Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen kokkokulttuuri on voimissaan, näin syttyy vastuullinen valkea - mutta nyt avotulen teko on kielletty!

Juhannuskokko kannattaa rakentaa veden äärelle. Arkistokuva. Kuva: ?

Suomi virittäytyy hiljalleen keskikesän tunnelmaan. Monessa paikassa sytytetään juhannustuli, eli kokko.

Kokkokulttuuri on voimissaan myös Päijät-Hämeessä, mutta valkean polttaminen vaatii juhlijoilta erityistä tarkkuutta.

Päijät-Hämeessä on tällä hetkellä voimassa metsäpalovaroitus. Pelastuslain mukaan avotulen teko on kielletty ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana.

Kokon polttamisen perusperiaatteet

Ihanteellinen kokkopaikka on aukealla paikalla, veden äärellä. Ennen kokon sytyttämistä ympäröivältä alueelta täytyy poistaa kaikenlainen syttyvä materiaali, ja kokon lähistölle tulee varata sammutusvälineet mahdollisten vaaratilanteiden varalle. Kokkoa ei saa illan mittaan missään tilanteessa jättää valvomatta, ja se tulee sammuttaa huolellisesti juhlinnan päättyessä.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomestarin Jari Vornasen mukaan kokkopaikan alla oleva maaperä kuumenee voimakkaasti, ja sen jäähtyminen voi kestää useamman päivän. Kokkopaikkaa kannattaa siis tarkkailla vielä parin päivän ajan juhannusjuhlinnan jälkeen.

– Välillä käy niin, että käymme sammuttelemassa parikin päivää vanhoja kokkopaikkoja, koska tuli on syttynyt maaperän kuumuuden vuoksi uudelleen, Vornanen kertoo.

Tulentekoilmoitus pelastuslaitokselle

Pelastuslaitoksen työn helpottamiseksi kokonpoltosta kannattaa tehdä tulentekoilmoitus, jossa ilmoitetaan kokon paikka ja polton ajankohta. Ilmoituksen ajatuksena ei ole pitää kirjaa kokon sytyttäjistä, vaan tiedot auttavat pelastuslaitosta ennakoimaan mahdollisia sammutustehtäviä ja jälkisyttymisiä. Tulentekoilmoituksen voit tehdä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen nettisivuilla.

Kokon rippeet eivät maadu

Kokkojätettä ei kannata jättää kokkopaikalle. Päijät-Hämeen Jätehuollon palveluesimiehen Mika Kanteleen mukaan kokkojäte on yleisesti ottaen sekajätettä. Kokoissa poltetaan usein puhtaan puun lisäksi myös rakennusjätettä, minkä vuoksi kokkojätteeseen voi päätyä kemikaaleja ja esimerkiksi nauloja, joita ei kannata jättää pihalle, saatika luontoon.

– Kokkojäte on sinänsä hirveän vaikea lajiteltava, sillä tuhkan seasta on vaikea erottaa mahdollista palamatonta puuta tai muuta kierrätettävää jätettä. Itse tuhkahan on sekajätettä, Kantele erittelee.

Mikäli kokkojätteen seasta kuitenkin löytyy selkeästi palamatonta puuta, sen voi toimittaa puujätteeseen.

Kokko ei kuulu piharoskikseen

Kanteleen mukaan kokkojätettä ei sovi laittaa kiinteistön sekajäteastiaan, vaan se tulee kuljettaa lähimmälle jäteasemalle. Jäteasemat vastaanottavat kotitalouksien satunnaisesti syntyvää jätettä.

– Kiinteistöjen sekajäteastiat ovat tarkoitettu päivittäisen jätteen keräykseen, ja kokkohan ei tällaista jätettä ole, Kantele toteaa.

Turvallisuuden vuoksi kokkojätteen tulee antaa jäähtyä perinpohjin ennen jäteasemalle kuljettamista. Palomestari Vornanen suosittelee ainakin parin vuorokauden jäähtymisaikaa.

Juhannus aiheuttaa Päijät-Hämeen jäteasemilla poikkeusaukioloaikoja, mutta maanantaina 24.6. jäteasemat ottavat jätettä vastaan normaalisti.

Torstaina 20.6. Asikkalan jäteasema, Jäteasema Pilleri, Orimattilan jäteasema, Padasjoen jäteasema sekä Sysmän jäteasema suljetaan kello 16. Lisäksi myös Kujalan jätekeskus suljetaan torstaina kello 16.

Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22.6. kaikki jäteasemat sekä Kujalan jätekeskus ovat kiinni.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@