Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tiina oli lähellä halvaantua – Kuntoilua aloittaessa irtonaisten leuanvetotankojen kanssa on syytä olla tarkkana

UKK-instituutin liikuntaturvallisuuden asiantuntija ja ylilääkäri Jari Parkkarin mukaan karmeihin kiinnitettäviin leuanvetotankoihin liittyy aina riski putoamiseen.

Tiina tippui tangon kanssa. Hän on kovakaulus kaulassa kaksi kuukautta. Kuva: Elias Peltonen

Toissa lauantaina kuopiolainen Tiina (nimi muutettu) alkoi vetää leukoja edellisenä päivänä ostamallaan leuanvetotangolla. Sitten hän tippui.

– Tanko antoi minun vetää sen leuan eli pääsin nousemaan tangon varassa ylös. Sitten se rämähti sekunnissa alas.

Tiinan kaularankaan tuli murtuma. Hän joutui kahden kuukauden sairaslomalle, jonka ajan hänen täytyy pitää kaulassaan kovakaulusta.

– Onneksi ei tarvinnut leikata, eikä onneksi käynyt pahemmin. Lääkäri sanoi, että kaikki ainekset oli sille, että olisin voinut halvaantua. Neliraajahalvaukseen oli kaikki ainekset.

Jälkeenpäin hän pohti, oliko asettanut tangon oikein ovenkarmiin. Hän käytti ns. monitoimitankoa, joka pysyy vipuvoimalla kiinni oviaukossa ottaen tukea oven ylälistasta.

– En löytänyt ohjeista äkkiseltään mitään suositusta, minkä levyinen oven karmien pitäisi olla. Karmit pysyivät kyllä paikallaan, joten kyse ei ollut niiden pettämisestä, Tiina kertoo.

Hän ei ole kuullut muista vastaavista onnettomuuksista.

– Jos olisin jossain nähnyt varoittavia esimerkkejä, että näin voisi käydä, olisin miettinyt kaksi kertaa, ostanko sellaista laitetta ollenkaan.

Tiina haluaakin kertoa oman esimerkkinsä kautta, että tankojen kanssa kannattaa ainakin kokemattomien käyttäjien olla varuillaan.

Ruuvikiinnitys edelleen turvallisin vaihtoehto

Jos olisin jossain nähnyt varoittavia esimerkkejä, että näin voisi käydä, olisin miettinyt kaksi kertaa, ostanko sellaista laitetta ollenkaan. Tiina

Kuntoiluvälineisiin erikoistunut Gymstick International oy:n kehitysjohtaja Risto Kasurinen suosittelee leuanvetoon mieluummin vanhan mallisia oven karmiin ruuvikiinnityksellä kiinnitettäviä rautaputkia.

– Jos meille asiakaspalveluun soitetaan, että halutaan hankkia leuanvetotanko, niin suosittelemme ruuvikiinnitteisiä leuanvetotankoja ihan siitä syystä, että ne ovat turvallisia.

Tiinan tapaturmassa käyttämä monitoimitanko ei ollut Gymstickin tuote. Yritys myy myös vastaavanlaisia monitoimitankoja.

– Niissä pitäisi kaikissa tulla mukana metallinen kiila, jolla varmistetaan, että se ei pääse lipeämään listan päältä.

Listan kunto kannattaa myös tarkistaa ennen käyttöä.

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystykseen leuanvetotanko-onnettomuuksien uhreja tulee harvoin.

– Kannattaa ostaa laadukas tanko ja kiinnittää se hyvin, niin vammoja ei niin herkästi satu, opastaa päivystysalueen ylilääkäri Tero Martikainen.

UKK-instituutin liikuntaturvallisuuden asiantuntija ja ylilääkäri Jari Parkkarin mukaan karmeihin kiinnitettäviin leuanvetotankoihin liittyy aina riski putoamiseen, ja niissä kannattaa tehdä ainoastaan riippumista ja leuanvetoa.

Viimeisin kuluttajailmoitus vuonna 2017

Tukesille ilmoituksia leuanvetotangoista on tullut vähän suhteessa muihin kulutustavaroihin.

Viimeisin Tukesiin tullut leuanvetotankoon liittyvä kuluttajailmoitus on vuodelta 2017, jolloin tuote testattiin ja se läpäisi sille tehdyn testin.

Tukesista korostetaan, että käyttäjän on hyvä noudattaa leuanvetotankojen asennus- ja käyttöohjeissa kerrottuja ohjeita.

Suomalaisten yleisimpiä tapaturmia vuonna 2017 olivat koti- ja liikuntatapaturmat, jotka kattoivat kaksi kolmasosaa kaikista tapaturmista, selviää THL:n teettämästä kansallisesta uhritutkimuksessa.

Yli metrin korkeudelta putoamiset ovat kuitenkin näissä tapaturmaluokissa melko harvinaisia, vain muutaman prosentin luokkaa.

Monitoimitanko

Näin käytät oikein

Monitoimitanko on nopeasti kiinnitettävä leuanvetotanko, jota voi käyttää myös lattiatasossa tehtävien liikkeiden apuna.

Lue tuotteen käyttöohjeet ennen käytön aloittamista.

Ennen käyttöä oven ylälistoituksen kunto on syytä tarkastaa.

Käytä tangon kiinnittämisessä mukana tulevaa oven yläosan listaan kiinnitettävää metallikiilaa, joka pitää tangon varmemmin paikallaan.

Ennen leukojen vetämistä kannattaa varmistaa, että tanko pysyy tukevasti kiinni oviaukossa.

Elias Peltonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi