Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan Vähä-Tiilijärvessä runsaasti sinilevää – opi tunnistamaan leväinen vesi

Jos sinilevää on vedessä runsaasti, se muodostaa veden pintaan vihreänturkoosia maalia tai rokkaa muistuttavan leväpuuron. Kuva: Lotta Åberg

Hollolan Vähä-Tiilijärven vedessä havaittiin torstaina runsaasti sinilevää. Asia selvisi uimarannan ilmoitustaulusta.

Uimista vedessä ei suositella. Myös lemmikkien pääsy leväiseen rantaveteen kannattaa estää.

Sinilevä koostuu syanobakteereista, jotka voivat pahimmillaan tuottaa jopa myrkyllisiä ja ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Syken levätilannekatsaus jälleen julki

Suomen ympäristökeskuksen torstaina julkaiseman levätilannekatsauksen mukaan sinilevää esiintyy järvissä vuodenaikaan nähden hieman keskimääräistä enemmän. Syynä on kesäkuun hyvin lämmin sääjakso, joka jatkuessaan voi aiheuttaa runsaidenkin leväkukintojen esiintymistä. Merillä sinilevätilanne on verraten tavanomainen.

Näin tunnistat sinilevän:

Vähäinen sinilevämäärä näyttää vedessä kellertäviltä, siitepölymäisiltä hiukkasilta. Hiukkaset muodostavat rantaan usein aaltojenmyötäisiä leväraitoja. Jos sinilevää on vedessä runsaasti, se muodostaa veden pintaan vihreänturkoosia maalia tai rokkaa muistuttavan leväpuuron.

Sinilevän tunnistamiseen on olemassa kaksi kätevää tapaa: keppitesti ja lasitesti. Kepillä sekoittaessa sinilevämassa hajoaa hiukkasiksi veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu leväesiintymä, joka on vaaraton. Lasitestissä mahdollisesti sinileväistä vettä otetaan lasiin. Mikäli levä nousee vesilasin pintaan, on kyse sinilevästä.

Ilmoita sinilevähavainnosta

Kunnat ja kaupungit seuraavat yleisten uimapaikkojen sinilevätilannetta. Mikäli havaitset sinilevää yleisellä uimarannalla, ilmoita asiasta kuntasi uimarantoja ja niiden veden laatua valvovalle viranomaiselle. Lahdessa sinilevähavainnot voi ilmoittaa Lahden kaupungin ympäristöterveyteen, Lahden ympäryskunnissa taas Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle.

Lahden kaupungin ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelän mukaan vähäisistä sinilevämääristä ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, koska niistä ei yleensä ole haittaa.

Suomen ympäristökeskus pitää yllä myös Järvi-meriwikiä, johon kuka vain voi ilmoittaa sinilevähavainnoista. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi