Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ratian väistyttävä Lahti Energian hallituksesta

Jaosto: Kokoomus ei vielä nimennyt henkilöitä energiayhtiön hallitukseen. Yhtiökokous pääsee vihdoin jatkumaan.

Kokoomusvaltuutettu Jorma Ratia joutuu odotetusti väistymään Lahti Energian puheenjohtajan tehtävästä toimitusjohtajan palkankorotusta koskevan menettelytapavirheen takia.

Asiasta päätti maanantaina kokoontunut kaupungin konserni- ja tilajaosto, joka nimesi edustajia tiistaina pidettävään yhtiökokoukseen.

Jaosto joutui äänestämään siitä, lähteekö Lahti Energian hallituksesta vain Ratia, vai onko koko hallitus vaihdettava.

Jaosto päätti äänin 3–2 esittää energiayhtiön hallitukseen sen nykyisistä jäsenistä Jouni Nurmista (sd.), Sari Kesäniemeä (sd.), Jussi Lanua (sd.), Ulla Vaaraa (sd.), Riina Puusaarta (vihr.) ja Rami Lehtoa (ps.).

Kokoomuksella on Lahti Energian hallituksessa kolme paikkaa, joille puolue ei maanantaina nimennyt yhtään henkilöä.

Jaoston jäsen ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rahkonen piti kaikkien jäsenten vaihtamista perusteltuna, koska yhtiön hallitus päätti viikko sitten vahvistaa vuonna 2018 voimaan astuneen palkankorotuksen.

– Hallitus on saanut palkankorotuksen määräytymisperusteet tietoonsa ja on yksimielisesti hyväksynyt sen. Siinä mielessä on vaikea ymmärtää, miksi epäluottamus kohdistetaan yhteen henkilöön.

Rahkosen mukaan kokoomus nimeää edustajansa Lahti Energian hallitukseen kesäkuun aikana. Puolueen nykyiset edustajat ovat Ratian ohella Hannu Kaasinen ja Arja Nikkanen.

– Valtuustoryhmä tekee aikanaan esitykset.

Jaosto määräsi huhtikuun lopulla Lahti Energian yhtiökokouksen keskeytettäväksi palkankorotusasian selvittämiseksi. Puheenjohtaja Aleksi Mäntylän (vihr.) mukaan omistajan oli reagoitava Ratian menettelyyn.

– Kaikkien kanta oli, että ratkaisu ei ole se, että mitään ei tehdä tällaisessa tilanteessa.

Jaosto antoi aiemmin Lahti Energian hallitukselle huomautuksen konserniohjeen vastaisesta toiminnasta. Koko hallituksen erottaminen ei Mäntylän mielestä olisi ollut yhtiön tai kaupungin etu.

– Konserniohjeistuksessa on selkeä toteamus siitä, että koko hallitusta ei tule vaihtaa kerralla vaan maksimissaan puolet. Tämä perustuu siihen, että operatiivinen toiminta voi häiriintyä, jos koko porukka tai liian suuri osa siitä vaihdetaan.

Lahti Energia on kaupungille erittäin tärkeä tulonlähde. Yhtiöllä on käynnissä 165 miljoonan euron biovoimalainvestointi. Mäntylä korostaa, että palkankorotusjupakka on yhtiössä vain sivujuonne.

– Tärkeintä on turvata, että tästä on mahdollisimman vähän häiriötä Lahti Energialle.

SDP:n ryhmänjohtajan Pekka Komun mukaan Ratia ei tällä hetkellä nauti luottamusta Lahti Energian puheenjohtajana.

– Tämä koskee vain tätä hetkeä eikä muita luottamustoimia kuin Lahti Energian hallitusta, jaoston jäsen Komu toteaa.

Komun mielestä huomautus on riittävä sanktio hallitukselle.

– Koko hallituksen vaihtamista emme nähneet hyvänä, koska tilanne huomioiden on yrityksen etu, että hallituksen enemmistö jatkaa. Lahti Energiassa on konsernin isoimmat investoinnit ja riskit. Haluamme huolehtia, että asiat menisivät hyvin.

Jaosto ei ottanut kantaa toimitusjohtaja Eero Seesvaaran asemaan, koska asia kuuluu yhtiön hallitukselle. ESS:n saamien tietojen mukaan Seesvaara ei tilintarkastajan kehotuksesta huolimatta saattanut palkankorotusasiaa yhtiön hallituksen tietoon.

Menettelyvirhe

Lausunto unohtui

Lahti Energian yhtiökokous on ollut toukokuun alusta saakka keskeytettynä.

Syynä on, ettei yhtiö ollut pyytänyt konserniohjeen mukaista lausuntoa toimitusjohtajan palkankorotuksesta.

Korotuksesta neuvotellut yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia (kok.) on kertonut unohtaneensa lausunnon pyytämisen.

Konserni- ja tilajaostossa Aleksi Mäntylä (vihr.) sekä SDP:n Alettin Basboga ja Pekka Komu katsoivat, että vain yhtiön hallituksen puheenjohtaja on vaihdettava.

Hannu Rahkonen (kok.) ja Jenna Koskelon (kesk.) kannattivat yhtiön koko hallituksen vaihtamista. Koskelo jätti jaoston päätöksestä eriävän mielipiteen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi