Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

 Euroopan vihreä pääkaupunki 2021 valitaan tänään – "Tarkoituksena on vetää sen verran hyvin, että poika tulee kotiin"

Pelicans-kapteeni Hannes Björninen intoutui siteeraamaan päävalmentaja Ville Niemistä Euroopan vihreä pääkaupunki -kisan huipennuksen aattona.

Pelicansin Casimir Jürgens, Hannes Björninen ja Miihkali Teppo hioivat esitystään oslolaisen hotellin aulassa finaalipäivän aattona. Kiekkoilijat kertovat torstaina European Green Capital -kisan tuomaristolle muun muassa Pelicansin tavoitteesta olla maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekon ammattilaisorganisaatio. Kuva: Erno Laisi

– Me laitetaan huomenna kiekko verkkoon, Pelicansin kapteeni Hannes Björninen sanoo keskiviikkoaamuna oslolaisen hotellin aulassa.

Björninen ja Pelicansin Liiga-joukkueen puolustajakaksikko Casimir Jürgens ja Miihkali Teppo harjoittelevat torstaista esitystä varten. Esityksellä on tarkoitus lunastaa Euroopan vihreä pääkaupunki -titteli Lahdelle vuodeksi 2021.

Pelicans-pelaajien ohella viisihenkiselle tuomaristolle esiintyvät kaupunginjohtaja Pekka Timonen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) ja ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Kuusikko harjoitteli esitystä keskiviikkona tuntikausia.

– Siitä tulee ihan pirun hyvä, Miihkali Teppo sanoo.

"Ihan mahtavaa olla mukana"

Lahti on kolmatta kertaa perätysten European Green Capital -finaalissa. Torstai-iltana ratkeaa, katkeaako tappioputki.

­– Voitto on ilman muuta ainoa tavoite. Tarkoituksena on vetää sen verran hyvin, että poika tulee kotiin, Björninen sanoo.

Silmä kirkas, jalka raikas. Pelicans-kapteeni Hannes Björninen

Kolmikko lähti ilomielin ja vapaaehtoisesti edustamaan Pelicansia ja Lahtea Osloon, kun kutsu kävi.

– Koska asia tuntui tärkeältä, niin oli ilo lähteä mukaan, Jürgens sanoo.

– Joo, ihan mahtavaa olla mukana. Ensin minua ja Casimiria pyydettiin lähtemään ja saimme valita kolmannen. Päädyimme Miihkaliin, koska se on charmantti jätkä ja hyvä puhuja, Björninen sanoo ja virnistää.

Pisin hyppy ei välttämättä riitä

Kaupunginjohtaja Timonen intoutuu lätkävertausten sijaan mäkihyppyvertauksesta, kun ennustetaan kisan lopputulosta. Vaikka kisassa hyppäisi pisimmälle, ei välttämättä voita. Tuomariarvio vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen. Finaalivastustajina ovat ranskalaiset Lille ja Strasbourg.

Viime vuonna oli käytännössä mahdotonta valita Lahtea. Syy oli aluepoliittinen. Edellisenä vuonna valinta oli osunut nykyiseen Euroopan vihreään pääkaupunkiin eli Osloon. Kahta peräkkäistä valintaa Pohjoismaihin ei suotu, vaikka viime vuoden kisan voittaja Lissabon jäi eri arvioissa kauas Lahden tasosta.

Valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.), kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja ympäristöjohtaja Saara Vauramo. Kuva: Juha-Pekka Huotari / Lahden kaupunki

Ainutlaatuinen mahdollisuus lyödä isoa rumpua

Lahden torstaisesta esityksestä ei etukäteen suuremmin hiiskuta, mutta se tiedetään jo nyt, että Lahti aikoo omassa esityksessään korostaa sitä, että titteli olisi verrattain pienelle Lahdelle suhteellisesti merkittävämpi kuin selvästi suuremmille kilpakumppaneille.

Lahdelle voitto olisi ainutlaatuinen mahdollisuus "lyödä isoa rumpua niin, että kuuluu", kuten kaupunginjohtaja Timonen asian ilmaisee. Suomen heinäkuussa alkavaa EU-puheenjohtajuuskauttakaan ei jätetä torstaisessa esityksessä mainitsematta. Puheenjohtajuuskaudesta on mahdollisuus saada lentävä lähtö Euroopan vihreä pääkaupunki -projektille.

– Haluamme viestittää, että aloitamme työt heti, vaikka meistä tulee pääkaupunki vasta 2021, sanoo valtuuston puheenjohtaja Bruneau.

Saavutukset ja tavoitteet

Ympäristöjohtaja Vauramon mukaan Lahden vahvuudet tunnetaan jo laajasti. Katse on haluttu nostaa nykyhetken hyvistä asioista tulevaisuuden visioihin. Saavutusten rinnalla on haluttu korostaa tavoitteita.

– Esimerkiksi Pelicansin avulla haluamme tuoda asioita tietoon myös niille, joille ympäristöasiat eivät ole tuttuja tai ne koetaan etäisiksi. Urheiluseurat ovat loistava foorumi saada asiaa esille sellaisille ihmisille, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana.

Tuleeko uni?

Pelicans-pakki Teppo myöntää, että jännitystä on ilmassa, kun h-hetki on käsillä.

Tuleeko uni?

– Tulee. Kunnon yöunet alle, niin hyvä tästä tulee. Silmä kirkas, jalka raikas, kapteeni Björninen toteaa kuulostaen erehdyttävästi Pelicansin päävalmentajalta Ville Niemiseltä.

Kilpailu

Vihreitä pääkaupunkeja vuodesta 2010

Green Capital on Euroopan unionin komission kisa, jota on järjestetty vuodesta 2010 lähtien.

Tänä vuonna vihreä pääkaupunki on Oslo. Ensi vuonna pääkaupunkina toimii Lissabon.

Vuonna 2021 on Lahden, Lillen tai Strasbourgin vuoro.

Aiemmin vihreänä pääkaupunkina ovat toimineet Tukholma (2010), Hampuri (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013), Kööpenhamina (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017) ja Nijmegen (2018).

Voittajalle on luvassa 350 000 euron rahapalkinto.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi