Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nuorisosäätiö vaatii entisen johtonsa tekemää kallista vuokrasopimusta Hollolan Savikukko-tontista mitätöitäväksi

Kiinteistöarvioijan mukaan tontin markkina-arvo on alle puolet sen lunastushinnasta.

Nuorisosäätiön entisen johdon 80 vuodeksi solmima vuokrasopimus Savikukon tontista päättyy yrityssaneerauksen takia jo ensi kuussa. Kuva: Sami Lettojärvi

Nuorisosäätiö vuokrasi kesäkuussa 2016 Hollolan Salpakankaalla Savikukon huoltamotontin "merkittävään ylihintaan". Tätä mieltä on Nuorisosäätiön nykyjohto ja vaatii käräjäoikeutta vahvistamaan vuokrasopimuksen pätemättömäksi.

Vaatimus sisältyy säätiön vastaukseen, jonka se on antanut tontin nykyisen omistajan eli Mandatum Life Vuokratontit II oy:n velkomuskanteeseen. Mandatum vaatii Nuorisosäätiöltä noin 9 500 euron maksamatonta kuukausivuokraa viime heinäkuulta lähtien

Vuokrasopimuksessa on lisäksi määritelty, että vuokralainen voi lunastaa tontin noin 2,5 miljoonalla eurolla.

Säätiön mielestä myös lunastushinnassa on ilmaa.

Säätiön uusi johto tilasi viime syksynä tunnetulta firmalta kiinteistöarvion, jonka mukaan tontin markkina-arvo on hieman alle miljoona euroa. Sen perusteella laskettuna tontin kuukausivuokra olisi noin 4 000 euroa.

Tontin markkina-arvo voi säätiön vastauksen mukaan jäädä tuotakin alhaisemmaksi, mikäli maaperää on puhdistettava ennen asuntorakentamista. Maaperä on kuitenkin puhdistettu vuodenvaihteessa 2017–2018. Huoltamotontilta poistettiin 230 tonnia öljy- ja bensapitoista maata. Noin 10 000 euron suuruiset viulut maksoi likaaja eli osuuskauppa Hämeenmaa.

Säätiön toissijainen vaatimus on, että käräjäoikeus hylkäisi Mandatumin vaatimuksen 4 000 euroa ylittävältä osin.

Huhtikuusta lähtien yrityssaneerauksessa ollut Nuorisosäätiö on irtisanonut tontin vuokrasopimuksen päättymään heinäkuun alussa.

"Vilpillisessä mielessä

Hämeenmaan Kiinteistöt myi tontin toukokuussa 2016 Lease Deal Park oy:lle 1,635 miljoonalla eurolla. Nuorisosäätiön oikeudelle toimittaman vastauksen mukaan Hämeenmaa teki kaupalla voittoa 600 000 euroa.

Vajaa kuukausi myöhemmin LD Park myi tontin Hervannan Vuokratontit oy:lle 2 miljoonalla eurolla ja tontilla olevan rakennuksen Salpausselän Rakentajat oy:lle. LD Park on nykyään Hollolan Bensakulma ja SSR on Pallas Rakennus oy.

Yritysjärjestelyssä vuoden 2016 lopulla Hervannan Vuokratonteista tuli Mandatum Life Vuokratontit.

Nuorisosäätiön mukaan vuokrasopimus on ollut osa "epäselvien ja laittomien liiketoimien" kokonaisuutta. Sen mielestä on painavia syitä epäillä, että vuokranantaja ei ole ollut vilpittömässä mielessä vuokrasopimusta solmiessaan.

Vastauksessaan velkomuskanteeseen Nuorisosäätiö luettelee joukon nimiä, jotka sen mielestä liittyvät "epäselvien liiketoimien kokonaisuuteen", jota poliisi parhaillaan tutkii. Listalla on niin säätiön entistä johtoa kuin SSR:n ja Hämeenmaan silloista johtoa talokauppoineen. Myös tapauksen kytkentöjä virolaisiin firmoihin selostetaan.

"Vähän vastenmielisiä asioita"

Huoltamorakennuksen ostanut SSR, nyttemmin Pallas Rakennus, antoi vuokranantajalle omavelkaisen takauksen, jonka mukaan se vastaa vuokrasta, jos säätiö ei sitä maksa.

Mandatumin kanne kohdistuu myös Pallas Rakennukseen. Se on myöntänyt vaatimuksen, mutta kiistää kantajan vaatimuksen yhteisvastuullisuudesta.

Toimitusjohtaja Jyrki Lautarinteen mukaan Nuorisosäätiön vuokrasopimuksen päättyessä päättyy myös Pallaksen takausvastuu. Tämä on Mandatumin tulkinta asiassa.

Pallakselle syntyy oikeus vaatia takauksen perusteella maksamiaan tontinvuokria pesältä. Summia Lautarinne ei lähde arvioimaan.

– Kestämme sen. Vähän vastenmielisiä asioita nämä ovat, Jyrki Lautarinne sanoo.

Hänen mukaansa Pallaksella on hyvä puheyhteys Mandatumiin, ja se on valmis osallistumaan Mandatumin ideoitten kehittelyyn.

Pallaksen vastuulla on myös huoltamorakennuksen purkaminen.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi