Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti kisaa Green Capital -finaalissa ennakkosuosikkina ranskalaiskaupunkeja vastaan

Lahden on lyötävä Green Capital -finaalissa parasta pöytään "Jos tämä nyt kääntyisikin meidän eduksemme".

Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo ja kaupunginjohtaja Pekka Timonen ottavat selfien historiallisesta hetkestä, kun Lahti Energia huhtikuun alussa lopetti kivihiilen käytön. Kuva: Janne Ranne

Ensimmäisellä kerralla Lahti oli hyvä ja selvisi finaaliin. Viime vuonna Lahti paransi ollen todella hyvä ja tuomariston mielestä paras. Nyt Lahti on vieläkin parempi ja valmis Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021.

Tämä on Lahden viesti torstaina Oslossa järjestettävässä European Green Capital -kisan finaalitapahtumassa, johon kaupunki lähtee ennakkosuosikkina. Kaksi muuta finalistia, Ranskan Lille ja Strasbourg ovat ensikertalaisia, jollaisia ei ole valittu voittajiksi kuin kilpailuhistorian alkuvaiheessa vuosina 2010–2013.

Lahti edelläkävijänä

Tilanne on siis herkullinen, mutta asetelmiin liittyy Lahden näkökulmasta myös uhkia. Niiden torjumiseksi kaupunki aikoo lyödä esittelyssä parasta pöytään.

Muut puhuvat, me teemme. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen

Esimerkiksi ilmastotavoitteissa (hiilineutraalius 2025) Lahti on aivan Euroopan kärkeä, muistuttaa kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

– Tulemme korostamaan, että muut puhuvat, me teemme. Lahden tarina on tarina muutoksen mahdollisuudesta ja toteutumisesta. Muutuimme teollisuuskaupungista uuteen kiertotalouteen.

Lahti mainostaa myös henkilökohtaisen liikkumisen päästökauppaa, jota käydään puhelimeen ladattavalla Citicap-sovelluksella. Sen käyttöä esittelevät Oslossa Pelicansin kapteeni Hannes Björninen sekä puolustajat Casimir Jürgens ja Miihkali Teppo.

– Meillä on hiilivapaa orkesteri ja maailman ensimmäisenä hiilivapaa ammattiurheiluorganisaatio. Todistamme, että menemme pidemmälle kuin muut kaupungit, Timonen hehkuttaa.

Pitäisi olla Lahden vuoro. Alueiden komitean jäsen Sirpa Hertell
Lahti pyrkii muun muassa asukkaiden henkilökohtaisen päästökaupan avulla luomaan toimintamalleja koko Suomen ja Euroopan käyttöön. Kuva: Janne Ranne

Lahti korostaa, että kaupunki voi toimia esimerkkinä muille kaupungeille Euroopassa. Henkilökohtaisen päästökaupan ohella Lahti on edelläkävijä esimerkiksi kiertotalouden ja jätehuollon ratkaisuissa, huomauttaa ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

– Niihin tullaan tutustumaan eri puolilta maailmaa. Vesiensuojelussa Lahti on kansainvälisesti vahva. Kerromme myös osallistumisen menetelmistä kaupunkisuunnittelussa, hän kertoo.

Aluepolitiikka vaikuttaa

Voittaakseen Lahden on oltava todella vakuuttava, sillä osaltaan kilpailu on aluepolitiikkaa. Vuoden 2020 Green Capital -tittelin vei Lissabon, vaikka pisteiden perusteella Lahti ja Belgian Gent olivat parempia.

– Viime vuonna maltalainen komissaari käytännössä käveli tuomariston yli, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) sanoo.

Viime vuonna kisan tuomaristossa istui Euroopan Alueiden komitean edustajana espoolainen kaupunginvaltuutettu Sirpa Hertell (vihr.), joka ei nyt ole mukana.

Tällä kerralla juryn viidestä jäsenestä kaksi on ranskalaisia. Heistä toinen on valmistunut Lillen yliopistosta.

– Pieni paine tulee, että voisiko olla pientä poliittista kotiinpäin vetämistä juryssa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) toteaa.

Hildénin mukaan Lahti pyrkii luomaan painetta, että juryn jäsenten täytyisi olla mahdollisimman neutraaleja ja puolueettomia.

– Jos tämä nyt kääntyisikin meidän eduksemme, että ranskalaiset eivät kehtaa olla niin törkeitä, että vetävät puhtaasti kotiin päin.

Ahkeraa lobbausta

Poliittisen pelaamisen mahdollisuutta lisää, että Lappeenranta on finalistina alle 100 000 asukkaan kaupunkien Green Leaf -kisassa. Molempia titteleitä ei varmastikaan myönnetä Suomeen.

Kuva: Anssi Hietamaa

Vauramo uskoo, että Lahti voi asetelmasta huolimatta voittaa.

– Lahden tarinan ja tarjonnan vuodelle 2021 pitää vain olla niin houkuttelevia, että se on syy valita meidät.

Timosen mukaan Lahdelle on etua siitä, että ranskalaiskaupungit ovat finaalissa ensimmäistä ja Lahti kolmatta kertaa.

– Yritämme saada juryn ajattelemaan, että muidenkin pitää kulkea kehittymispolku.

Aiemmilta vuosilta oppineena Lahti on lobannut valintansa eteen ahkerasti. Kaupunki on ollut yhteydessä esimerkiksi komissaari Jyrki Kataiseen ja hänen kabinettiinsa.

– Olemme vedonneet aika moneen paikkaan. Olemme olleet aktiivisesti yhteydessä esimerkiksi meppeihin ja EU:n virkahallintoon useisiin paikkoihin, Rostedt kertoo.

Tällä kerralla Lahden hakemuksen takana on myös valtio.

– Komissioon on lähtenyt pääministerin kirje, että hanke on kansallisesti tärkeä asia.

"Esitys huippuluokkaa"

Sirpa Hertell on ollut kolmena vuonna Green Capital -kisan tuomaristossa. Tänä vuonna hän ei ole aikataulusyistä mukana.

Hertell kertoo kannustaneensa Lahtea tavoittelemaan ympäristöpääkaupungin titteliä vielä kolmannen kerran, koska viime kerralla voitto oli niin lähellä.

– Työ, jota Lahti on tehnyt ympäristöasioiden parantamiseksi, on ollut ennennäkemättömän hienoa, hän toteaa.

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) piti puheenvuoron, kun vuoden 2020 ympäristöpääkaupunki valittiin Nijmegenissä Hollannissa. Kuva: Kimmo Kangas

Tulevan Green Capital -vuoden visioiminen on Hertellin mukaan tärkeää.

– Myös sen Lahti oli hoitanut erittäin hyvin. Kaupungin esitys oli aivan huippuluokkaa. Olen ihan varma, että tänä vuonna Lahden esitys on vielä parempi.

Hertell myöntää, että aluepolitiikka painaa valintaa tehtäessä.

– Ongelma tuomariston työssä on, että Euroopan karttaa on pakko katsoa kokonaisuutena. Sen takia päätökset eivät aina ole helppoja.

Hertellin mielestä valintakriteerit eivät ole riittävän avoimia.

– Aluepolitiikan pitäisi olla ehkä selkeästi kriteerinä mukana. Tuomariston on vaikea päättää, jos on otettava seikkoja, jotka eivät ole avoimesti julkistettuja.

Lahti olisi itäisin ja pohjoisin

Tänä vuonna ympäristöpääkaupunki toimii Oslo. Hertellin mukaan on ymmärrettävää, että tämän jälkeen titteli haluttiin antaa Etelä-Eurooppaan.

– Jos Oslon jälkeen olisi valittu pohjoiseurooppalainen kaupunki, se olisi ehkä saattanut pelottaa hakijoita, että pitääkö osallistuakseen olla niin hyvä kuin Pohjois-Euroopassa ollaan. Lissabonin valinta oli siinä mielessä ymmärrettävä vaikka ei mielestäni perusteltu.

Hertellin mielestä Lahden etuna on tämänvuotisessa kisassa myös aluepolitiikka, sillä Lahti olisi pohjoisin ja itäisin voittajakaupunki. Voittajakaupungeista itäisin on tähän mennessä ollut Tukholma. Lisäksi Green Capital -titteli on jo kertaalleen mennyt Ranskaan, kun Nantes toimi ympäristöpääkaupunkina 2013.

– Siinäkin mielessä pitäisi olla Lahden vuoro.

"Hermostuttavaa"

Finaaligaalassa kaupungit pitävät noin 40 minuutin mittaiset esitykset, joiden jälkeen on aikaa tuomariston kysymyksille. Torstai-iltana tiedetään, voittaako Lahti, vai käykö sille kuten Ruotsin Uumajalle, joka oli kolmena vuonna peräkkäin finaalissa voittamatta titteliä.

Timosen mukaan kisan voittaminen on vaikeaa, mutta häviäminen harmittaisi silti kovasti.

– On jopa vähän hermostuttavaa, hän tunnustaa.

Green Capital

Komission järjestämä kilpailu

European Green Capital on Euroopan komission järjestämä, yli 100 000 asukkaan kaupungeille suunnattu kilpailu, jossa vertaillaan kaupunkien kestävän kehityksen toimintaa ja tulevaisuuden tavoitteita 12 eri osa-alueella.

Vuoden 2021 tittelistä käytävään kilpailuun osallistuivat Lahden ohella Budapest, Cagliari, Dijon, Lille, Skopje, Strasbourg, Tirana ja Västerås. Finaaliin ylsivät Lahti, Lille ja Strasbourg.

Lahti oli finalistien joukossa, kun vuoden 2019 titteli myönnettiin Oslolle ja vuoden 2020 titteli Lissabonille.

Lahti on osallistunut kilpailuun, koska sen tuoman näkyvyyden uskotaan vahvistavan Lahden mainetta kiinnostavana ympäristökaupunkina.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi