Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Liki talonkorkuinen hortensia on lahtelaiskadun julkkis

Lahtelaisen Marja-Leena Suhosen köynnöshortensia on näyttävä ja rakas pihakasvi.

Marja-Leena Suhosen pihalla kasvava köynnöshortensia on arviolta neljä metriä korkea. Kuva: Ruska Paronen

Lahden Kiveriössä Kivimäentiellä Marja-Leena Suhosen, 78, etupihalla komeilee arviolta noin neljän metrin korkuinen köynnöshortensia. Suhonen sanoo, että liki talonkorkuinen köynnöskasvi kerää paljon ihastusta osakseen.

– Ihan tuntemattomatkin ihmiset ovat tulleet kysymään, saavatko he ottaa kasvista kuvan. Eräskin rouva kävi tässä keväällä, kun hortensian kukat olivat vielä nupuillaan. Hän sanoi tulevansa takaisin myöhemmin kesällä, jotta saa kuvan myös hortensian kukinnoista, Suhonen kertoo.

Pihan jättimäinen köynnöshortensia on Marja-Leena Suhoselle rakas kasvi ja kaiken lisäksi vielä helppohoitoinen. Kuva: Ruska Paronen

Mitenkään epätavallisen suuresta köynnöshortensiasta ei ole kysymys, sillä Itä-Aasiasta kotoisin oleva kasvi voi kasvaa jopa yli 10 metriseksi. Suomessa köynnöshortensia kasvaa yleensä 3–5 metrin korkuiseksi.

Jos sitä tukisi, hortensia jatkaisi kasvamistaan

Suhonen istutti köynnöshortensiansa reilu vuosikymmen sitten. Aluksi kasvi tönötti liki metrin korkuisena eikä tahtonut millään lähteä kapuamaan pitkin läheistä männynvartta. Tämä on köynnöshortensioille ominaista, sillä sen kasvu on yleensä aluksi hidasta ja kukintaa voi joutua odottamaan jopa vuosia.

– Noin 10 vuotta sitten mänty katkaistiin. Männyn katkaisseet miehet kummastelivat, kun käskin heitä jättämään puusta noin nelimetrisen kannan, mutta tekivät niin kummasteluistaan huolimatta. Sitten yhtäkkiä hortensia alkoi kasvaa ja kasvoikin nopeasti koko kannan mitalta, Suhonen muistelee.

Köynnöshortensia voi kiipeillä pitkin puita, kiviä, muuria tai seiniä. Sitä voidaan kasvattaa myös vapaasti pensasmaisena yksilönä. Puun runkoa pitkin kasvava köynnöshortensia kiinnittyy tiukasti rungossa oleviin kaarnan koloihin. Kasvun alkuun päästyään köynnöshortensia saattaa kasvaa jopa metrin yhden kasvukauden aikana. Korkeimmillaan köynnöshortensiat ovat yli 10 metrisiä. Kuva: Ruska Paronen

Nyt Suhosen köynnöshortensia seisoo pihamaalla toteemin lailla mäntyyn kietoutuneena

– Sinänsä olisi ollut kiehtova nähdä, kuinka korkeaksi hortensia voisikaan kasvaa, jos sillä olisi jotain mihin tukeutua.

Helppohoitoinen pihakasvi

Yleensä köynnöshortensia kukkii Suomessa heinäkuusta syyskuuhun. Suhosen mukaan hänen hortensiansa tekee kukinnot perinteisesti jo varhain kesäkuussa. Talvella köynnöshortensia muuttaa lehtensä kuparisen värisiksi.

Köynnöshortensian kukinnot ovat noin 10–20 cm kokoisia, valkeita ja litteitä. Kukintojen keskellä on kymmenittäin pienempiä kukkia ja myös reunoja koristavat pienemmät laitakukat. Kuva: Ruska Paronen

Köynnöshortensia menestyy erinomaisesti Etelä-Suomessa ja paleltuu vain erityisen kylminä talvina. Kasvia ei myöskään neuvota leikattavaksi kovinkaan usein. Suhosen mielestä köynnöshortensia on ollut ihanan helppohoitoinen, mutta näyttävä kasvi.

– En ole mikään viherpeukalo, vaan pihani on aika luonnontilassa. Köynnöshortensia on menestynyt hyvin, vaikka en hoida sitä mitenkään ihmeellisemmin. Toisinaan heitän kasvin juurelle piimätölkin huuhteluliemet, sillä luin jostain, että köynnöshortensia pitää happamasta maasta.

Suhonen kertoo, että hulppean näköinen köynnöskasvi on hänen pihassaan se niin sanottu kruunun jalokivi. Puutarhakasviin liittyy myös lämpimiä muistoja.

– Hankin ja istutin kasvin aikoinaan mieheni kanssa. Olimme yli 50 vuotta naimisissa, mutta jäin leskeksi noin seitsemän vuotta sitten. Mieheni oli ihana mies ja elämäni rakkaus, Suhonen sanoo silmät tuikkien.

Juttua korjattu 24.6.2019 kello 21.25. Kivimäenkatu muutettu Kivimäentieksi.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi