Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Padasjoen sahtimarkkinoilla kilpailtiin, tavattiin tuttuja ja nautittiin Suomen suvesta – kaikkine käänteineen

Padasjoen sahtimarkkinat eli kunnan suurin vuotuinen yleisötapahtuma keräsi paikalliset ja mökkiläiset 36. kertaa Padasjoen keskustaan.

Anna Pitkäniemi on käynyt sahtimarkkinoilla koko ikänsä, sylissä ollut Selma oli ensikertalainen. Taustalla hymyilevä Eino Pitkäniemi voitti onginnasta hienon auton. Kuva: Antti Yrjönen

Padasjoen sahtimarkkinat eli kunnan suurin vuotuinen yleisötapahtuma keräsi paikalliset ja mökkiläiset 36. kertaa Padasjoen keskustaan.

Virallisesti markkinat avattiin, kun kuntaa vuodesta 2002 johtanut Heikki Jaakkola vaihtoi sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti viestikapulaa tehtävässä jatkavan Petri Koivulan kanssa.

Nimensä mukaan sahtimarkkinoilla paikalliset sahtitaiturit ottivat mittaa siitä, kuka tänä vuonna on valmistanut parasta suomalaista perinneolutta. Voittaja eli sahtimestari pääsee edustamaan pitäjää sahdinteon SM-kisoihin elokuun alussa Hartolaan.

Kaikessa voi kisata

Sahdinteon lisäksi markkinoilla kilpailtiin voimailussa, kun Suomen vahvimmat yli 40-vuotiaat naiset ja miehet kokoontuivat mittelemään voimiaan tukinnostossa, farmarikävelyssä, lastauksessa, renkaankäännössä ja taakanvedossa Suomen Voimalajiliiton Masters-SM-kisoissa.

Leikkimielisemmin paremmuuttaan pystyi koettelemaan muun muassa tarkkuus- ja tikanheitossa. Tarkkuutta sai testata myös Puolustusvoimien kalustoesittelyssä, jossa Padasjoen reserviläiset järjestivät laserammuntaa ekoaseella. Reserviläisten maanpuolustusosaston vetonaulana oli ilmantorjuntatutkalla varustettu Pasi-panssarivaunu.

Markkinat kuuluvat kesärutiineihin

Perinteikkäällä tapahtumalla on vakaa kävijäkunta. Kirkkonummelta vanhempiensa omistamalle mökille tullut Anna Pitkäniemi kertoo, että tuli Padasjoelle ensimmäisen kerran viikon ikäisenä.

Nyt yksi markkinoiden luultavasti nuorimmista kävijöistä, 3 kuukautta vanha Selma Pitkäniemi, seuraili markkinahumua sylistä. 2,5-vuotias Eino Pitkäniemi puolestaan esitteli innoissaan onginnasta voittamaansa pikkuautoa ja söi muikkuja hyvällä halulla.

Anna Pitkäniemen vanhemmilla on mökki aivan Padasjoen keskustan lähellä. Siellä oli tänäkin vuonna perinteiseen tapaan soppaa tarjolla tutuille paikallisille ja mökkiläisille.

– Tänäkin vuonna markkinasopalle on tulossa kolmisenkymmentä ihmistä, Pitkäniemi kertoo.

Sahtimarkkinat kuuluvat Risto Ranta-ahon mukaan hänen kesärituaaleihinsa. Kuva: Antti Yrjönen

Toinen pitkän linjan kävijä oli tapahtumassa "ainakin kymmenettä" kertaa ollut Risto Ranta-aho, jolla on ollut yli 40 vuotta mökki Padasjoella.

– Kun lähdin mökiltäni saaresta, jännitin jo että alkaa satamaan, mutta nythän täällä on kaunista ja lämmintä, hän toteaa.

Parasta Ranta-ahon mielestä markkinoilla parasta on tunnelma ja tuttujen tapaaminen.

Taivas löi rakeita

Alle tuntia myöhemmin Ranta-ahon jännittämä sade kuitenkin kasteli markkinaväen. Hetki sen jälkeen, kun Padasjoen sahtimestariksi oli saatu julistettua Juha Tuominen, koko taivas tuntui repeävän. Tummat ukkospilvet olivat nousseet taivaanrannassa jo pidemmän aikaa, mutta lämpimän kesäpäivän jälkeen asvalttiin ropisevat rakeet yllättivät silti.

Markkinamyyjät suojasivat tuotteensa vikkelästi, hevosajelun kärryt ohjattiin puun alle ja sateessakin tsempanneet voimailijat joutuivat siirtymään rakeita pakoon. Katso video rajusta ukkos- ja raekuurosta tästä.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi