Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nykyiset toimitilat eivät riitä Asikkalassa, joten niihin halutaan alkaa investoida – "Olemme olleet nyt aika kädettömiä"

Investointimahdollisuudesta äänestetään kunnanvaltuustossa maanantaina.

Asikkalan kunnanvaltuuston ja elinkeinoyhtymän puheenjohtaja Hilkka Kempin mukaan yritykset tarvitsevat uusia toimitiloja erityisesti laajentumisvaiheessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Asikkalan kunnanvaltuusto äänestää maanantaina, voiko kunnan elinkeinoyhtiö alkaa investoida yritysten toimitiloihin. Tähän mennessä yhtiö on antanut yrityksille vain täydennysrahoitusta.

– Alussa yritykset tarvitsevat pääomaa ja sitten etenkin laajentumisvaiheessa uusia toimitiloja, joita meillä ei nyt ole riittävästi, kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk) kertoo.

– Näen ehdotuksen positiivisena asiana, sillä Asikkalan työpaikkaomavaraisuusaste ei ole mikään mahdottoman korkea, toteaa valtuuston varapuheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok.).

Investoinneille on kysyntää

Ehdotuksen on valmistellut Asikkalan kehittämispäällikkö Isa Maunula. Elinkeinoyhtiön hallituksessa oleva Maunula kertoo, että kevään mittaan hallituksen keskusteluissa on noussut esille tarve saada käyttöön uusia tapoja tukea yrityksiä.

Keväällä neljä yritystä on kysellyt elinkeinoyhtiöltä, olisiko sen tai kunnan mahdollista lähteä toimitilainvestointeihin mukaan tai voisiko kunta rakennuttaa kiinteistöjä. Ongelmana yrityksillä on ollut sopivien tilojen löytäminen.

– Olemme olleet nyt aika kädettömiä näissä tilanteissa. Ympäryskunnista esimerkiksi Lahdella ja Orimattilalla yhtiö, joka pystyy lähtemään kiinteistöinvestointeihin. Meillä ei sellaista ole, emmekä halua olla pekkaa pahempia, Maunula perustelee.

Mahdollisuus, mutta ei lupaus suurista projekteista

Toimitilainvestoinnit on tarkoitettu työkaluksi, joka auttaisi nykyisten yritysten kasvussa ja houkuttelisi myös uusia yrityksiä paikkakunnalle. Jos valtuusto äänestää ehdotuksen puolesta, se ei kuitenkaan tarkoita, että yhtiö lähtisi tukemaan monia suuria rakennusprojekteja.

– Tämä ei ole lupaus mistään vaan jokainen tapaus käsitellään yksitellen ja tarkasti, kertoo Maunula.

Yritykset ohjataan ensisijaisesti etsimään toimitiloja vapailta markkinoilta. Yhtiö lähtee rakennusinvestointeihin vain, jos sopivia tiloja ei löydy. Yhtiöltä investointitukea hakevista yrityksistä tehdään analyysi, joka on Maunulan mukaan "kova ja tiukka prosessi, jossa arvioidaan kaikki mahdolliset riskitekijät".

Maunulasta olisi vanhanaikaista, jos yhtymä lähtisi kiinteistöinvestointeihin ilman varmaa vuokralaista tiloihin.

– Ennen saatettiin rakentaa halleja ilman, että tiedettiin, onko niihin tulijoita. Nyt tilannetta tarkastellaan tapauskohtaisesti, hän kertoo.

Riskit on otettu huomioon

Kiinteistöinvestointiin sisältyy silti riskejä, jotka Maunula ja Riihilahti myöntävät.

– Ainahan kiinteistömarkkinoilla on riskejä, jos vuokralaisena ollut yritys ajautuukin konkurssiin, Riihilahti toteaa. Kemppi muistuttaa, että, jos lupa tehdä investointeja tulee, yhtiö ei rakenna kiinteistöjä yksin vaan on tukena rahoituksessa.

Maunula myös muistuttaa, että elinkeinoyhtiötä ei ole perustettu tekemään voittoa vaan tukemaan paikallisia yrityksiä.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi