Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pikkuyksiöitä, suuria lukaaleja ja kokonaisia asuinalueita – Lahti pyrkii avaamaan solmuja rakentajien tieltä

Kasvava kaupunki kaipaa kaikenlaisia asuntoja ja jopa uusia asuinalueita, mutta ei tornitaloja. Rakentajat kehuvat yhteistyötä Lahden kaupungin kanssa.

Karisto, Kytölä ja Renkomäki ovat suosituimpia omakotitaloalueita. Tämän vuoden kesäkuuhun mennessä lupa on myönnetty 56 omakotitalon rakentamiseen. Kuva: Aku Isotalo

114-vuotias Lahti ei tule koskaan valmiiksi. Tälläkin hetkellä kaupunkiin rakennetaan uusia asuntoja. Joukkoon mahtuu sekä omistus- että vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja jopa kokonaisia asuinalueita.

Lahden väestönkehitys on ollut maltillisessa kasvussa viime vuosina. Pienen kasvun ansiosta Lahti luokitellaan kasvukeskusten joukkoon. Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho kertoo, että asuntojen rakentamisella luodaan edellytykset kasvulle. Huomio kiinnitetään erityisesti kaupungin keskustaan.

– Keskustoissa asutaan entistä enemmän, sama trendi näkyy kaikilla kaupunkiseuduilla, Alho sanoo.

Suurin osa asuntokannasta kerrostaloja

Viime vuonna rakennuslupia myönnettiin 23 kerrostalolle. Kesäkuuhun mennessä Lahden kaupunki oli myöntänyt luvan 10 kerrostalon rakentamiseen. Uusia kerrostaloja nousee keskustan tuntumaan Ranta-Kartanon alueelle sekä junaradan varteen Starkin ja Tornatorin alueille. Tilastokeskuksen mukaan 66 prosenttia Lahden asuntokannasta oli kerrostaloja vuonna 2018.

Ranta-Kartanon kohdetta rakentaa Skanska. Yhtiön Kaakkois-Suomen yksikön vetäjä Jarkko Koskipalo arvioi asuntojen valmistuvan ensi vuonna. Ranta-Kartanoon valmistuu 10-kerroksinen kerrostalo, jonka asunnot vaihtelevat yksiöistä 150 neliömetrin kokoisiin ylimmän kerroksen huoneistoihin.

Ensimmäistä taloa ryhdyttiin rakentamaan Ranta-Kartanoon maaliskuun lopussa. Valmista pitäisi olla ensi vuonna. Kuva: Janne Ranne

Ranta-Kartanoon rakentuva kerrostalo on Lahden mittapuulla todella korkea.

Kaupungingeodeetti Juha Helminen naurahtaa kysymykselle kerrostalojen korkeuksista.

– Eihän Lahdessa ole mitään korkeita. Tornitaloja ei ole, vaikka niistä aina välillä keskustellaankin. Joissain tapauksissa kaava mahdollistaa tornitalojen rakentamisen, mutta totuus on se, että tornitaloihin tulisi niin paljon asuntoja, ettei ennakkovarauksia saataisi tarpeeksi, Helminen selventää.

Nyt halutaan isompia asuntoja

Lahden kaupunki ei puutu siihen, minkä kokoisia asunnoista tulee. Alhon mukaan sääntelylle ei ole ollut tarvetta, toisin kuin esimerkiksi Helsingissä.

Jarkko Koskipalo sanoo, ettei ole olemassa mitään pysyvää ohjeistusta, jonka mukaan asuntojen koot päätettäisiin.

– Iso suuntaus on se, että asuntojen halutaan olevan aiempaa kompaktimpia. Tosin aina on niitäkin, jotka haluavat asua väljemmin.

Juha Helminen sanoo markkinan olevan jo kylläinen yksiöistä ja kaksioista. Nyt ollaan siirtymässä suurempiin asuntoihin.

Hämeen ja Kaakkois-Suomen asumisen yksikönjohtaja Sami Viitanen YIT:ltä kertoo, että nyt on selkeä tarve saada isompia asuntoja.

YIT rakentaa kerrostaloasuntoja tällä hetkellä Joutjärven alueella.

Ennen rakentamisen aloittamista YIT teetti asiakkailleen kyselyn, jonka avulla pyrittiin selvittämään, millaisille asunnoille on eniten kysyntää. Joutjärvelle rakentuu asuntoja yksiöistä neliöihin. Viitasen mukaan ennakkomarkkinointi on sujunut vauhdilla.

Ketjun pitää toimia

Starkin ja Tornatorin alueella taloja rakentaa Hartela. Aluejohtaja Olli-Pekka Teerijoki sanoo, että asuntojen kokojen päättäminen on suhdannelaji.

– Yksi vaikeimmista asioista on miettiä, että millaisia asuntoja tehdään. Dataa voi hyödyntää, mutta se ei kerro kaikkea. Tärkeintä on, että ketju liikkuu, Teerijoki pohtii.

Asuntokauppa tapahtuu useimmiten ketjussa. Ensin myydään nykyinen asunto ja sitten ostetaan uusi.

Myös Helminen peräänkuuluttaa toimivaa ketjua.

– Vanhojen asuntojen myynti pitäisi saada vilkastumaan. Se on kaiken A ja O. Asuntohankkeita on hyvin liikkeellä, mutta vielä saisi olla lisää vapaarahoitteista tuotantoa, Helminen sanoo.

Rakennusyhtiöiden edustajat pitävät yhteistyötä Lahden kanssa hyvin toimivana. Hartelan Teerijoen mukaan Lahti on yksi parhaista paikoista rakentaa.

– Täällä pyritään aukaisemaan solmuja, ennemmin kuin tekemään uusia.

Tietyt tontit ovat todella haluttuja

Kerrostalojen lisäksi mastokaupunkiin rakennetaan sekä rivi- että omakotitaloja. Viime vuonna lupa annettiin 167 omakotitalolle ja 13 rivitalolle. Kesäkuuhun mennessä lupa oli myönnetty 56 omakotitalon ja kahden rivitalon rakentamiseen.

Olli Alho kertoo, että kaavavarantoa on yhtä lailla rivi- ja omakotitalojen rakentamiseen.

– Tontit ovat menneet kaupaksi ilahduttavan hyvin.

Eniten omakotitalotontteja on myyty Karistosta, Kytölästä ja Renkomäestä. Rivitaloja ja niille varattuja tontteja on erityisesti Karistossa.

Tontteja on pitkästä aikaa ollut myynnissä myös Jalkarannasta. Ne ovat menneet kuumille kiville.

Erillisiä pientaloja, joihin omakotitalot kuuluvat, oli noin 24 prosenttia Lahden asuntokannasta viime vuonna. Rivitaloja oli reilu 8 prosenttia ja muita rakennuksia yhden prosentin verran.

Asuntojen ja talojen monimuotoisuutta Alho pitää vain hyvänä asiana kasvavan kaupungin kannalta.

Aluehankkeet

Näitä kehitetään

Hennala. Alue asemakaavoitetaan uuteen käyttöön vaiheittain.

Niemi. Tavoitteena on parantaa muun muassa kävely- ja pyöräily-yhteyksiä.

Radanvarsi. Suunnittelua ohjaa Lahden Radanvarsi -arkkitehtuurikilpailun voittajatyöt.

Rakokiven liikekeskus. Viihtyisyyttä ja liikenneyhteyksiä parannetaan, ja alueelle rakenntetaan uusia kerrostaloja.

Ranta-Kartano. Alueella on vireillä kaksi kaavamuutosta.

Satama-urheilukeskus. Alueen ympärivuotista käyttöä halutaan lisätä.

Sopenkorpi. Suunnittelutyö käynnistettiin vuonna 2016.

Ydinkeskusta. Keskustaa kehitetään yhteistyössä Lahti City ry:n kanssa.

Lähde: Lahti.fi
Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi