Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kokoomus ei nimennyt henkilöitä Lahti Energian hallitukseen – "Vaikea ymmärtää, miksi epäluottamus kohdistetaan yhteen henkilöön"

Kaupunki päätti keväällä keskeyttää Lahti Energian yhtiökokouksen palkankorotusjupakan selvittämiseksi. Kokous pääsee jatkumaan tiistaina.

Lahti Energian yhtiökokous oli tarkoitus pitää toukokuun alussa, mutta kaupunki määräsi sen keskeytettäväksi. Kokous pääsee jatkumaan tiistaina. Kuva: Anna-Kaisa Kojo

Lahti Energian hallituksen kokoonpano jäi maanantaina vajaaksi, kun kaupungin konserni- ja tilajaosto nimesi edustajia tiistaina pidettävään yhtiökokoukseen.

Kokoomuksella on Lahti Energian hallituksessa kolme paikkaa, joille puolue ei maanantaina nimennyt yhtään henkilöä. Syynä on jaoston äänin 3–2 tekemä päätös osoittaa epäluottamus Lahti Energian hallituksen puheenjohtajalle Jorma Ratialle (kok.).

Ratia joutuu väistymään Lahti Energian hallituksesta, koska sopi yhtiön toimitusjohtajan palkankorotuksesta konserniohjeen vastaisesti. Kokoomus olisi halunnut vaihtaa yhtiön koko hallituksen. Jaostossa tätä mieltä oli myös Jenna Koskelo (kesk.), joka jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

"Hallitus ottanut vastuun"

Jaoston jäsen ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rahkonen piti kaikkien jäsenten vaihtamista perusteltuna, koska yhtiön hallitus päätti viikko sitten vahvistaa vuonna 2018 voimaan astuneen palkankorotuksen.

– Hallitus on saanut palkankorotuksen määräytymisperusteet tietoonsa ja on yksimielisesti hyväksynyt sen. Koko hallitus on ottanut vastuun itselleen. Siinä mielessä on vaikea ymmärtää, miksi epäluottamus kohdistetaan yhteen henkilöön.

Rahkosen mukaan kokoomus nimeää edustajansa Lahti Energian hallitukseen kesäkuun aikana. Puolueen nykyiset edustajat ovat Ratian ohella Hannu Kaasinen ja Arja Nikkanen.

– Valtuustoryhmä tekee aikanaan esitykset. Asiaa ei ole käsitelty ryhmässä.

"Mahdollisimman vähän häiriötä"

Jaosto päätti keväällä keskeyttää Lahti Energian yhtiökokouksen palkankorotusasian selvittämiseksi. Puheenjohtaja Aleksi Mäntylän (vihr.) mukaan omistajan oli reagoitava Ratian menettelyyn.

– Kaikkien kanta oli, että ratkaisu ei ole se, että mitään ei tehdä tällaisessa tilanteessa.

Jaosto antoi aiemmin Lahti Energian hallitukselle huomautuksen konserniohjeen vastaisesta toiminnasta. Koko hallituksen erottaminen ei Mäntylän mielestä olisi ollut yhtiön tai kaupungin etu.

– Konserniohjeistuksessa on selkeä toteamus siitä, että koko hallitusta ei tule vaihtaa kerralla vaan maksimissaan puolet. Tämä perustuu siihen, että operatiivinen toiminta voi häiriintyä, jos koko porukka tai liian suuri osa siitä vaihdetaan.

Lahti Energia on kaupungille erittäin tärkeä tulonlähde. Yhtiöllä on käynnissä 165 miljoonan euron biovoimalainvestointi. Mäntylä korostaa, että palkankorotusjupakka on yhtiössä vain sivujuonne.

– Tärkeintä on turvata, että tästä on mahdollisimman vähän häiriötä Lahti Energialle.

"Koskee vain tätä hetkeä"

SDP:n ryhmässä katsottiin, että Ratia ei tällä hetkellä nauti luottamusta Lahti Energian puheenjohtajana.

– Tämä koskee vain tätä hetkeä, eikä muita luottamustoimia kuin Lahti Energian hallitusta, ryhmänjohtaja ja jaoston jäsen Pekka Komu (sd.) toteaa.

Komun mielestä huomautus on riittävä sanktio muulle hallitukselle.

– Koko hallituksen vaihtamista emme nähneet hyvänä, koska tilanne huomioiden on yrityksen etu, että hallituksen enemmistö jatkaa. Lahti Energiassa on konsernin isoimmat investoinnit ja riskit. Haluamme huolehtia, että asiat menisivät hyvin.

Jaosto ei ottanut kantaa toimitusjohtaja Eero Seesvaaran asemaan, koska asia kuuluu yhtiön hallitukselle. ESS:n saamien tietojen mukaan Seesvaara ei tilintarkastajan kehotuksesta huolimatta saattanut palkankorotusasiaa yhtiön hallituksen tietoon.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi