Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Liipolassa tuleen syttyneen kerrostalon pihalla epäuskoinen tunnelma: "Odotamme sosiaalipäivystäjän puhelinsoittoa, että saisimme asunnon"

Kerrostalon tulipalo syttyi viidennen kerroksen asunnossa ja levisi sieltä rakennuksen katolle. Kuva: Ruska Paronen

Lahden Liipolassa Luhtikatu 3:n pihamaalla on aamulla epäuskoinen tunnelma. Illalla syttynyt tulipalo on saatu pääosin sammutettua.

Palo syttyi viidennen kerroksen asunnossa. Sieltä se levisi rakennuksen katolle.

Sammutustöistä syntyneet vesivanat valuvat pitkin kerrostalon seiniä.

Tulipalo syttyi kattohuoneistossa Luhtikatu kolmosessa Lahdessa tiistaina aamuyöllä. Sammutusvettä on valunut talon parin rapun asuntoihin. Kuva: Ruska Paronen

Pihamaalla puutarhakeinussa istuu hiljainen pariskunta, joka kertoo asuvansa E-rapussa vain pari kerrosta palaneen asunnon alapuolella.

– Emme kuulleet hälytystä, kuulimme vain kun nainen huusi tulipalo, tulipalo, tulipalo. Ensin emme uskoneet, että talossa voisi oikeasti palaa, mutta sitten näimme savua käytävällä. Meillä on lapsia, joten lähdimme saman tien pois talosta, kertoo puutarhakeinussa istuva nainen.

Pariskunta ei tahdo nimeään julkisuuteen. Mies ja nainen kertovat menneensä yöllä sukulaistensa luo, missä lapset ovat edelleen. Vanhemmat palasivat palopaikalle ilmoittautumaan viranomaisille ja hakemaan autoaan.

Vielä tiistaiaamuna Luhtikatu kolmosen pihamaalla oli useampi paloauto, ensihoitajia ja poliiseja. Kuva: Ruska Paronen
Aamukahdeksalta Liipolassa oli meneillään jälkisammutustyöt. Kuva: Ruska Paronen

Pariskunnan nainen kertoo, että hän pakeni asunnosta pelkkä aamutakki päällään. Tällä hetkellä hän on pukeutunut äidiltään lainattuihin vaatteisiin.

– Meillä ei ole enää asuntoa. Nyt odotamme sosiaalipäivystäjän puhelinsoittoa, että saisimme asunnon, pariskunta kertoo.

"En olisi ikinä uskonut, että tällaisen joutuu kokemaan"

Luhtikadun pihamaalla on arviolta 5–6 tulipalotalon asukasta. Osa heistä on saanut luvan käydä asunnossaan hakemassa tavaroitaan. Paikalla on myös lähitalon väkeä sekä muutamia muita ihmettelijöitä. Osa sammutusyksiköistä on myös edelleen palopaikalla.

Kaikkiaan Liipolan kerrostalon tulipaloa oli sammuttamassa 11 Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sammutusyksikköä ja kuusi säiliöautoa. Kuva: Ruska Paronen

E-rapun alimassa kerroksessa asuva mies kertoo, että asuinpaikkana Luhtikatu kolmonen on ollut mitä mainioin ja siksi yön tapahtumat tuntuvatkin todella pahalta.

– Olen asunut täällä 36 vuotta. Talon takana on metsää ja taloyhtiössä on uima-allas ja lämmitetty autotalli. Olemme viihtyneet täällä vaimoni kanssa erittäin hyvin. Samanlaista asuntoa ja tällä samalla hinnalla ei saa kyllä mistään, mies sanoo.

Hänkään ei halua esiintyä jutussa nimellään.

– Kuulimme kuinka yläkerran rouva huusi hysteerisenä. Sanoin vaimolle, että nyt äkkiä ulos. Poistuessamme talosta kuulimme, kuinka ylimmän kerroksen asunnon ikkuna räjähti. Ulkona näimme kuinka liekit valelivat kattoa. Se näytti, kuin liekkejä oltaisi imuroitu ylöspäin. Massiivinen palo, mies huokaisee.

Hän kertoo päässeensä käymään asunnossaan aamulla.

– Yhden huoneen lattialla oli vettä, mutta olohuone näytti olevan melko kunnossa. Seinillä tosin näkyi veden valumajälkiä. Onneksi minulla on hyvä vakuutus. En olisi ikinä uskonut, että tällaisen joutuu kokemaan.

Luhtikatu 3:ssa asuu 101 asukasta. Pihamaalta aamulla tavoitetut asukkaat pakenivat tulipaloa sukulaisten ja tuttavien luo. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että osa asukkaista majoitettiin myös hotelliin ja kriisiasuntoon. Kuva: Ruska Paronen
Liipolan Luhtikadulla sijaitseva kerrostalo on ollut mukava paikka elää, kertoo talon pitkäaikainen asukas. Kuva: Ruska Paronen
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi