Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Gallup: Mitä teet juhannuksena?

Tänä viikonloppuna moni suomalainen antautuu juhannuksen viettoon. ESS kävi Lahden kauppatorilla selvittämässä, mitä lahtelaiset tekevät juhannuksena – kuka jää kaupunkiin ja kuka suuntaa mökille.

Petri Peltonen (vas.), Jooa Hyvönen, Päivi Peltonen, Vili Peltonen, Aarni Peltonen ja Pinja Peltonen

Kuva: Antti Yrjönen

Peltosten perhe sekä naapurissa asuva Jooa Hyvönen nauttivat kesän lämmöstä jäätelöiden kera.

– Menemme juhannukseksi mökille Alavudelle, mutta lähdemme vasta huomenna, jotta emme joutuisi odottamaan pahimmissa ruuhkissa, Päivi Peltonen kertoo.

12-vuotias Aarni sekä 9-vuotiaat Vili ja Jooa ovat juuri tulleet Vierumäeltä liikuntaleiriltä. Poikien leveistä hymyistä päätellen leirillä on ollut oikein mukavaa.

– Uiminen ja vapaa-aika olivat leirillä kaikista kivoimmat jutut. Oli myös kivaa, kun sai olla kavereiden kanssa ja juosta ympäri pihaa. Sain myös yhden uuden kaverin, Aarni Peltonen kertoo.

Mökkijuhannukselta Peltolan pojat odottavat lisää uimista. Talviturkki heitettiin jo pääsiäisenä, joten veden lämpötilasta ei olla ollenkaan huolissaan.

Myös Jooa Hyvönen kertoo suuntaavansa pois Lahdesta juhannukseksi.

– Minun perheeni menee kaveriperheen luokse. Muistaakseni olemme käyneet siellä usein juhannuksena, Hyvönen sanoo.

Elmo Viljanen

Kuva: Antti Yrjönen

16-vuotias Elmo Viljanen on ostamassa viimeiset juhannuseväät Lahden torilta. Seuraavaksi matka jatkuu vanhempien seurassa mökille Padasjoelle. Aivan kolmistaan ei mökillä olla, sillä samalle mökille tulee lisäksi tuttavaperhe.

– Juhannuksen ruuhkat eivät jännitä. Padasjoelle on lyhyt matka, Viljanen sanoo.

Mökkijuhannus on kuulunut Viljasen perheen perinteisiin niin pitkään kuin Elmo Viljasen muisti kantaa.

– Mökillä varmaan grillaamme jotain. Ei ole erityisesti mitään tiettyä uutta reseptiä, mitä haluaisin päästä maistamaan, mutta jotain lihaa grilliin kyllä laitetaan, Viljanen kertoo.

Emma ja Sanni Vihtonen

Kuva: Antti Yrjönen

Santa Fén terassilla auringosta nauttivat siskokset Emma Ja Sanni Vihtonen jäävät tänä juhannuksena Lahteen. Sairaalassa työskentelevälle Sanni Vihtoselle edessä on työviikonloppu.

– Yleensä joka toinen juhannus olen töissä ja joka toinen juhannus vapaalla. Kun on niin paljon töitä, niin ei siinä kerkeä oikein mitään juhannusperinteitä muodostamaan, Sanni Vihtonen kertoo.

Emma Vihtonen viettää juhannusta omassa kodissaan.

– Työskentelen lähihoitajana, joten olen myös välillä juhannuksena töissä. Nyt olen lomalla, mutta juhannus kuluu silti kotona. Käyn varmaan saunassa ja teen vähän parempaa ruokaa, Emma Vihtonen sanoo.

Hänen mukaansa juhannuksen alla tulee toisinaan sosiaalinen paine, että juhannukseksi pitäisi keksiä jotain hienompaa tekemistä. Emma Vihtonen tunnustaa kuitenkin viihtyvänsä kotona hyvin, joten kotijuhannus ei häntä harmita.

Taito Rinteelä

Kuva: Antti Yrjönen

Linja-autoa odottava Taito Rinteelä sanoo, ettei hänellä ole sen ihmeellisempiä juhannussuunnitelmia.

– Juhannukseni kuluu perinteisesti kaupungissa, sillä minulla ei ole varaa lähteä mihinkään muualle. Kuulun yhteiskunnassa heikommassa osassa oleviin. Ei meillä ole varaa tehdä juhannuksena mitään erityistä, Rinteelä sanoo.

Hänen mukaansa juhannukset ja joulut menevät nykyisin siinä missä mikä tahansa muukin päivä. Juhlapyhät ovat menettäneet merkityksensä.

Rinteelä uumoilee, ettei varmaan lähde katsomaan edes juhannuskokkoa Lahden satamaan, jos sellainen saadaan metsäpalovaroituksesta huolimatta sytytettyä. Lapsuuden juhannuskokkomuistot lämmittävät silti mieltä.

– Pikkupoikana kävin aina Lahden Pikku-Veskulla katsomassa juhannuskokkoa. Silloin kokko sytytettiin lautalle, joka kellui keskellä Pikku-Veskua. Mahdollisista metsäpalovaroituksista ei tarvinnut huolehtia, sillä kokko oli turvallisesti veden ympäröimä.

Rinteelän vieressä penkillä istuu ystävä Mika, joka kertoo suuntaavansa juhannuksena mökilleen Mäntyharjulle.

– Isäni osti aikoinaan tontin ja rakensi sinne itse hirsimökin. Saaressa oleva mökki on aika askeettinen ilman sähköä tai juoksevaa vettä, mutta siellä saan olla ihan rauhassa, Mika sanoo.

Katri ja Alina Ojala

Kuva: Antti Yrjönen

Lahtelainen äiti Katri Ojala on tuonut 2- ja 5-vuotiaat tyttärensä Alinan ja Ainon torin leikkipaikalle, jossa tytöt nauttivat täysin rinnoin trampoliineilla pomppimisesta.

Juhannusviikonlopun Ojalat viettävät kotona.

– Jos keli sallii, lähdemme läheiselle rannalle. Tytöt ovat jo käyneet uimassa, mutta itse en ole vielä uskaltanut. Ehkä viime päivien aurinko olisi jo lämmittänyt vettä tarpeeksi, Katri Ojala sanoo.

Grillaus kuuluu vahvasti Ojaloiden juhannusperinteisiin. Perinteiset ovat myös grilliin laitettavat eväät.

– Grilliin laitamme varmaan nakkeja ja makkaraa, Katri Ojala naurahtaa.

Paronen Ruska
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi