Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ennuste: Lahdessa tulee vettä kuin sieltä kuuluisasta Esterin p:stä, moni myyjä perunut tulonsa kuukausimarkkinoille

Lahden keskiviikon säästä löytyy meteorologin mukaan epätyypillisiä seikkoja: yöstä on tulossa päivää lämpimämpi ja päivän lämpötila on jäämässä yli kymmenen astetta heinäkuun keskimääräistä maksimilämpötilaa matalammaksi.

Sadetta ennustetaan kertyvän Lahteen vuorokauden aikana paikoin yli 30 milliä.

Sääennuste lupaa Lahteen keskiviikoksi harmaata ja sateista keliä. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka sanoo, että odotettavissa on jatkuvaa, runsasta sadetta, joka alkaa jo illalla ja kestää koko keskiviikon iltaan saakka.

– Vuorokauden sadekertymä voi yltää Lahdessa 30 milliin ja paikoin ylikin.

Punkan mukaan 30 millin sademäärä vuorokaudessa on kesäkuukausina tyypillinen ja sellaisia saadaan paikka paikoin useimpina vuosina.

– Jos sademäärä olisi 50 milliä tai yli, se on jo harvinaista niin, ettei sellaista sademäärää saada joka vuosi kesäkaudella yksittäisen vuorokauden aikana.

Punkan mukaan sateen ennustetaan tulevan Lahdessa nimenomaan vetenä. Säätila ei ole suosiollinen rakeille, mitä on viime päivinä satanut esimerkiksi Lappeenrannassa.

Selvästi keskimääräistä kylmempää

Punkka kertoo, että lämpötila jää Lahdessa keskiviikkona selvästi heinäkuun keskimääräisen maksimilämpötilan alapuolelle.

– Keskimääräinen maksimilämpötila on Lahdessa heinäkuussa 22 astetta. Keskiviikkona jäädään yli kymmenen astetta sen alapuolelle, kun lämpötilaksi ennustetaan noin kymmentä astetta.

Tuuli saa ilman tuntumaan noin 8-asteiselta.

Punkan mukaan kesäkaudelle epätyypillistä keskiviikon säässä on sekin, että yön lämpötila saattaa olla korkeampi kuin päivällä, kun sade on jatkuvaa.

Puuskatuulta 10–15 metriä sekunnissa

Keskiviikosta on tulossa myös melko tuulinen.

– Tuulen nopeus voi olla paikoin puuskissa 10–15 metriä sekunnissa. Sen ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja, mutta sisävesillä veneily voi olla hankalaa.

Tietämättä sitä, että Lahdessa on keskiviikkona kuukausimarkkinat, Punkka mainitsee ihan sattumalta esimerkiksi, että erilaiset kojut on syytä kiinnittää tuulen varalta huolellisesti.

Etenkin vaatemyyjät peruneet

Lahden tori-isäntä Timo Arasola on seurannut sääennusteita keskiviikkoa silmällä pitäen tiiviisti. Niin ovat seuranneet myös markkinamyyjät. Perumisia oli tiistai-iltapäivään mennessä tullut 10–15.

– Etenkin vaatekauppiaat ovat peruneet tuloaan. Ymmärrän heitä täysin, koska vaatteiden kuivaamiseen menee aikaa ja seuraavana päivänä pitäisi kuitenkin olla jo seuraavilla markkinoilla.

Lahteen ennustetaan keskiviikoksi harmaata ja sateista säätä. Moni torimyyjä on perunut tulonsa kuukausimarkkinoille. Kuva: Janne Ranne

Arasola ei ota stressiä perumisista.

– Ne tulevat, ketkä tulevat.

Tärkeää kuitenkin olisi, että ilmoitettaisiin, jos jäädään pois, niin tyhjäksi jäävä paikka voidaan osoittaa toiselle myyjälle, jos hän sen haluaa.

Syitä perumisille löytyy joka lähtöön

Arasola kertoo, että monissa kaupungeissa on ollut perinteisesti käytössä tapa, että vakiopaikan menettää, jos jättää tulematta. Siksi monet kauppiaat keksivätkin mitä ihmeellisempiä selityksiä, jos he päättävät jättää tulematta markkinoille: milloin on koira kuollut, milloin taas mummo ja joillakin se koirakin on kuollut jo neljä kertaa.

– Odotan mielenkiinnolla, kun aamulla kolmelta tulen torille, milloin tulee ensimmäinen puhelu, että autosta on vasen takarengas rikki, Arasola hymähtää.

Lue myös: Talonmies, jolla on puhelimessaan 5 000 numeroa – Lahden tori-isäntä valikoi kauppiaat, siivoaa vessoja ja etsii kadonneet kävelykepit
 

Hän ei ole halunnut ylläpitää tuota samaa perinnettä kuin jossain muissa kaupungeissa on, vaan hänelle myyjät voivat rehdisti kertoa, jos eivät huonon sään takia tule, sanktioita kun ei ole luvassa.

Sää verottanee asiakasmäärää

Tuuli aiheuttaa myyjille omat juttunsa ja Arasolan mukaan jokainen myyjä on vastuussa omasta teltastaan. Arasola kertoo myös tarkistavansa, että teltoissa on asianmukaiset painot, ettei tuuli vie niitä mennessään.

Tori-isäntä Timo Arasola toivottaa asiakkaat torille, satoi tai paistoi. Kuva: Janne Ranne

Sähkölaitteiden pitää olla ulkokäyttöön tarkoitettuja ja niitä suojataan sateelta. Toisin kuin Lahden kaduilla torilla ei sadevesi ole ongelma. Kaatoja on tarpeeksi ja ne ovat hyvät, joten tulvapaikkoja ei Arasolan mukaan synny.

Arasola arvaa, että huono sää verottaa myös markkinoiden asiakasmäärää. Silti hän toivoo, että ihmiset tulisivat ostoksille ja varustautuisivat kunnolla sadevaattein.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Sataa, sataa ropisee...kivaa vai ei?
Sataa, sataa ropisee...kivaa vai ei?Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi