Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Syytetyn kertomuksen "rikastuminen" hovioikeudessa ei auttanut, raiskaaja tuomittiin myös vapaudenriistosta

Hovioikeus antoi ratkaisn viime viikolla. Kuva: Sami Lettojärvi

Syyllistyikö raiskaaja toissa kesänä Heinolassa myös vapaudenriistoon? Itä-Suomen hovioikeuden mielestä syyllistyi; yksi jäsen tosin oli eri mieltä.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viime joulukuussa 1994 syntyneen miehen vapaudenriistosta ja raiskauksesta 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeuteen ja määräsi hänet vangittavaksi.

Syytetty vaati hovioikeudessa kummankin syytteen hylkäämistä.

Vastaaja oli mennyt autollaan Rantapuistosta juopunut uhri kyydissään tuttavan asunnolle. Hän kiisti pakottaneensa uhrin autoonsa ja myöhemmin sukupuoliyhteyteen.

Vaatimuksen raiskaussyytteen hylkäämisestä hovioikeus hylkäsi yksimielisesti. Hylkäämisen puolesta puhui uhrin olennaisilta osiltaan muuttumaton kertomus. Hän oli myös kertonut tapahtuneesta heti ystävälleen.

Vastaaja väitti uhrin olleen aloitteellinen. Hovioikeus pitää sitä epäuskottavana, sillä uhri ei ole seksuaalisesti kiinnostunut miehistä.

Todistajaa kaukomailla ei kuultu

Vastaaja oli nimennyt hovioikeuskäsittelyä varten uuden todistajan, joka hänen mukaansa voisi todistaa, ettei syytetty pakottanut uhria autoonsa Rantapuistossa. Toisen todistajan mukaan todistajat eivät edes voineet nähdä paikaltaan sinne, missä auto oli.

Uuden todistajan kuuleminen videoitse Irakissa on epävarmaa, joten kun vastaaja on vangittuna hovioikeus ei halunnut pitkittää asian käsittelyä.

Hovioikeuden mielestä vastaajan kertomus hovioikeudessa oli "rikastunut" niin merkittävästi, että se ei ollut muuttunut ainakaan uskottavammaksi.

Se kuitenkin hylkäsi syytteen siltä osin kuin vastaajan syytettiin pakottaneen uhrin autoon uudelleen raiskauksen jälkeen ja estäneen häntä käyttämästä puhelinta.

Yksi oikeuden jäsen olisi hylännyt vapaudenriistosyytteen kokonaisuudessaan. Hänen mielestään oli mahdollista, että uhri oli ollut vastaajan seurassa vapaaehtoisesti. Hän olisi tuominnut vastaajan raiskauksesta 2 vuoden ja 3 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi