Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalalaisen yksityistien osakas arvostelee hoitokuntaa asioiden hoidosta: kokouksissa on huudettu "ikkunat helisten" ja osakasta on huoriteltu

Erituumaisuus jatkunut vuosia. Kriittinen tieosakas on saanut osakseen epäasiallista kohtelua.

Marja Liisa Lehtinen arvosteli Suivankulmantien remonttia ESS:n haastattelussa elokuussa 2013. Kuva: Pertti Louhelainen

On sanottu, että yksityistieriidoista saisi aikaiseksi hyvän kirjan.

Asikkalassa sijaitsevan Suivan yksityistien tapauksessa väite voi hyvinkin pitää paikkansa. Torailu tiekunnan asioissa on jatkunut vuosia.

Suivankulmantiellä on lähes 200 osakasta, joista alle kymmenesosa on alueella vakituisesti asuvia. Loput ovat mökkiläisiä ja metsänomistajia.

Suivankulmantietä käyttävien kesäasukkaiden ja joidenkin vakiasukkaiden ajolinjat ovat menneet – kuvaannollisesti – ristiin. Vähemmistön äänekkäin edustaja on Marja Liisa Lehtinen. Hän kritisoi hoitokuntaa ja tieisännöitsijää holtittomasta tiekunnan varojen käytöstä.

Yleensä tiekunta on riitainen, kun tieisännöitsijä palkataan. Vähitellen ne ovat rauhoittuneet. Suivantien tieisännöitsijä Ilkka Nikkilä

– Hallintomenot ovat olleet jumalattoman suuria.

Hoitokunnan puheenjohtaja, mökkiläinen Erkki Sipilä torjuu väitteen.

– Hallintomaksu on ollut ainakin viisi vuotta 30 euroa, vaikka Lehtisen valituksiin vastaamisesta kuluja aiheutuukin. Olen mukana erään toisen tiekunnan hallinnossa. Sen hallintomaksu on 65 euroa, Sipilä vertaa.

Lehtisen mukaan eräässä kokouksessa puheenjohtaja yritti ajaa hänet ulos ja huusi niin, että "ikkunat helisivät", kun hän arvosteli rumpuremontin kalleutta. Sipilä kiistää huutaneensa.

– Asiat pitää puhua suoriksi ja oikein, sillä kyse on yhteisistä rahoista, Lehtinen perustelee. Hänen mielestään tien parantaminen ja kunnossapito pitäisi sopeuttaa osakkaiden maksukykyyn.

– Täällä on pappia, insinööriä, professoria ja lääkäriä, heillä on varaa. Vakituisesti asuvilla ei ole.

Erkki Sipilä huomauttaa, että myös vakituiset asukkaat kannattivat taannoista tien mittavaa perusparantamista ja leventämistä.

"Menee vähän yli"

Marja Liisa Lehtinen sanoo saaneensa osakseen asiatonta kohtelua. Hänelle on sanottu, että sinitakkiset – tai joskus valkotakkiset – tulevat ja hakevat hänet. Hänen talonsa on uhattu myydä Igorille, jotta hänestä päästää eroon.

Eräs Etelä-Suomen Sanomien haastattelema henkilö sanoo omin korvin kuulleensa, että Lehtistä on huoriteltu.

Lehtinen toimi Suivantien hoitokunnan puheenjohtajan useita vuosia. Hän on edelleen toisen tien hoitokunnan puheenjohtaja. Osakkaita siinä on noin 40. Tietä hoidetaan talkoilla.

– Ehkä minä en niin epäsuosittu olekaan, hän tuumii.

Hän sanoo perehtyneensä tieasioihin osallistumalla Suomen Tieyhdistyksen tilaisuuksiin, opiskelemalla ja kuuntelemalla kuorma-auto- ja kaivurikuskeja.

Erään tieosakkaan mukaan ennen Suivankulmantien leventämistä elämä oli rauhallisempaa.

– Marja Liisa ei välttämättä ole väärässä, mutta menee vähän yli. Toisia harmittaa se, kun valituksista aiheutuu kustannuksia.

Ulkopuolisen tulo yleensä rauhoittaa

Suivantien tieisännöitsijä Ilkka Nikkilä myöntää, että Marja Liisa Lehtisen tietämys tieasioista on keskiverto-osakasta parempi.

Nikkilä tuli tehtävään vuosikymmenen alkupuolella. Hän on kymmenien tiekuntien isännöitsijä.

– Yleensä tiekunta on riitainen, kun tieisännöitsijä palkataan. Vähitellen ne ovat rauhoittuneet. Suivantien tilanne ei ota rauhoittuakseen, Nikkilä myöntää. Hänen neuvonsa riitaisille tiekunnille on, että vanhoja riitoja ei pidä katsoa liikaa.

Marja Liisa Lehtinen on vaatinut tieisännöitsijän erottamista. Se ei edennyt. Ilkka Nikkilä ei ole törmännyt vastaavaan muissa tiekunnissa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi