Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Matkailuautojen suosio on vaunuja suurempaa – riippumattokin riittää leirintäalueilla

Matkailuyrittäjän mukaan asuntoautojen suosio näkyy myös turistien lisääntyneenä liikkuvuutena. ESS poimi kartalle päijäthämäläisiä leirintäalueita.

Halvimmillaan karavaanari pääsee yöpymään Päijät-Hämeessä alle 15 eurolla, mutta useimmiten yhden aikuisen karavaanarin yön hinnaksi kertyy noin 18–25 euroa.

Matkailuvaunujen ja -autojen vuorokauden leirintähinnat muodostuvat usein yksikkökohtaisesta perusmaksusta sekä henkilömäärän mukaan maksettavasta lisäosasta. Usein myös sähköstä on maksettava erikseen. SF-Caravan -yhdistyksen jäsenet yöpyvät yhdistyksen yhteistyöleirintäalueella pari euroa normaalia hintaa halvemmalla.

Hartolassa sijaitsevan Gasthaus Koskenniemen yrittäjän Tuomo Piiparin mukaan nykyään karavaanarit kaipaavat luonnonrauhan lisäksi myös enemmän oheispalveluja ja aktiviteetteja.

2000-luvulla matkailuautojen suosio on kasvanut selkeästi asuntovaunuja suuremmaksi, arvioi Piipari. Autojen suosio näkyy Piiparin mukaan myös lisääntyneenä liikkuvuutena.

– Leirintäalueella viihdytään 1–3 yöhön ja sitten taas jatketaan matkaa, matkailuyrittäjä sanoo.

Karavaanarielämä kiinnostaa myös nuoria perheitä

Tyypillistä leirintäalueella yöpyjää on vaikea rajata. Heinolalaisen Camping Heinäsaaren leirintäaluepäällikön Anu Kokon mukaan leirintäalueen asiakaskunta vaihtelee sen mukaan, mihin leirintäalue kohdistaa markkinointinsa.

– Ihmiset hakeutuvat niihin paikkoihin, jotka soveltuvat heidän tarpeisiinsa. Meillä käy esimerkiksi perheitä, keski-ikäisiä pariskuntia sekä hyvin käyttäytyviä nuoria, Kokko sanoo.

Riippumattoilijoita käy sen verran harvoin, ettei sille ole asetettu vakituista hintaa. Jukka Lehtimäki, Padasjoen Mainiemi Caravanin yrittäjä

Leirintäaluepäällikkö on kuitenkin huomannut sen, että karavaanarielämä kiinnostaa yhä enemmän myös nuoria perheitä.

– Innostus on ikään kuin hypännyt yhden sukupolven yli, Kokko arvioi.

Myös Piiparin mukaan nuoria perheitä näkyy leirintäalueen kävijäkunnassa, mutta kaksikymppisiä ei kuitenkaan.

– Suurimman karavaanarisukupolven ikääntyessä, käytettyjä ja hyviä matkailuautoja alkaa olla tarjolla markkinoilla. Kaluston kierto vaikuttaa siihen, ettei kynnys matkailuautoharrastuksen aloittamiselle ole ainakaan taloudellisesti yhtä korkealla kuin ennen, Piipari pohtii.

Riippumaton kanssa leirintäalueelle

Telttamatkailijoiden määrä on lisääntynyt ainakin Heinolassa roimasti viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo Kokko.

– Meillä käy päivittäin useampia telttailijoita säästä riippuen. Heidän joukossaan on niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia nuoria, perheitä ja motoristeja, Kokko sanoo.

Hartolassa telttailijat ovat harvemmassa ja edelleen yksittäistapauksia. Myös Padasjoella Mainiemi Caravanin yrittäjä Jukka Lehtimäki sanoo, että telttailu on melko vähäistä.

Halvimmillaan telttayö kustantaa Päijät-Hämeen leirintäalueilla 8–10 euroa. Usein teltasta joutuu kuitenkin pulittamaan lähes matkailuautoa vastaavan summan. Leirintäalueilla telttapaikat ovat monesti hinnoiteltu matkailuautojen tapaan sekä yksikön että henkilöiden mukaan.

Matkailuyrittäjien mukaan riippumattomatkailija ei ole enää täysi kummastus leirintäalueilla, mutta edelleen harvinainen näky.

– Tänä kesänä meillä kävi ensimmäistä kertaa tällainen riippumattoilija. Kyseessä oli ulkomaalainen turisti, joka kysyi englanniksi, että voinko nukkua täällä riippumatossani. En tunnistanut aluksi sanaa riippumatto, eli hammock. Vastasin silti, että joo, mutta mikä se hammock on, Piipari sanoo naureskellen.

Piiparin mukaan riippumatolle löydettiin oiva paikka rannan tuntumasta. Riippumattoyölle asetettiin sama hinta kuin telttailijoillekin.

Lehtimäki sanoo, että muutama riippumattomatkailija on löytänyt tiensä myös Mainiemeen.

– Riippumattoilijoita käy sen verran harvoin, ettei sille ole asetettu vakituista hintaa. Riippumaton hinta on neuvoteltavissa, Lehtimäki sanoo.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi