Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Liipolan kerrostalopalosta tulossa jättilasku vakuutusyhtiölle – "Korvaussummissa mennään varmasti yli miljoonan euron"

Tulipalotalon D- ja E-raput ovat kuukausien asumiskiellossa. A- ja B-rappujen asukkaat saivat palata koteihinsa jo tiistaina.

Liipolassa olevan Luhtikatu 3:n julkisivu on viiruilla noesta ja sammutusvedestä. Kuva: Ronja Koskinen

Maanantai-iltana Lahden Liipolassa syttyi raju tulipalo, jonka sammutustyöt kestivät läpi yön. Tulipalotalon D- ja E-raput ovat nyt asumiskiellossa, joka tulee kestämään kuukausia. A- ja B-rappujen asukkaat saivat puolestaan palata koteihinsa jo tiistaina.

– Kaikilla ei ole ainakaan pitkäaikaisempaa asuntoa vielä tiedossa. Kesämökit ja sukulaisten kodit ovat olleet kuulemma kovassa käytössä, talon isännöitsijä Eero Vesanen kertoo.

Jotkut asumiskiellossa olevien huoneistojen asukkaista ovat onneksi löytäneet uuden kodin taloyhtiön muiden rappujen vapaista asunnoista.

Vesasen mukaan D- ja E-rapuissa pelkästään asuntojen kuivatustyöt tulevat kestämään ainakin lokakuuhun. Hän kertoo, että keskiviikkona päästiin käymään asunnossa, josta palo sai alkunsa. Vesanen kuvailee sen keittiötä "täydellisen tuhoutuneeksi".

Täysin uusittavia asuntoja vähintään 30

Talossa aletaan nyt tekemään kartoitusta kaikista vahingoista. Voi olla, että jopa julkisivupintoja joudutaan uusimaan. Korjaustöiden vaatimat kulut karttuvat sitä myötä, kun uusia ammattilaisia joudutaan kutsumaan paikalle.

– Pelkästään yhden asunnon osalta kuivatus- ja korjauskustannukset saattavat nousta 30 000 euroon, ja täysin uusittavia asuntoja on ainakin 30. Korvaussummissa mennään varmasti yli miljoonan euron, Vesanen arvioi.

Monet jättävät kotivakuutuksen ottamatta, kun ajattelevat ettei itsellä ole mitään arvokasta. Silloin ei tajuta, että kodissaan voi aiheuttaa esimerkiksi vesivahingon, joka saattaa tuhota muiden omaisuutta. Jani Korhonen, Howden Finlandin palvelujohtaja

Kiinteistövakuutus korvaa rakenteet

Onneksi Luhtikatu 3:n taloyhtiöllä on kiinteistövakuutus. Kiinteistöjen vakuuttamiseen ja vahinkoihin erikoistuneen Howden Finlandin palvelujohtaja Jani Korhonen kertoo, että käytännössä kaikilla taloyhtiöillä on jonkinlainen kiinteistövakuutuspaketti, vaikka siihen ei velvoiteta.

Se korvaa monenlaisia talojen kiinteille rakenteille tapahtuvia vahinkoja tulipaloista vesivahinkoihin. Kiinteistövakuutukset korvaavat yleensä myös niin sanotun kiinteän sisustuksen eli esimerkiksi asuntojen lattiapinnat, tapetit ja keittiön kaapistot.

– Usein talon rakenteita ei päästä kuivattamaan purkamatta lattiaa päältä. Siksi on luontevaa, että kiinteä sisustus korvataan taloyhtiön vakuutuksesta, vaikka se saattaa kuulua myös kotivakuutuksen piiriin, Korhonen toteaa.

Irtaimiston korvaa kotivakuutus – jos sen on ottanut

Kotivakuutus puolestaan korvaa palaneen irtaimiston eli kaiken siirreltävän omaisuuden. Vesasen mukaan Luhtikatu 3:n asukkaita on kehotettu olemaan heti yhteydessä vakuutusyhtiöönsä, jotta irtaimistovahinkojen laajuus voidaan arvioida ja huoneistot tyhjentää kuivatustöitä varten.

Finanssialan vuonna 2018 tekemän vakuutustutkimuksen mukaan 93 prosentilla suomalaisista on kotivakuutus. Jos sitä ei ole, tuloksena voi olla suuri lasku itse maksettavaksi.

Kotivakuutukseen kuuluva vastuuosa korvaa myös naapurihuoneistoille ja taloyhtiölle tulleet kustannukset, jos itse huolimattomuuden takia aiheuttaa omasta kerrostaloasunnosta muihin leviävän vahingon.

– Monet jättävät kotivakuutuksen ottamatta, kun ajattelevat ettei itsellä ole mitään arvokasta. Silloin ei tajuta, että kodissaan voi aiheuttaa esimerkiksi vesivahingon, joka saattaa tuhota muiden omaisuutta, Korhonen kertoo.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi