Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa suurten kaupunkien paras laajakaista – Traficom antoi kaupungeille tähtiluokitukset verkkoyhteyksien perusteella

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut luokituksen nopeiden laajakaistayhteyksien saatavuudesta ja käytöstä Suomessa. Luokitus julkaistaan toista kertaa. Luokitukseen sisältyy kuntien luokittelu sekä kiinteän laajakaistan että mobiiliverkon kattavuuden perusteella.

Kolmen ja puolen tähden laajakaistakaupunki

Kiinteän laajakaistan vertailussa pienet kaupungit pärjäsivät yleisesti ottaen paremmin kuin suuret. 11 kuntaa Ahvenanmaalta ja Manner-Suomesta saivat neljä tähteä, mihin yksikään suuri kaupunki ei yltänyt.

Lahti puolestaan pitää suurten kaupunkien välisessä vertailussa kärkipaikkaa kolmella ja puolella tähdellä. Seuraavina listassa ovat Oulu (3,5) ja Helsinki (3).

Kuva: Anssi Hietamaa

Saadakseen viisi tähteä, kaupungin kaikilla kotitalouksilla pitäisi olla käytössä saatavilla oleva sadan megabitin kiinteä laajakaistayhteys.

Traficomin kehityspäällikkö Joonas Orkolan mukaan Lahdessa kotitalouksista 87 prosenttia on saatavilla olevan laajakaistan piirissä, mutta kaikki eivät käytä 100 megabitin yhteyttä mahdollisuudesta huolimatta.

– Jos ajatellaan, että viiden tähden luokituksessa kaikki käyttäisivät 100 megan yhteyttä, Lahden kolmen ja puolen tähden tuloksessa tavoite toteutuu 70 prosenttisesti, Orkola selvittää.

Kyse myös tasa-arvosta

Verkkoyhteyksien saatavuus on herättänyt huomiota jopa tasa-arvokysymyksenä. Monet yksityiset ja valtiollisetkin palvelut sijaitsevat nykyään verkkoyhteyden päässä tarvitsijastaan, ja perinteisiä konttoreita ja toimipisteitä on vuosien mittaan vähennetty ja keskitetty.

Suomen lainsäädännön mukaan kaikille Suomessa asuville tulee turvata mahdollisuus vähintään kahden megabitin verkkoyhteyteen. Yhteys voi olla joko laajakaista- tai mobiiliverkkoyhteys.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi