Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ihosyöpien määrä jatkuvassa kasvussa – kasvain voi muistuttaa ihottumaa tai rupea

Tyvisolusyöpä ja okasolusyövän esiasteet ovat melanoomaa yleisempiä, mutta ne tunnetaan huonosti. Ihosyöpien yleistymisen syynä on koko elämän mittainen ultraviolettisäteilylle altistuminen ja vaikutusten näkyminen ihmisen ikääntyessä.

Luomien tarkastamiseen ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen käyttää dermatoskooppia eli ihon tähystintä. Laite suurentaa luomen tietokoneen näytölle. Kuva: Mirja Hussain

Ihosyövät ovat eniten kasvava ryhmä syöpäsairauksien joukossa. Erityisen paljon terveydenhuoltoa kuormittaa tyvisolusyöpä ja okasolusyövän esiaste, aurinkokeratoosi. Tyvisolusyöpä on tilastojen valossa kaikkein yleisin ihosyöpätyyppi.

– Tyvisolusyöpä on syöpärekisterissä lukumäärällisesti kaikkein yleisin. Kaikki tyvisolusyövät eivät kuitenkaan päädy rekisteriin, sillä yksi henkilö lasketaan tilastoon vain joka toinen vuosi eikä huomioon oteta esimerkiksi sellaisia tapauksia, joissa potilaalta leikataan kerralla monta tyvisolusyöpäkasvainta, ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen kertoo.

Saarinen arvioi, että tyvisolusyöpiä havaitaan Suomessa vuosittain noin 17 000 henkilöllä.

Tästä huolimatta melanooma on ihosyövistä tunnetuin. Lääkeyhtiö Sanofin teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista ei tiedä, mikä on okasolusyöpä. Saarinen vahvistaa tutkimuksen johtopäätöksiä. Oka- tai tyvisolusyöpädiagnoosin saaneista monikaan ei tiedä, mikä tauti on kyseessä.

Vauraus lisää ihosyöpiä

Saarinen on työskennellyt ihotautien parissa yli kolmekymmentä vuotta. Tällä hetkellä hän ottaa potilaita vastaan monessa eri toimipisteessä Lahdessa niin yksityisen kuin julkisenkin terveydenhuollon puolella.

Ala on muuttunut paljon kolmen vuosikymmenen aikana. 1980-luvulla ihotautipoliklinikan potilaat kärsivät useimmiten psoriaarista tai säärihaavaumista. 2010-luvulla suuri osa vastaanotolle tulevista on sairastunut ihosyöpään tai sellaisen esiasteeseen.

Kari Saarinen on nähnyt uransa aikana yhden tyvisolusyövän, joka on lähtenyt leviämään. Kuva: Mirja Hussain

Yleistyminen johtuu Saarisen mukaan suoraan siitä, että ihmiset elävät entistä pidempään ja heillä on enemmän rahaa käytettävissä.

– Nykyään tehdään enemmän matkoja etelään ja tropiikkiin. Ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia polttaa ihoaan, Saarinen toteaa.

Pieni osa etenee esiasteesta syöväksi

Iho ei unohda saamaansa ultraviolettisäteilyn määrää, ja sen vuoksi ihosyöpä voi puhjeta vuosia auringon valossa vietetyn ajan jälkeen. Aurinkokeratoosia, oka- ja tyvisolusyöpiä havaitaan usein sellaisilla, jotka ruskettuvat hyvin ja viihtyvät auringossa, eivätkä polta ihoaan koskaan.

Eniten ihosyöpiä esiintyy yli 75-vuotiailla, mutta enenevissä määrin myös nuoremmilla ikäryhmillä. Mikäli aurinkokeratoosia ilmenee 40–50-vuotiaana, niin taudilla on paremmat mahdollisuudet edetä esiasteesta okasolusyöväksi.

Luomia kannattaa tarkkailla. Kari Saarisen mukaan sairastuneen luomen erottaa muiden joukosta helposti. "Se on kuin ruma ankanpoikanen", Saarinen sanoo. Kuva: Mirja Hussain

– Aurinkokeratoosi todetaan vuosittain yli 100 000 ihmisellä, mutta okasolusyöpä diagnosoidaan vuosittain noin 1 600–1 700 henkilöllä. Hyvin pieni osa siis kehittyy syöväksi, mutta kukaan ei pysty sanomaan, mikä aurinkokeratoosi sellaiseksi tulee kehittymään. Siksi hoidamme kaikki, jotka tulevat vastaanotolle aurinkokeratoosin takia.

Aurinkokeratoosi on ihottumaa muistuttava, hilseilevä ja kuiva läiskä tai rupi. Kosteus- tai kortisonivoiteet eivät kuitenkaan auta siihen, vaan läiskä tulee takaisin tai rupi menee toistuvasti rikki samasta kohdasta. Useimmiten sitä esiintyy keskikasvojen alueella ohimoilla, poskilla ja nenässä eli niillä alueilla, jotka saavat elämän aikana eniten aurinkoa. Tyvisolusyöpä tulee herkimmin samoille alueille.

Tyvisolusyöpä on useimmiten paikallinen

Aurinkokeratoosia hoidetaan ensisijaisesti nestetypellä tehtävällä jäädytyshoidolla, joka on hyvin nopea hoito. Laikku irtoaa rupena, usein jälkiä jättämättä. Laajemmille aurinkokeratoosialueille tehdään fotodynaamista hoitoa, jossa vaurioituneelle iholle annetaan näkyvää, punaista valoa. Lopputulos on sama kuin nestetypellä tehtävässä hoidossa. Aurinkokeratoosia voidaan hoitaa myös lääkevoiteilla.

Nykyään tehdään enemmän matkoja etelään ja tropiikkiin. Ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia polttaa ihoaan. Ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen

Sen sijaan tyvi- ja okasolusyövät päädytään useimmiten leikkaamaan.

Saarinen kuitenkin painottaa, että tyvisolusyövän leviäminen on todella harvinaista. Monet lääkärit eivät näe sellaista koskaan uransa aikana. Tyvi- ja okasolusyöpä pystytään lähes aina hoitamaan ennen niiden leviämistä. Jäljellä jää korkeintaan arpia.

– Näitä pelätään jopa hieman liikaa. Tärkeintä on rauhoitella potilasta ennemmin kuin pelotella, Saarinen sanoo.

Tyvisolusyöpä

Kaikista yleisin ihosyöpä

Vuosittain todetaan jopa 17 000 uutta tyvisolusyöpätapausta. Tarkkaa lukua ei osata sanoa, sillä tapauksia ei raportoida yksittäisten kasvainten perusteella.

Tyvisolusyöpä kehittyy vuosien kuluessa ja niiden yleisyys lisääntyy iän myötä.

Havaitaan ihoalueilla, jotka ovat altistuneet auringolle eniten. Tarkkaa yhteyttä ultraviolettisäteilyn ja tyvisolusyöpien välillä ei tunneta.

Kolme tavallisinta muotoa ovat kyhmyinen, pinnallinen ja arpimainen.

Tyvisolusyöpä poistetaan tavallisesti leikkaamalla. Hoidossa voidaan käyttää myös nestetyppijäädytystä, fotodynaamista hoitoa tai lääkevoidetta.

Lähde: Terveyskirjasto
Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi