Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Arvio

Näyttelyarvio: Meistä jää terästä ja betonia

Ville Lehtinen: High-rise (2019). Kuva: Saara Karttunen

Ville Lehtinen

Sotahuuto Galleria

Beckerissä 3. 7. 2019 saakka

Ville Lehtisen Sotahuuto-näyttelyllä on kaksi persoonaa. Rajalinja on gallerian kahden huoneen välissä. Rajan ylittyessä siirrytään elävästä eläinkunnasta kadonneen ihmisyyden ja hengettömän betonin maailmaan.

Eläinten puolella Lehtinen yhdistää geometriset, painokuvamaiset taustat dramaattisiin eläinten kasvokuviin. Rytmikkäistä kolmioista ja ympyröistä huokuu sarjatuotannon estetiikkaa. Näiden päälle maalatut elolliset olennot luovat kontrastin: eläin ei ole monistettavissa.

Eläinkuvat ovatkin liki muotokuvia. Tunnen katsovani enemmän kuin eläimen ideaa. Katson eläinyksilöä, sen hetkellistä ilmettä ja tunnetilaa.

Ja mitä nämä eläinyksilöt tekevät? Niiden suut ja nokat ovat avautuneet äänettömään, maalintuoksuiseen huutoon.

Tunnen vuoroin olevani huutojen kohteena, vuoroin todistajana jollekin, mitä tapahtuu ihmisen ulottumattomissa. Karhu huutaa turhautumistaan, kun painovoima on kääntynyt ympäri, eikä vuorelle voi enää vaeltaa. Korpit ovat kerääntyneet laumaksi huutavia kitoja.

Ihmiset ovat näyttelyn maailmassa läsnä vain pääkalloina, romuautoina ja tyhjinä betonilähiöinä. Kaikki on kuitenkin kaunista. Pääkallot on höystetty vaaleanpunaisella.

Ihmisten puolella maailma rutistuu öljyisiksi autokasoiksi ja sodan jäljet näkyvät toistensa päälle kaatuneina tinasotilaina. Leikin ajatus on apokalyptisissä maisemissa kiehtova. Kuka tätä kaikkea leikkii?

Lehtinen on maalannut autojen ja pääkallojen päälle katsetta suuntaavia pistekuvioita ja rytmikkäitä viivoja. Hän osoittaa näin sekä teoksen pinnan että katsojan paikan: olet siellä, pinnan toisella puolella. Et voi tehdä mitään.

Maalausten selkeys luo illuusion suoraviivaisesta viestistä. Samaan aikaan kun teokset vangitsevat katseen, ne kuitenkin kuiskivat ihmisenjälkeisiä asioita. Meistä jää terästä ja betonia. Jääkö meiltä tilaa elämälle?

Seminaarinkatu 28, Jyväskylä. Galleria on avoinna ti–pe klo 12–17, la klo 12–15, su klo 12–16. Vapaa pääsy.

Raisa Jäntti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi