Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Keltaliiviset valtasivat Etelä-Suomen kadut – Lahdesta alkanut kirjastofillarointi sisältää 180 kilometriä ja 10 kirjastoa kolmessa päivässä

Lasten näyttelyssä esillä on muun muassa koira nimeltä Söpö ja Höpö-koira, joka esittelytekstin mukaan on rakastunut Söpöön. Kuvassa ovat Lahden pääkirjaston vastaava kirjastonhoitaja Janne Seppänen ja Järvenpään kirjastossa vastaavana kirjastonhoitajana työskentelevä Paula Niemi. Kuva: Mirja Hussain

Maanantaiaamuna kirjaston aulassa kokoontui parikymmentä keltaliiveihin sonnustautunutta. He eivät suinkaan olleet osoittamassa mieltään.

Kyseessä oli joukko intohimoisia kirjastovirkailijoita ympäri Suomen, jotka olivat polkaisemassa käyntiin kolmipäiväisen kirjastofillaroinnin.

Lahdesta alkanut 180 kilometrin mittainen pyöräily huipentuu keskiviikkoiltapäivänä Helsingin Oodiin.

Matkan varrella ryhmä tutustuu yhteensä 10 kirjastoon muun muassa Orimattilassa, Porvoossa, Vantaalla ja Espoossa.

Retken ensimmäisenä päivänä pyöräiltiin 80 kilometriä. Kuva: Mirja Hussain

Kaikki kirjastonystävät olivat tervetulleita

Pyöräilyä koordinoi Leila Juusola Porvoon pääkirjastosta. Hetki ennen lähtöä hän muistutti lähtijöille tien päällä käytettävistä käsimerkeistä.

Tapahtuma järjestettiin pääasiallisesti Uudenmaan kirjastojen henkilökunnalle, mutta mukaan olivat tervetulleita koordinaattorin mukaan kaikki kirjastojen ystävät. Ilmoittautuneita oli myös esimerkiksi Kuopiosta.

Työhyvinvointia ja työn kehittämistä yhdistävä tempaus mahdollistaa kirjastojen välisen yhteistyön ja muualla työskenteleviin kollegoihin tutustumisen. Lahden kehittämisalueen koordinaattorit Hanna Pitkänen ja Hanna Huovinen olivat mahdollisuudesta innoissaan.

– Kollegojen kanssa keskustellessa mielessäni herää aina hyviä ideoita. En tunne täältä monia, joten uusien tuttujen kanssa saamme varmasti hyvät keskustelut aikaiseksi, Pitkänen sanoi.

Lahden pääkirjastosta otetaan mallia Järvenpäähän

Ennen matkaan lähtöä ryhmä tutustui Lahden kaupunginkirjastoon.

Lahden pääkirjastolla on koordinointivastuu maakuntakirjaston korvanneessa Lahden kehittämisalueessa. Siihen kuuluu Päijät-Hämeen lisäksi Kanta-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala. Viime vuoden alusta voimaan tulleen uudistuksen myötä Suomen kirjastot on jaettu yhdeksään vastuualueeseen.

Järvenpään kirjaston lasten ja nuorten palveluista vastaava kirjastonhoitaja Paula Niemi ei ollut Lahden pääkirjastossa ensimmäistä kertaa.

– Kävin Lahden pääkirjastossa remontin jälkeen teollisuusvakoilemassa. Minuun teki vaikutuksen, että kirjastossa on tilaa ja valoisaa, Niemi kertoi.

Lahdesta otettiin mallia myös Järvenpään kirjaston remonttiin, jota tehdään parhaillaan. Remontin yhteydessä tiloista tulee valoisammat.

Lastenosastosta vastaava Niemi sai tälläkin reissulla uutta ideaa Lahdesta.

Näyttelyvitriini, johon lapsiasiakkaat voivat pystyttää näyttelyn itselleen tärkeistä esineistä, ilahdutti Niemeä niin, että hän päätti lainata ideaa myös Järvenpäähän.

Porvoon kaupunginkirjaston palveluesimies Jan Nyström kuvasi pyöräilijät ennen lähtöä. Muiden pyöräillessä Nyström ajoi huoltoautona toimivan bemarin ensimmäiselle pysähdyspaikalle Orimattilaan. Kuva: Mirja Hussain

Maiden välinen pyöräilytapahtuma esikuvana

Nyt ensimmäisen kerran järjestettävä kirjastofillarointi on saanut innoitusta Cyckling for libraries -tapahtumasta, jota on järjestetty vajaan kymmenen vuoden ajan. Se on pyöräilytapahtuma, jossa kirjastoihin käydään tutustumassa myös yli maarajojen.

Cyckling for libraries -pyöräilyn idea on Juusolan mukaan lähtöisin Suomesta. Hän on osallistunut kolmelle kansainväliselle Cyckling for libraries -pyöräilylle.

Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi