Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hymy huulilla ja olutta siemaillen – Padasjoen leirintäalueen kausipaikkalaisista on tullut vuosien saatossa ystäviä

Mainiemen leirintäalueella ystävystyneet Katja ja Sami Kettunen (vas.) sekä Pauli Väänänen vierailevat toistensa kodeissa myös leirintäelämän ulkopuolella. Kuva: Ronja Koskinen

Juhannuksen alla tunnelma on varsin rauhallinen Mainiemi Caravanissa Padasjoella. 1800-luvun perua olevan vanhan vastaanottorakennuksen ja kahvilan seinustalla amppelit keinuvat vienosti tuulessa ja linnut sirkuttelevat puissa.

Kausipaikkalaisten, eli koko kesän, talven tai ympäri vuoden vaunuaan leirintäalueella pitävien henkilöiden matkailuvaunurivistö koristaa pienen Rumppi-lammen reunustaa.

– Kiireisin kesäsesonki lähtee käyntiin juhannuksesta ja jatkuu heinäkuun ajan. Nyt on vielä hiljaista, tuumaa leirintäalueen omistaja Jukka Lehtimäki.

Lehtimäki on pyörittänyt Mainiemen leirintäaluetta yhdessä vaimonsa Merjan kanssa liki 20 vuoden ajan. Leirintäalue itsessään on toiminut aina 1980-luvulta lähtien.

Yrittäjäpariskunta Merja ja Jukka Lehtimäki ovat luotsanneet Mainiemi Caravan -leirintäaluetta aina 2000-luvun alusta asti. Kuva: Ronja Koskinen

Lehtimäkien mukaan vuosien saatossa leirintäalueen kausipaikkalaisista on tullut ystäviä. Päärakennuksen kodikkaassa tuvassa vietetäänkin yhdessä esimerkiksi juhannusta, pääsiäistä, vappua ja pikkujouluja.

– Olemme nähneet kuinka kausipaikkalaisten lapset kasvavat, eivätkä enää halua tulla vanhempiensa mukana leirintäalueelle. Sitten he menevät naimisiin tai löytävät kumppanin ja vanhemmat kertovat siitä ylpeinä meille. Kasvaessaan hieman, lapset saattavat tulla omien kumppaneidensa kanssa taas leirintäalueelle, Merja Lehtimäki kertoo.

Aikaisemmin Lehtimäillä oli Padasjoella kukkakauppa ja hautaustoimisto. Alaa oli kuitenkin vaihdettava, sillä Merja tuli allergiseksi. Pariskunnan sydän on Padasjoella, joten sinne haluttiin jäädä.

Vuosikymmen samalla leirintäalueella

Päärakennuksen tuvan terassilla istuu hilpeä nelikko. Lahtelainen pariskunta Riitta Vironen ja Pauli Väänänen sekä helsinkiläiset Katja ja Sami Kettunen kuuluvat Mainiemen leirintäalueen vakiokaartiin.

Katja Kettunen kertoo seurueelleen iloiset uutiset; saunaan unohdettu ja sittemmin hävitetty pyyhe on löytynyt pestynä päärakennuksen vastaanotosta. Merja Lehtimäki on pessyt pyyhkeen ja laittanut sen esille, jotta se löytäisi omistajansa.

– Sen parempaa leirintäalueen emäntää ei ole kuin Merja, tuumaa Väänänen ja siemaisee olutta.

Katja Kettusen ja Sami Kettusen rusketus ei ole hankittu Padasjoella vaan päivetys on Kreikan perua. Vaikka pariskunta viihtyy Mainiemen leirintäalueella kesät talvet, riittää aikaa myös muille lomamatkoille. Kuva: Ronja Koskinen

Kettuset ovat juuri palanneet Kreikan lomamatkalta ja tuoneet lahtelaisparille tuliaisiksi pienet pullot Ouzoa, joka on kreikkalaista aniksella maustettua viinaa.

– Meistä on tullut täällä hyviä ystäviä Riitan ja Paulin kanssa. Olemme olleet kaikki leirintäalueen kausipaikkalaisia jo yli 10 vuotta. Nykyisin vierailemme myös toistemme kotona Lahdessa ja Helsingissä, Katja Kettunen kertoo.

Päijänteen rannalla sijaitseva Mainiemen leirintäalue on kuin salainen keidas, joka piiloutuu läheisen harjun taakse. Idylliseksi alueen tekee myös vanhan sahan rakennukset, jotka koristavat leirintäalueen pihapiiriä ja lähistöä.

Pauli Väänänen ja Sami Kettunen ovat karavaanikavereita. Leirintäalueella ystävystyneet miehet ostivat 3 vuotta sitten samanlaiset sähkömopot, jotta jätteiden kuljetus sekä juomaveden haku sujuisi sutjakkaammin. Kuva: Ronja Koskinen

– Pienessä kunnassa on oma viehätyksensä. Esimerkiksi kaupan työntekijät tervehtivät kadulla ja kysyvät kuulumisia. He eivät ehkä tunnista nimeltä, mutta kasvoista tietävät, Vironen sanoo.

Idyllin lisäksi sosiaalisuus ja yhdessä tekeminen ovat ystävysten mielestä leirintäalueen suurinta antia. Mökillä joutuisi nököttämään yksin tai pelkästään kumppanin kanssa. Mainiemessä juttukavereita riittää.

Kausipaikan valinnassa pariskuntien päätökseen vaikutti myös alueen rauhallisuus. Vaunua ei haluttu mihinkään hulinapaikkaan, sanoo Sami Kettunen.

– Järjestämme itse ohjelmaa, jos tahdomme. Pidämme kesäolympialaisia ja pelaamme mölkkyä sekä saunomme ja istumme grillikatoksessa iltaa, Kettunen luettelee.

Mainiemen leirintäalue sijaitsee entisen sahan pihapiirissä Päijänteen rannalla. Sahan vanhoja rakennuksia on edelleen tallella alueella. Kuva: Ronja Koskinen

Ystävykset vierailevat Mainiemessä myös talvisin. Silloin pilkitään ja hiihdetään tai istutaan vaunussa pelaamassa korttia.

– Yleensä talvisin lähetämme viestiä ja kyselemme, onko täällä ketään paikalla. Yksin tänne ei viitsi tulla. Mainiemessä käyvät ystävät tietävät, missä vaunun avaimet ovat, joten he saattavat käydä laittamassa vaunun lämpiämään valmiiksi, jos ovat täällä ennen meitä, Vironen kertoo.

Kesälemmikkinä härkälintu

Kausipaikkalaiset pitävät toimintaa yllä kiireisimmän lomasesongin ulkopuolella, sanoo Jukka Lehtimäki.

– Pitkäaikaispaikat ovat lisääntyneet vuosien saatossa. Nyt niitä on noin neljännes kaikista Mainiemen matkailuauto- ja vaunupaikoista.

Pitkään samalla paikalla viihtyvät karavaanarit laittavat vaunujensa pihapiiriä kuin pientä kesämökkiä. Kuva: Ronja Koskinen

Lehtimäen mukaan kausipaikkalaiset somistavat vaunujensa ja autojensa lähipiiriä aikaisempaa enemmän. Mainiemessä monella vaunulla on terassi ja kukkapenkki. Eräässäkin pihassa läheinen puu on koristeltu tuulikelloin. Puutarhatonttu tai muutama eivät nekään ole vieras näky karavaanareiden pihapiireissä.

Helsinkiläiset Reijo ja Eeva Petjala ovat myös laittaneet pihapiiriä mieleisekseen. Reijo on juuri saanut terassin maalausoperaation valmiiksi ja siirtynyt veneensä perämoottorin kunnostusoperaatioon.

– Mökkeily ei sopisi minulle, sillä se on hirveä työleiri. Aina on jotain tehtävää. Vaunulla ei ole niin paljon, pientä puuhastelua vain, Reijo Petjala tuumaa.

Reijo Petjalan asuntovaunu on pysynyt paikoillaan Mainiemessä jo yhdeksän vuoden ajan. Kuva: Ronja Koskinen

Petjaloilla on myös niin sanottu kesälemmikki, härkälintu, joka pesii aina kesäisin aivan vaunun lähistöllä Rumppi-lammen keskellä. Härkälintu elää Mainiemessä letkeää elämää. Lammen keskellä on vesiputken mutka, jonka ylle Petjalat tai vaununaapuri laittavat puulevyn, jotta pesänrakennus luonnistuisi linnulta helpommin.

– Keväällä hain linnulle Kelventeeltä myös ison kasan ruokoa ja laitoin ne tuohon rannalle pesänrakennusta varten, Reijo Petjala kertoo.

Reijo Petjala kertoo, että kuvan härkälintu palaa pesimään Mainiemen leirintäalueelle kesä toisensa jälkeen. Petjala seuraa härkälinnun elämää vaimonsa kanssa asuntovaunun terassilta käsin. Kuva: Ronja Koskinen

Lintuharrastuksen lisäksi pariskunta sanoo käyvänsä mielellään marjassa ja sienessä. Reijo tunnustautuu myös ahkeraksi kalamieheksi. Venepaikan saaminen aivan vaunun viereen oli yksi syy, miksi Petjalat valitsivat Mainiemen vaunupaikakseen yhdeksän vuotta sitten.

– Päijänteestä nousee hyvin esimerkiksi muikkua, jota saa kyllä syödä täällä kyllästymiseen asti. Lisäksi Päijänteestä saa kuhaa, haukea ja ahventa, Reijo Petjala kertoo.

Eeva Petjalan karavaanarikesä sujuu uiden sekä ristikoita tehden. Myös lapsenlapset vierailevat aina välillä Petjaloiden luona leirintäalueella. Kuva: Ronja Koskinen

Eeva Petjala ei lähde mukaan miehensä kalareissuille, mutta uimisesta hän pitää. Eeva kertoo vieneensä lämpömittarin laiturin-nokkaan. Uimaharrastus alkaa, kun vesi on yli 25 asteista. Toistaiseksi talviturkki on vielä yllä, sillä Petjalan mukaan vesi on yltänyt vasta 19 asteen lämpötilaan.

– Lisäksi nautin neulomisesta ja teen ristikoita. Kyllä täällä saa hyvin ajan kulumaan, Eeva Petjala sanoo.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi