Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Taru Peso on odottanut asuntolaivan siirtoa melkein kaksi vuotta – "Mikään laki ei tunnu olevan puolellani"

Taru Peso haluaisi rakentaa kesäpaikan Sysmään omistamalleen tontille. Unelman tiellä on ympäristöä rumentava laiva, joka on odottanut siirtoa vuodesta 2017.

Taru Peso haluaisi katsoa ilta-aurinkoa tältä paikalta. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Taru Peso on odottanut melkein kahden vuoden ajan sitä, että tilapäisesti ankkuriin jätetty asuntolaiva siirrettäisiin pois hänen tontiltaan. Helsinkiläinen Peso haluaisi rakentaa oman kesäpaikan Sysmään saareen, jonka omistaa yhdessä siskonsa ja veljensä kanssa. Ympäristöä rumentava laiva jököttää tukevasti unelman tiellä.

Peson isä hankki saaren omistukseensa noin 50 vuotta sitten. Lohkottu tontti on Peson saama häälahja hänen vanhemmiltaan.

– Tonttini on tällä hetkellä arvoton, vaikka maksan siitä täyden kiinteistöveron enkä voi nyt rakentaa. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan laivan siirto kestää, joten en ole uskaltanut aloittaa rakennuslupaprosessia, hän sanoo.

Päijänteellä pulaan joutunut laiva kiinnitettiin Ison Varaissaaren edustalle kovan tuulen takia syyskuussa 2017. Vähän myöhemmin aluksen perä upposi neljän metrin syvyyteen.

Haluaisin ihailla mökiltäni ilta-aurinkoa. Tontin omistaja Taru Peso
Taru Peson mukaan laissa ei ole määritelty, kuinka kauan asuntolaivan tilapäinen säilytys hänen tonttinsa edustalla saa jatkua. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Peso sai tietää tonttinsa rantaan kiinnitetystä laivasta, kun saapui veneellä perheen kesäpaikkaan äitinsä ja veljensä kanssa samana syksynä. Siitä lähtien hän on taistellut laivan siirtämisestä, mutta toistaiseksi turhaan.

– Suurin huoleni on se, ettei mikään laki tunnu olevan minun puolellani, hän sanoo surullisena.

Vastuu siirtämisestä kuuluu omistajalle

Itä-Häme kertoi 1. kesäkuuta, että Sysmän kunta on kehottanut aluksen omistajaa poistamaan aluksen vesistöstä uhkasakon uhalla. Kunta yritti myös saada valtiolta apua aluksen poistoon, mutta tuloksetta. Päätös perustui osittain siihen, ettei alus aiheuta välitöntä ympäristö- tai terveyshaittaa.

– Lisäksi vastuu aluksen siirtämisestä kuuluu lähtökohtaisesti omistajalle, toteaa projektipäällikkö Kari Pyötsiä Pirkanmaan ely-keskuksen keskitetyt ympäristöpalvelut -yksiköstä.

Pyötsiän mukaan kunta on toiminut oikein käynnistäessään uhkasakkomenettelyn.

– Mikäli asia pitkittyy, tontin omistajalla on mahdollisuus nostaa asia uudelleen pöydälle. Kaikki seikat vaikuttavat tapauksen arvioinnissa, kuten esimerkiksi se, onko aluksen omistajalla taloudellisia resursseja siirtää alusta, hän sanoo.

Tilapäisyyden kestoa ei ole määritelty

Peson kärsivällisyys alkoi olla koetuksella jo viime kesänä, kun aluksesta peräisin olevaa irtaimistoa alkoi ajelehtia järveen ja omaan rantaan. Hän päätti tehdä rikosilmoituksen poliisille, koska halusi selvittää, oliko aluksen säilyttäminen hänen tontillaan lain mukaista.

Poliisi ei käynnistänyt rikostutkintaa, koska vesilain mukaan haaksirikkoutuneen aluksen voi tilapäisesti kiinnittää lähimpään rantaan.

– Laissa ei ole määritelty sitä, kuinka kauan tilapäisyys saa jatkua, Peso kritisoi.

Päijänteellä pulaan joutunut asuntolaiva hinattiin Ison Varaissaaren edustalle syksyllä 2017. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Peso sanoo ymmärtävänsä, että Sysmän kunta on toiminut niiden määräysten puitteissa, jotka sille on annettu. Hän kuitenkin toivoo, että kunta olisi ryhtynyt ripeämmin toimiin ja vaatinut uhkasakkoa jo aiemmin.

– Minulle kerrottiin, että asiaa halutaan hoitaa ensin hyvällä omistajan kanssa, mutta mielestäni kunta on velvollinen käyttämään niitä menettelytapoja, jotka sille kuuluvat, hän sanoo.

Peson mukaan asiassa alkoi tapahtua hänen toivomaansa edistystä vasta sitten, kun hän otti yhteyttä Sysmän ympäristöasioista vastaavaan ylempään viranomaiseen Heinolaan.

Sysmällä olisi tarjota Pesolle kaikkea, mitä hän mökkipaikkakunnalta toivoo.

– Nautin luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. Päijänne on ihana järvi, jossa on syvät, hyvät vedet. Haluaisin ihailla mökiltäni ilta-aurinkoa ja uida rannassa. Jätteiden keskellä ei tee mieli uida, hän sanoo.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi