Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mansikoita poimitaan jo Etelä-Suomessa – viljelijät ennustavat makeaa marjakesää

Viljelijät odottavat laadukasta ja makeaa mansikkasatoa. Arkistokuva. Kuva: Rasmus Härkönen

Suomen kesän kulinaristinen kohokohta lähestyy, sillä Etelä-Suomessa marjat alkavat olla satokypsiä. Hedelmän- ja marjanviljeliäin liitto julistaa tiedotteessaan, että mansikan pääsatokausi on alkamassa.

Mansikat kypsyvät tuossa tuokiossa

Mansikkaa poimitaan jo eteläisessä Suomessa, ja odotettavissa on viljelijöiden mukaan makeaa marjaa. Kevät ja alkanut kesä ovat hellineet mansikkaa sopivalla määrällä lämpöä ja sadetta. Suotuisien olosuhteiden vuoksi pääsadosta odotetaan laadukasta, hyvin kasvanutta ja kypsynyttä. Runsas valo ja vuorokautiset lämpötilavaihtelut ovat muodostaneet mansikkaan sille ominaista makeutta.

Luomumansikka kypsyy poimittavaksi juhannuksen jälkeen. Suuri osa luomumansikoista myydään suoraan tiloilta, joista mansikkaa voi ostaa suoramyyntinä tai poimia omin käsin.

Mustikkametsälle pääsee heinäkuussa

Poikkeuksellisen lämmin huhtikuu sai mustikan kukkimaan tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Ilmojen satunnaisen viilenemisen vuoksi satoennusteet ovat kuitenkin tällä haavaa tavanomaisissa ajankohdissa. Mustikka kypsyy Etelä-Suomessa heinäkuun alussa.

Marjatilanteen voi tarkistaa kotisohvalta

Marjojen kypsyyden tarkistamiseksi ei tarvitse enää rämpiä metsikköön turhan takia.

Mustikoiden kypsymistilannetta voi seurata verkosta osoitteesta mustikkaan.fi. Sovellus laskee Ilmatieteenlaitoksen dataa ja Luonnontieteellisen Keskusmuseon havaintoaineistoa käyttäen todennäköisen mustikan kypsymisajankohdan sivuston käyttäjän sijaintitietojen perusteella. Sovelluksen mukaan Lahden mustikat ovat kypsiä kolmen viikon kuluttua.

Satokauden ajoittumisessa on maamme sisällä suurta vaihtelua koska marjoja viljellään etelärannikolta aina eteläiseen Lappiin asti. Tämän vuoksi mansikkatilanteen voi luotettavimmin tarkistaa soittamalla oman lähitilan viljelijälle. Viljelijöiden yhteystiedot löydät helposti täältä, luomuviljelijöiden yhteystiedot taas täältä.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi