon. Henkilö voi jopa haluta piiloutua ja mennä pakoon etsijöitään, sanoo valmiuspäällikkö Aki Valonen Vapepasta.

Etsintäalue jaetaan lohkoihin, jotka käydään järjestelmällisesti läpi. Etsinnän kohde voi tosin myöhemmin siirtyä jo kertaalleen tutkitulle alueelle.

Aika on lopussa

Poliisi määrittelee lääkärin avulla ajan, jonka jälkeen kadonneen ei enää voi odottaa olevan hengissä. Vapaaehtoisväki lähtee usein siinä vaiheessa pois, mutta viranomainen voi vielä jatkaa hätäetsintää. Vapaaehtoisvoimat kutsutaan tarpeen vaatiessa takaisin, jos katoamisesta saadaan uutta tietoa.

– Etsijät tekevät työtä isolla sydämellä, mutta asiat eivät aina mene niin kuin toivotaan, luonnehtii Aki Valonen.

Vapaaehtoisorganisaatio ei toimi palokuntavauhdilla. Etsijöiden paikalletulo ja järjestäminen toimintaryhmiksi kestää yleensä tunteja.

– Ei voi sanoa, kuinka monta henkilöä saadaan paikalle, mutta aina sinne on apua saatu, sanoo Valonen.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi