Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kevään ylioppilaskokeita halutaan aikaistaa jopa tammikuulle – Varmistus korkeakoulupaikasta tulee nyt liian myöhään

Yliopistojen taholta väläytellään ylioppilaskokeiden aikaistamista. Opetusalalla ja YTL:ssä ehdotukseen suhtaudutaan kriittisesti.

Suora todistusvalinta aiheuttaa haasteita opiskelijavalintaan. Jotkut abiturientit valmistautuvat pääsykokeisiin turhaan. Arkistokuva. Kuva: Mirja Hussain

Savon Sanomien tietojen mukaan osa yliopistojen rehtoreista on esittänyt kevään ylioppilaskokeiden aikaistamista epävirallisissa keskusteluissa.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Harri Siiskonen valottaa tilannetta.

– Kevään ylioppilaskokeiden aikaistamista on harkittava. Sen lisäksi pitää arvioida, voiko Ylioppilastutkintolautakunta arvostella kokeet nykyistä nopeammin, hän toteaa.

Syy ehdotukseen löytyy kevään aikatauluista. Ylioppilaskirjoitusten tulokset tulevat nyt tietoon toukokuun loppupuolella, kun valtaosa korkeakoulujen valintakokeista järjestetään yleensä toukokuussa.

Valintakokeissa pärjääminen edellyttää usein esimerkiksi erillisen pääsykoemateriaalin tai lukion oppikirjojen lukemista ennen valintakoetta. Kuitenkin pelkkä ylioppilastodistus riittää jo nykyään korkeakoulupaikan nappaamiseen.

Tosiasia on, että nyt tarvitaan lisäaikaa ylioppilaskirjoitusten tulosten julkistamisen ja valintakokeiden väliin. Sari Lindblom, Helsingin yliopiston vararehtori

Valintakokeeseen ei tarvitsisi enää periaatteessa valmistautua ja abiturientin työntäyteinen kevät keventyisi. Silloin kuitenkin ylioppilaskokeiden ajankohtaa pitäisi siirtää reilusti. Se voisi tarkoittaa kokeiden aikaistamista jopa tammikuulle saakka.

Tänä keväänä 22 prosenttia korkeakouluun hakeneista sai opiskelupaikan suoraan todistuksella ja määrän odotetaan kasvavan ensi vuonna.

Huoli ylioppilaskokeiden tulosten ja valintakokeiden aikataulusta on sinänsä aiheellinen, mutta korostaisin nyt malttia. Tiina Tähkä, Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri

Muutos on hankala toteuttaa

Ylioppilaskokeiden aikaistaminen edellyttäisi lukion opetussuunnitelmien tarkistamista, jotta lukiolaisilla jäisi tarpeeksi aikaa valmistautua kirjoituksiin.

Yksi esille nousseista vaihtoehdoista on aikaistaa ylioppilaskokeita muutamalla viikolla nykyisten hiihtolomien päälle. Se ei välttämättä korjaisi tilannetta täysin. Tavoite tarpeettoman valmistautumisen kitkemisestä on muutenkin hankala toteuttaa.

Toisaalta Siiskonen ei lämpene korkeakoulujen valintakokeiden ajankohdan muuttamiselle.

– Korkeakoulujen valintakokeiden arvosteleminen, mahdolliset oikaisupyynnöt ja opiskelupaikan vastaanottaminen vievät oman aikansa, hän arvioi.

Helsingin yliopiston vararehtori Sari Lindblom vahvistaa, että suora todistusvalinta aiheuttaa aikatauluhaasteita yliopiston opiskelijavalintaan.

– Tosiasia on, että nyt tarvitaan lisäaikaa ylioppilaskirjoitusten tulosten julkistamisen ja valintakokeiden väliin, painottaa Lindblom.

Hänen mielestään kaikkia vaihtoehtoja on harkittava.

sitaatti2

Ylioppilaskokeet rytmittävät lukioiden arkea

Opetusalan ammattijärjestön erityisasiantuntija Tuomo Laakso suhtautuu kriittisesti ehdotukseen ylioppilaskokeiden ajankohdan muuttamisesta.

– Huoli ylioppilaskokeiden tulosten ja valintakokeiden aikataulusta on sinänsä aiheellinen, mutta korostaisin nyt malttia.

Ylioppilaskokeiden aikaistaminen esimerkiksi hiihtoloman päälle veisi ehdotuksen myös työmarkkinapöydän ratkaistavaksi.

– Ylioppilaskokeiden aikaistaminen sitoisi opettajat töihin nykyisten hiihtolomien ajaksi, Laakso toteaa.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä suhtautuu varauksella sekä kevään ylioppilaskokeiden ajankohdan aikaistamiseen että niiden arvioinnin vauhdittamiseen. Ylioppilaskokeet rytmittävät tarkkaan lukioiden arkea.

– Ylioppilaskokeiden ajankohdan siirtämistä on arvioitava kokonaisuutena, arvioi Tähkä.

Ensi vuonna ylioppilaskokeiden tulokset julkaistaan hiukan nykyistä aiemmin eli 12. toukokuuta mennessä.

Opiskelijavalinta

Valintakoe pysyy keinovalikoimassa

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä korkeakoulut ovat sopineet, että toisen asteen koulutuksen todistuksilla, kuten ylioppilastutkinnolla, on oltava enemmän painoarvoa haettaessa korkeakouluihin. Uudistus astuu voimaan täysimittaisesti vuonna 2020.

Korkeakoulujen valintakokeista ei olla luopumassa. Hakija voi päästä korkeakouluun sisään joko suoralla todistusvalinnalla, valintakokeella tai avoimen korkeakoulun väyläopintojen kautta.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Pietu Heiskanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi