Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Sellaisesta tulipalosta jää varmasti paljon ihmisiä ilman mitään" – Luhtikadun tulipalotalon A- ja B-rapun asukkaat saivat palata takaisin kotiin

Maanantai-iltana Lahden Liipolassa Luhtikadulla sijaitsevassa kerrostalossa syttyi raju tulipalo, jonka sammutustyöt kestivät läpi yön. Pelastuslaitos poistui palopaikalta vasta tiistaina iltapäivällä.

Luhtikadulla tulipalokiinteistön naapurissa asuva Kati Leinonen (vas.) juoksi ulos auttamaan ihmisiä heti tulipalon huomattuaan. Leinonen työskentelee Lahden vapaaseurakunnan kirpputori Kirkkiksellä, joka on lupautunut auttamaan tulipalotalon asukkaita esimerkiksi vaatetuksen osalta, mikäli nämä ovat menettäneet omaisuutensa sammutustöiden yhteydessä syntyneiden vesivahinkojen seurauksena. Kuva: Samuli Ikäheimo

Maanantai-iltana Lahden Liipolassa Luhtikadulla sijaitsevassa kerrostalossa syttyi raju tulipalo, jonka sammutustyöt kestivät läpi yön. Pelastuslaitos poistui palopaikalta vasta tiistaina iltapäivällä.

Tulipalo sai alkunsa viisikerroksisen talon toisessa laidassa, E-rapun ylimmässä eli viidennessä kerroksessa sijaitsevasta asunnosta. Tuhoisan palosta teki sen leviäminen kerrostalon kattorakenteisiin. Tulipalosta kärsineessä talossa on 70 huoneistoa ja 101 asukasta.

Päivystävä palomestarin mukaan asukkaat olisivat poistuneet asunnoistaan itsenäisesti, palavaa huoneistoa lukuun ottamatta, josta pelastettiin yksi ihminen.

Lieskat löivät taivaalle Luhtikatu 3:ssa maanantai-iltana. Kuva: Samuli Ikäheimo

Kaikkiaan kaksi talon asukasta vietiin maanantai-illan aikana sairaalaan, mutta pelastuslaitoksen mukaan vammat eivät olleet vakavia.

Tulipalosta kärsineen talon A- ja B-rappujen asukkaat ovat päässeet palaamaan takaisin koteihinsa tiistai-iltapäivästä lähtien, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Eero Vesanen Lahden Team-Isännöinnistä.

– Hyvinvointiyhtymän sosiaalipäivystys on pyrkinyt tavoittamaan asukkaita ja viemään tietoa eteenpäin. Keskiviikkona meillä on lisäksi infotilaisuus talon edustalla kaikille asukkaille, Vesanen sanoo.

Talon kaksi viimeistä rappua, D- ja E-raput, kärsivät sammutustöiden yhteydessä syntyneistä vesivahingoista. Vesasen mukaan myös keskimmäinen C-rappu on kärsinyt jokseenkin katolta valuneesta vedestä. Kaikkiaan vesivauriosta kärsineitä huoneistoja on arviolta puolet talon asunnoista.

Maanantai-iltana Luhtikadulla oli paikalla toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Pelastuslaitos poistui paikalta vasta tiistaina iltapäivän aikana. Kuva: Samuli Ikäheimo

Isännöitsijä ei osaa sanoa, koska C-, D- ja E-rappujen asukkaat pääsevät takaisin koteihinsa.

Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Petteri Haverisen mukaan tiistaipäivänä jälkivahingontorjunnan viranomaiset tarkastivat talon huoneistot ja tekivät arviot niiden kunnosta.

– C-rappu on vielä kysymysmerkki, mutta D- ja E-rappujen asukkaiden kannattaa varautua ainakin useamman viikon evakkoon, Haverinen sanoo.

Palomestarin mukaan jokaisessa tulipalotalon rapussa on oma sähkönsyöttönsä, minkä takia ensimmäisissä rapuissa pystyy asumaan ja elämään vaikka viimeiset raput olisivatkin kunnostuksen alaisina.

Osa talon asukkaista sai luvan käydä asunnollaan jo tiistaiaamun aikana. Kahteen viimeiseen rappuun asukkaita ei päästetty, ellei kyse ollut esimerkiksi kiireellisistä lääkkeistä.

– D- ja E-rapuista ei ole oikeastaan mitään haettavaakaan, sillä tavarat ovat kärsineet vesivahingosta, Haverinen sanoo.

Palomestarin mukaan tulipalossa kärsineelle katolle tehdään tilapäinen suoja, jotta tälle viikolle luvatut sadekuurot eivät pääse vahingoittamaan taloa entisestään.

Kirpputori luvannut lahjoittaa vaatteita ja huonekaluja

Luhtikadulla tulipalosta kärsineen kerrostalon naapurissa asuva Kati Leinonen juoksi pihalle auttamaan ihmisiä heti palon huomattuaan.

– Näin savua ja liekkejä. Lisäksi kuulin paloautojen äänet ja katsoin, että piha oli täynnä paloautoja, poliisiautoja ja ambulansseja, Leinonen muistelee tulipaloillan hetkiä.

Ensimmäisenä Leinonen sanoo ajatelleensa talon ihmisiä.

– Mielessäni pyöri vain, että voi ei. Sellaisesta tulipalosta jää varmasti paljon ihmisiä ilman mitään.

Pihamaalla Leinonen jutteli talosta evakuoitujen asukkaiden kanssa. Hän kertoo asukkaiden olleen melko hiljaisia ja järkyttyneitä.

– Pihamaalla oli lisäksi jotain nuorisoa, jotka istuivat nurmikolla ja naureskelivat loukkaavasti talon asukkaiden ahdingolle. Se oli mielestäni todella törkeää. Talon pihamaa tyhjeni illan aikana talon asukkaista, mutta pitkin yötä pihalla pyöri ihmisiä ihmettelemässä sammutustöitä.

Noin puolet Luhtikatu 3:n huoneistoista kärsi vesivahingoista sammutustöiden yhteydessä. Kuva: Ronja Koskinen

Leinonen työskentelee Launeella Lahden vapaaseurakunnan ylläpitämällä kirpputori Kirkkiksellä. Avustustoiminta on kirpputorin keskeinen tehtävä ja suurin osa kirpputoritavarasta tulee Kirkkikselle lahjoituksena. Lisäksi kirpputorilla on pienimuotoista ruoka-apua ja ilmaista soppaa kaksi kertaa viikossa. Kirpputorin toimintamallin tuntien Leinonen nykäisi maanantai-iltana kaupungin sosiaalipäivystyksen työntekijää hihasta ja antoi hänelle yhteystietonsa.

– Lupasin, että sosiaalipäivystys voi ottaa meihin yhteyttä ja me autamme sen minkä pystymme. Voimme lahjoittaa esimerkiksi vaatteita, huonekaluja, astioita ynnä muuta sellaista, Leinonen kertoo.

Vielä tiistaina päivällä sosiaalipäivystys ei ollut tarttunut Leinosen tarjoukseen, mutta Leinonen sanoo heidän olleen todella ilahtuneita kirpputorin tarjouksesta.

Palon syyn tutkinta alkaa keskiviikkona

Palomestari ei lähtenyt tiistaina päivällä arvioimaan tulipalon syytä. Tulipalon syyn selvittäminen alkaa keskiviikkona, kun poliisin ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen asiantuntijat pääsevät tutkimaan palopaikkaa.

Viime yönä viranomaisyhteistyö on toiminut alusta asti äärimmäisen hyvin ja tiedonkulku on ollut yön aikana riittävää, minkä vuoksi myös aamulla on päästy hyvin jatkamaan tilanteen selvittämistä. Hyvinvointiyhtymän perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialajohtaja Mika Forsberg

Haverinen painottaa kotivakuutuksen tärkeyttä, sillä se on tälläkin hetkellä Liipolan tulipalotalon asukkaiden paras turva ja ensisijainen yhteydenottokanava tulipalon jälkeen myös tilapäisen asunnon löytämiseen liittyvissä asioissa. Mikäli vakuutusta ei ole, kehottaa palomestari ottamaan yhteyttä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sosiaalipäivystykseen.

– Taloyhtiön palovakuutus korvaa yleensä vain seinät ja muut kiinteät rakenteet. Oman kotivakuutuksen hankkiminen on todella tärkeää, jotta ihmisillä on vakuutus myös oman kotinsa irtaimistoon eli esimerkiksi vaatteisiin ja huonekaluihin, Haverinen sanoo.

Lahden kaupungin vuokrataloyhtiö Lahden Talot on lupautunut käsittelemään kiireellisinä Luhtikatu 3:n asukkaiden asuntohakemukset. Asuntoa voi hakea Lahden Talojen kotisivujen sähköisen asuntohaun kautta. Hakemukseen tulee laittaa vapaaseen tekstikenttään tieto, että hakija on Luhtikatu 3:n asukas.

Hyvinvointiyhtymän perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialajohtajan Mika Forsbergin mukaan asuntoviranomaisten kanssa tehtävä yhteistyö on hätä- ja kriisitilanteissa tärkeässä arvossa.

– Mitään valmista sapluunaa siihen ei ole, vaan asuntoviranomaisten kanssa yhteistyötä tehdään tarpeen mukaan. Tämä on kuitenkin erittäin tärkeää varsinkin tällaisina hetkinä, sillä sosiaalihuollon oma asuntokanta on rajallinen ja pääsääntöisesti muussa käytössä, Forsberg sanoo.

Viranomaisyhteistyö sujui paloiltana hyvin

Pelastustoimet lähtevät palomestarin mukaan liikkeelle siitä, että joku havaitsee tulipalon ja ilmoittaa siitä hätäkeskukseen.

– Tulipalotilanteessa ensimmäiseksi pelastetaan ihmiset ja sitten omaisuus. Palokunta käy läpi jokaisen huoneiston ja he merkitsevät aina oveen, kun huone on tyhjä, Haverinen selittää.

Tulipalotilanteissa pelastuslaitokselle kuuluvat pelastustoimet, ensihoidolle hoitotoimenpiteet ja sosiaalipäivystykselle hätäavun tarjoaminen ja ihmisten tilanteiden kartoittaminen esimerkiksi tilapäisasumisen suhteen.

Hätä- ja kriisitilanteissa hätäkeskus tekee tilannearvion, jonka pohjalta hätätilanteeseen kytketään kaikki tarvittavat viranomaiset, kuten sosiaalipäivystys, kertoo Hyvinvointiyhtymän perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialajohtajan Mika Forsberg. Tilannearviota voidaan myöhemmin tarkentaa ja laajentaa.

– Tällaisessa tulipalotilanteessa paikalle saapunut sosiaalipäivystys tekee jokaisesta paikalla olevasta asukkaasta tilannearvion ja jokaiselle mietitään ratkaisut ja jatkotoimenpiteet yksilöllisesti. Ensin selvitetään, minne tilapäismajoitukseen asukkaat voivat mennä, onko lähellä sukulaisia tai tuttavia. Jos ei ole, niin asukkaille hankitaan tilapäismajoitus muualta.

Tulipalo sai alkunsa viidennen kerroksen asuinhuoneistosta, josta tuli levisi talon katolle. Kuva: Ronja Koskinen

Osa Luhtikadun asukkaista vietti maanantain ja tiistain välisen yön hotellissa. Forsbergin mukaan sosiaalipäivystyksellä ei ole mitään valmista hotellikiintiötä, jonne ihmiset voitaisi lähettää, vaan ratkaisut tehdään aina tilanteen mukaan ja tällä kertaa osalle asukkaista ratkaisu oli hotellimajoitus.

Evakuointitilanteeseen liittyy myös ihmisten kuljettaminen pois tapahtumapaikalta. Forsbergin mukaan kuljetuksesta vastaa pelastusviranomainen. Maanantai-iltana osa tulipalotalon asukkaista kuljetettiin pois bussilla.

– Se mitä haluaisin korostaa on, että viime yönä viranomaisyhteistyö on toiminut alusta asti äärimmäisen hyvin ja tiedonkulku on ollut yön aikana riittävää, minkä vuoksi myös aamulla on päästy hyvin jatkamaan tilanteen selvittämistä, Forsberg sanoo.

Hän muistuttaa, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on avannut päivystävän puhelinnumeron Lahden Liipolassa Luhtikatu 3:n tulipalossa vaurioituneen talon asukkaille. Puhelinnumerosta 044 482 3175 saa apua ja neuvoja käytännön asioiden järjestämiseen. Numerosta ohjataan tarvittaessa eteenpäin, jos asukas haluaa keskusteluapua tai tarvitsee muuta tukea tapahtuneen käsittelyyn. Numeroon voivat ottaa yhteyttä myös asukkaiden lähiomaiset.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi