Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

”Jos tuolla suorituksella ei voita, on päätös silkkaa politiikkaa” – esiintyjät ja katsojat hehkuttivat Lahden suoritusta, tuomariston reaktiot yllättivät

Tuomaristolla oli vaikeuksia keksiä kysymyksiä lahtelaisille esityksen jälkeen. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ei ollut varma, onko se hyvä vai huono asia. Kisa ratkeaa torstai-iltana noin kello 20 Suomen aikaa.

Esityksen jälkeen sekä esiintyjät ja katsojat olivat helpottuneita ja tyytyväisiä. Kuvassa Lahden kaupungin yhteysjohtaja Mari Kuparinen, kaupunginjohtaja Pekka Timonen, valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.). Kuva: Erno Laisi

Euroopan vihreä pääkaupunki 2021 valitaan illalla Oslossa. Finaalissa kolmatta kertaa peräkkäin oleva Lahti löi parasta pöytään, kun kaupunginjohtaja Pekka Timonen, ympäristöjohtaja Saara Vauramo ja valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) kertoivat Lahden vahvuuksista, onnistumisista ja tulevaisuuden suunnitelmista viisihenkiselle tuomaristolle torstaina aamupäivällä.

Noin 40 minuutin esitys oli asiallinen ja rento. Lahti onnistui yllättämään tuomariston marssittamalla huoneeseen esityksen puolivälissä Pelicansin kolme liigakiekkoilijaa, joukkueen kapteenin Hannes Björnisen sekä puolustajat Casimir Jürgensin ja Miihkali Tepon.

- Erityisesti yksi tuomareista oli selvästi ihan haltioissaan. Taisi olla kiekkomiehiä, Teppo pohti esityksen jälkeen.

Kiekkokolmikko jännitti tilannetta silmin nähden, mutta se ei häirinnyt esitystä lainkaan.

- Pakko sanoa, että kun odottelimme salin ulkopuolella vuoroamme, niin syke kyllä nousi aika ylös. Esityksen aikana jalka alkoi täristä aika pahasti, Jürgens sanoi naurahtaen.

- Mulla tärisi kädet, lisäsi Björninen.

- Ja mä en muistanut osuuttani enää esityksessä ulkoa, vaikka aiemmin muistin, sanoi puolestaan Teppo.

Tepon mukaan Pelicans-osuuden aikana hän ei kyennyt keskittymään lainkaan siihen, mitä joukkuekaverit ympärillä puhuivat. Oman osuuden jälkeen nähty esityksen loppu vakuutti kuitenkin Pelicans-puolustajan.

- Kun kuuntelimme Pekan ja muiden puheenvuoroja, niin aika vakuuttavasti he vetivät.

Pelicans-kapteeni Björnisen mukaan vastustajien esitysten pitää olla todella hyviä, jotta ne pystyisivät päihittämään Lahden esityksen.

- Jos tuolla esityksellä ei irtoa voittoa, emme voi sille mitään. Me pistimme parasta peliin.

Koko kolmikko alleviivasi kokemuksen olleen aivan poikkeuksellinen.

- On hienoa, että tämän ammatin kautta pääsee tällaisiin paikkoihin, joihin ei varmasti pääsisi muuten, sanoi Jürgens saaden Tepon ja Björnisen nyökyttelemään.

Pelicans-pelaajat kertoivat omassa osuudessaan Citicap-sovelluksesta ja henkilökohtaisesta päästökaupasta sekä siitä, kuinka seuran tavoitteena on olla ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkoseura maailmassa.

Lahti haluaa nostaa tittelin arvostusta

Lahti esitteli sopivassa suhteessa isompia ja pienempiä tekoja, joita kaupungissa on ympäristöystävällisyyden eteen tehty. Vastaansanomattomat faktat esimerkiksi päästöjen romahtamisesta ja Vesijärven onnistuneesta pelastamisesta olivat tuomaristolle mahdollisesti ennestään tuttuja asioita, mutta ne olivat vain osa laajaa ja selvästi tarkkaan harkittua kokonaisuutta.

Lahden esityksessä painotettiin sitä, kuinka motivoituneita kaupungissa ollaan ottamaan Euroopan vihreä pääkaupunki -titteli vastaan. Kaupunginjohtaja Timonen vakuutti Lahden viestivän tittelistään ja ennen kaikkea teoistaan niin massiivisesti, että se ei jää huomaamatta missään päin Suomea ja Eurooppaa.

Lahti haluaa selvästi tehdä omalla työllään tittelistä aiempaa tunnetumman ja arvostetumman ympäri Eurooppaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) seurasi esitystä ja sen jälkeistä kyselytuokiota yleisöstä käsin. Hildén oli vakuuttunut näkemästään.

- Esitys oli aivan nappisuoritus. Olen todella ylpeä siitä, miten esiintyjät onnistuivat. Asiat olivat äärimmäisen hyvin hallussa ja tarina soljui mahtavasti. Mikään asia ei jäänyt harmittamaan. Erityiskiitokset pitää antaa Pelicansin pelaajille. He tekivät mielettömän työn ja olivat selvästi panostaneet tähän.

Jos Lahti ei voita Hildénin hehkuttamalla esityksellä, missä on vika?

- Jos tuolla suorituksella ei tule voittoa, päätös on silkkaa politiikkaa. Sille ei voi sitten mitään.

Pelicansin Miihkali Teppo, Hannes Björninen ja Casimir Jürgens saivat vuolaat kehut Lahden kaupungin edustajilta. Kolmikko kiitteli erityislaatuisesta mahdollisuudesta olla mukana kilpailussa. Kuva: Juha-Pekka Huotari / Lahden kaupunki

”Aivan mahtava suoritus koko porukalta”

Euroopan vihreä pääkaupunkikisan konkarikävijöihin lukeutuva kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) sanoo esityksen olleen selvästi viime vuotta parempi.

- Ja se oli jo viime vuonna äärettömän hyvä. Aivan mahtava suoritus koko porukalta, sanoo yleisöstä esitystä seurannut Rostedt.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Bruneau oli esityksen jälkeen helpottunut ja ylpeä.

- Esitys onnistui suunnitelmien mukaan ja osasimme vastata erittäin hyvin ja kattavasti meille esitettyihin kysymyksiin. En muuttaisi mitään, hän sanoi.

Kaupunginjohtaja Timonen oli esityksen jälkeen levollinen.

- Aina voi parantaa, mutta saimme sanottua kaiken sen, mitä halusimme ja siten, miten halusimme asiat sanoa.

Timonen ei ollut kovin halukas analysoimaan tuomareiden reaktioiden perusteella sitä, miten kisassa lopulta käy.

- Mutta kun vertaan viime vuoteen, niin tuomaristo oli selvästi reaktiivisempi.

”Odotellaan rauhassa valkoista savua”

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja siirrettiin kilpailun sääntöjen mukaisesti ulos esitystilasta ennen tuomariston kyselyhetken alkamista. Huoneessa kyselyhetkenkin ajan olleen Juha Rostedtin havainnon mukaan Lahti tuntui tyhjentäneen pajatson esityksessään niin hyvin, että tuomaristolla oli hankaluuksia keksiä esityksen jälkeen kysymyksiä.

Timonen näki asian hieman toisin.

- En ole ihan varma, onko se hyvä vai huono merkki. Jos esitys olisi herättänyt valtavasti kysymyksiä, niin se saattaisi kertoa valtavasta uteliaisuudesta. Paha sanoa, miten tuomariston reaktioista pitäisi ajatella. Tämä on vähän tällaista paavin valintaa. Hirvittävän vaikea ennakoida, mitä valitsijoiden mielessä liikkuu. Odotellaan rauhassa valkoista savua.

Lahden finaalivastustajat ovat ranskalaiset Lille ja Strasbourg. Voittaja ratkea torstai-iltana kello 20:n jälkeen Suomen aikaa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi