Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Luhtikadun tulipalon syyn selvitys alkaa keskiviikkona – "Yhden huoneen ikkuna on särkynyt ja palo on ollut raju"

Lahden Liipolan Luhtikadun kerrostalopalon syttymissyy ei ollut vielä tiistaina päivällä tiedossa. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella on silti rauhoittavaa kerrottavaa maakunnan kerrostaloasukkaille.

Luhtikatu 3:n pelastustiet olivat esteettä käytettävissä, kun paloautot kaarsivat paikalle. Pelastusreittien osittainenkaan tukkiminen olisi osaltaan vaikeuttanut muutenkin haastavaa sammutusurakkaa. Kuva: Ruska Paronen

Lahden Luhtikatu 3:ssa maanantai-iltana syttyneen tulipalon syyn selvittäminen alkaa keskiviikkona, kun poliisin ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen asiantuntijat pääsevät tutkimaan palopaikkaa.

Palon syyn tutkintaa ei pelastuslaitoksen paloinsinöörin Tapio Aaltosen mukaan aloitettu vielä tiistaina, koska pelastajilla riitti paikalla vielä työtä eikä heidän urakkaansa haluttu häiritä.

Tulipalo pääsi irti viidennen kerroksen huoneistossa maanantaina hieman ennen klo 22:ta.

– Siellä on yhden huoneen ikkuna särkynyt, ja palo on ollut raju, kuvailee Aaltonen.

Palonsyytutkijat aikovat muun muassa kuulla talossa olleita asukkaita näiden havainnoista.

Palotalo oli kunnossa

Asunto oy Liipolankartanolle kuuluvan Luhtikatu 3:n kerrostalo on rakennettu vuonna 1972. Kiinteistössä ei alustavien tietojen mukaan ole paljastunut mitään paloturvallisuuteen liittyviä laiminlyöntejä, joista taloyhtiö olisi vastuussa.

– En ole tosin hyvin tarkasti ehtinyt vielä kaikkea käydä läpi, huomauttaa Aaltonen.

Paloturvallisuuteen liittyvät asiat ovat Aaltosen mukaan kohtalaisen hyvällä mallilla myös ikääntyneissä kerrostaloissa. Peruskorjausten yhteydessä taloihin on muun muassa rakennettu savunpoistoluukkuja. Uusissa taloissa luukkuja löytyy hyvin.

Tulipalo ei helposti karkaa asunnosta toiseen, jos sekä palohuoneiston että naapurihuoneistojen ovet ovat kiinni. Vanhoissa ovissa on Aaltosen mukaan kuitenkin se ongelma, että ne eivät ole enää yhtä tiiviitä kuin uudet.

Peruskorjausten yhteydessä taloihin on muun muassa rakennettu savunpoistoluukkuja.

Taloyhtiöissä joudutaan silloin tällöin puuttumaan siihen, että autoja pysäköidään pelastusteille. Reitin tukkiminen pelastuskalustolta voi hätätilassa koitua kohtalokkaaksi, joten pelastustietä ei saisi käyttää parkkipaikkana edes lyhyttä aikaa.

– Jokainen jättää pelastustielle autonsa omasta mielestään vain lyhyeksi ajaksi, huomauttaa pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Niemikallion mukaan taloyhtiöiden julkisten tilojen palovaroittimissa on niin ikään toivomisen varaa. Vanhat varoitinjärjestelmät alkavat hälyttää omia aikojaan, mikä tietää sammutusyksiköille turhaa ajelemista.

Porraskäytävät vapaiksi

Tapio Aaltosen mukaan kerrostalojen portaikkoihin jätetään helposti tavaraa, jos asukkaiden irtaimistolle varatut säilytystilat ovat niukat. Porraskäytävän pitäisi kuitenkin olla tyhjänä kaikesta ylimääräisestä, jotta sammuttajat pääsevät palotilanteessa liikkumaan mahdollisimman esteettömästi.

Sen sijaan jos asukkaille varattua säilytystilaa löytyy riittävästi, ovat porrashuoneetkin yleensä paremmassa järjestyksessä.

– Kehitys on viime vuosina mennyt siihen suuntaan, että ihmiset ajattelevat ja ottavat huomioon näitä asioita, kiittää Aaltonen.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi