Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Välittäjät: Tällainen Lahden asuntokauppatilanne on nyt

Uudet kerrostaloasunnot ja hyväkuntoiset omakotitalot löytävät asukkaat nopeasti. Remonttikohteen myyjän pitää olla kärsivällinen.

Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden asuntokauppatilanne on hyvä. Näin tiivistävät Remax Lahden myyntijohtaja Pauli Kaarre ja yrittäjä Juha Hirvonen Lahden Kiinteistömaailman Aleksanterinkadun toimipisteestä. Hyvällä tarkoitetaan tilannetta, jossa myytäviä asuntoja ja kiinnostuneita ostajia on lähes saman verran.

– Ostajia on liikkeellä mutta tarjontaa on sitäkin enemmän, ihan kaikenlaisista asunnoista ja asuntotyypeistä, Kaarre sanoo.

Lahden SKV:n myyntijohtaja Jaana Pelkonen sanoo, että hiljaisen alkuvuoden jälkeen kauppa on piristynyt selkeästi. Vaikka yleisissä asuntonäytöissä käy vähemmän väkeä, yksityisnäytöille on tulijoita.

Myytäviä asuntoja on tällä hetkellä Lahdessa Oikotie.fi-palvelun mukaan yli 1600. Koko Päijät-Hämeen luku on noin 2500.

Kuva: Timo Filpus

Kunto on korkealla tärkeysjärjestyksessä

Juha Hirvosen mukaan ”kivoille kodeille” on kysyntää. Mikäli omakotitalo tai taloyhtiö on hyvin pidetty, niin kaupat solmitaan nopeasti. Hirvonen vertaa tilannetta autokauppaan: jos myynnissä on kaksi samanlaista autoa, niin myydyksi tulee se, josta on pidetty parempaa huolta.

– Minulla on ollut myynnissä muutama vanhempi omakotitalo, joita ei ole erityisemmin stailattu mutta niistä on pidetty äärimmäisen hyvää huolta. Tällaisissa tilanteissa ostajat ovat alkaneet kilpailemaan keskenään.

Toisessa ääripäässä ovat uudemmat omakotitalot, joiden on annettu rapistua.

– Ketään ei kiinnosta, Hirvonen toteaa.

Remaxin mukaan omakotitalojen kauppamäärät kasvoivat Lahdessa yhdeksän prosenttia tammi-toukokuussa 2019 verrattuna samaan ajankohtaan vuonna 2018. Omakotitalot kiinnostavat jopa ensiasunnonostajia.

– Aikaisemmin ensiasunnoksi saatettiin ostaa kerrostaloasunto, mutta nykyään yhä useampi valitsee omakotitalon, Kaarre kertoo.

Asuntonäytöissä ei käy kuhina kesällä. Lahden SKV:n myyntijohtaja Jaana Pelkonen kertoo, että asiakkaat pyytävät enemmän yksityisnäyttöjä. Kuva: Mirja Hussain mhus

Parhaimmillaan viikossa, pahimmillaan vuodessa

Keskimääräisen myyntiajan määrittäminen on hankalaa, mutta Kaarre arvioi, että uudehkoja ja remontoituja omakotitaloja kaupataan noin 2–4 kuukautta. Mikäli talo vaatii peruskorjausta, myyntiaika voi venyä puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen.

– Realistisella hinnoittelulla ja oikeanlaisella markkinoinnilla myyntiajat ovat keskimääräistä lyhyemmät, Kaarre toppuuttelee.

Hirvonen sanoo, että parhaimmillaan omakotitalo myydään viikossa tai kahdessa.

– Jokainen omakotitalo on yksilö. Jos hinta, kunto ja sijainti kohtaavat, talo voi mennä nopeasti kaupaksi.

Hirvosen mukaan korjausta vaativien talojen myyntiä hankaloittaa myös se, ettei remontti-intoisia ostajia juurikaan ole. Sama ilmiö näkyy kerrostalokaupoilla.

Kuva: Pirjo Kamppila

Kaksioita yli kysynnän

Uusien kerrostaloasuntojen ostajia viehättää helppous. Asuntoon pääsee muuttamaan heti ja ikävien yllätysten määrä minimoidaan.

Remaxin mukaan käytettyjen kerrostalojen kauppamäärä laski Lahdessa kahdeksan prosenttia, kun verrataan vuoden 2019 tammi-toukokuuta vuodentakaiseen.

Käytettyä kerrostaloasuntoa pääsee valitsemaan rauhassa. Kaarre sanoo, että tilanne on erityisen mielenkiintoinen kaksioiden kohdalla, sillä niitä on tarjolla reilusti yli kysynnän.

SKV:n Pelkonen kertoo, että ylihinnoittelut asunnot eivät mene kaupaksi. Hinnan pitää olla kohdillaan jo alussa.

Kaarteen ja Hirvosen mukaan haastavimpia myytäviä kohteita ovat remontoimattomissa taloyhtiöissä olevat asunnot. Niiden myynti vie aikaa.

Asuntokauppa Päijät-Hämeessä

Naapurikunnissa edullisemmat neliöt

Kuluneiden 12 kuukauden aikana neliömetrin on saanut Asikkalassa halvimmillaan 385 eurolla. Kallein neliöhinta on ollut 2505 euroa.

Hollolassa neliö on maksanut alhaisimmillaan 440 euroa. Korkeimman hinnan maksanut on ostanut neliöitä 2704 euron kappalehintaan.

Heinolassa neliömetrin hinta vaihtelee välillä 240–3915 euroa.

Orimattilassa edullisin neliömetri on maksanut 300 euroa. Kallein sen sijaan 2768 euroa.

Edullisin neliömetri on maksanut Sysmässä 200 euroa. Sysmässä hinta on ollut korkeimmillaan 1477 euroa.

Hartolassa asuntokauppa on ollut hiljaisempaa. Edullisin neliömetri on maksanut 613 euroa ja kallein 1475 euroa.

Kärkölässä neliömetri on maksanut korkeimmillaan 1619 euroa ja alimmillaan 353 euroa.

Edullisimmat neliömetrihinnat ovat Padasjoella. Halvimmillaan neliömetrin hinta on ollut 406 euroa ja kalleimmillaan 1185 euroa.

Lähde: asuntojen.hinnat.fi .
Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi