Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vetoapua matkailuun, muutostukea hiilikaivosalueelle – Green Capital -tittelistä on ollut vaihtelevia hyötyjä voittajakaupungeille

"Statuksen houkuttelevuuden voisi kuvitella kasvavan", sanoo ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo myöntää, että Euroopan vihreä pääkaupunki ei ole vielä statuksena valtavan tunnettu. Kuva: Mirja Hussain

Euroopan ympäristöpääkaupungit ovat hyödyntäneet titteliään vaihtelevasti, sanoo Lahden hakuprosessia vetävä ympäristöjohtaja Saara Vauramo. Teemavuodesta saatavat hyödyt riippuvat hänen mukaansa siitä, kuinka ammattimaisesti ja millaisilla resursseilla hanketta toteutetaan.

Euroopan ympäristöpääkaupunki (European Green Capital) nimettiin ensimmäisen kerran vuodelle 2010, jolloin tittelin sai Tukholma. Koska kyse on Euroopan komission järjestämästä kilpailusta, EU haluaa seurata sen vaikuttavuutta.

– Voittajat ovat velvoitettuja tekemään kolmen ja viiden vuoden jälkeen analyysit tapahtuman vaikuttavuudesta. Prosessi tehdään yhdessä Euroopan komission kanssa eli kaupunki ei voi yksin päätyä johtopäätöksiin, Vauramo kertoo.

Matkailua ja joukkorahoitusta

Vuonna 2016 ympäristöpääkaupunkina toiminut Slovenian Ljubljana käytti kilpailuvuotta matkailun profilointiin. Englannin Bristolissa (2015) puolestaan käynnistettiin joukkorahoitukseen ja osallistuvaan budjetointiin liittyvä kokonaisuus, jossa asioita toteutettiin paikallisten yhteisöjen kanssa.

Kööpenhaminassa (2014) tittelin vaikuttavuutta oli Vauramon mukaan vaikea erottaa, koska kaupunki on muutenkin tunnettu pyöräilystä ja kestävistä ratkaisuista.

– He sanoivat suoraan, että eivät hyötyneet samalla tavalla, koska kaupungin brändi oli jo valmiiksi niin vahva.

Essen (2017) Saksan Ruhrin alueella haki kilpailun avulla tukea kaupungin muutosvaiheeseen hiilikaivosalueesta kohti kestävämpää kehitystä.

Jos maailman tila menee eteenpäin sillä tavalla kuin näyttää, statuksen houkuttelevuuden voisi kuvitella kasvavan. Ympäristöjohtaja Saara Vauramo

Hollannin Nijmegenillä oli Vauramon mukaan paljon hyviä avauksia ja kaupunki hyötyi, mutta valtakunnallinen näkyvyys oli medioissa liian vähäistä.

– Toisaalta heillä kävi paljon kansainvälisiä toimittajia.

Ympäristöpääkaupunkien eritasoinen kaupunkien näkyvyys kertoo Vauramon mukaan siitä, ettei status ole vielä valtavan tunnettu.

– Jos maailman tila menee eteenpäin sillä tavalla kuin näyttää, statuksen houkuttelevuuden voisi kuvitella kasvavan.

Volyymia ja uskottavuutta

Torstaina selviää, valitaanko Lahti Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021. Lahti on nyt kolmatta kertaa finaalissa.

Kilpailuun osallistuminen on maksanut Lahdelle muutamia kymmeniä tuhansia euroja kisaa kohti. Voitto toisi 350 000 euron rahapalkinnon. Lahti lähtisi teemavuoteen noin 9 miljoonan euron budjetilla, josta kaupungin osuus olisi noin kolmasosa.

– Puhutaan kansainvälisen profiilin luomisesta ja kehittämishankkeista, joilla on riittävää volyymia ja uskottavuutta.

Vauramo uskoo, että panostukset edunvalvontaan, näkyvyyteen ja vaikuttavuuteen tulevat moninkertaisesti takaisin erilaisten rahoitusmahdollisuuksien kautta.

"Riippuu kaupungista"

Green Capital -kisan tuomaristossa kolmena vuonna istunut espoolainen kaupunginvaltuutettu Sirpa Hertell (vihr.) sanoo, että voitosta saatava hyöty riippuu kaupungin omista intresseistä.

– Jos kaupunki hoitaa asian hyvin, se kyllä nousee esiin eurooppalaisessa yhteistyössä. Kaupungit tunnetaan ja muistetaan.

European Green Capital -kilpailussa vertaillaan kaupunkien kestävän kehityksen toimintaa ja tulevaisuuden tavoitteita 12 eri osa-alueella. Tavoitteena on, että voittajakaupunkien hyviä käytäntöjä voidaan hyödyntää muuallakin.

Hertell arvioi, että ympäristöpääkaupungin titteli näkyy vuosi vuodelta paremmin.

 – Se kannustaa asukkaita aktiivisempaan ympäristöpolitiikkaan, mutta toimii myös hyvänä esimerkkinä muulle Euroopalle.

Kuva: Anssi Hietamaa
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi