Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ikääntyneet kaipaavat Lahden keskustaan lisää istahtamispaikkoja, "laitapuolen kulkijat" ovat jarrutekijä uusien penkkien sijoittamisessa

Sokoksella usein asioivat Airi Nummela ja Anu Ala-Seppälä toivoisivat tavarataloon lisää istahtamispaikkoja. Kuva: Sami Kuusivirta

Väestön ikääntyminen ei näy erityisinä panostuksina Lahden keskustassa, sillä monet kaipaavat kaupunkiympäristöön lisää maksuttomia istumis- ja levähdyspaikkoja.

– On tullut valituksia, että ei ole tarpeeksi penkkejä joihin voisi istahtaa kun käy kaupoilla ja pyörii keskustassa, sanoo kaupungin vanhusneuvoston puheenjohtaja Eila Lampio. Hänen mukaansa istumispaikkoja kaivataan esimerkiksi Rautatienkadulle. Lisää levähdyspaikkoja keskustaan on peräänkuulutettu viime päivinä useaan kertaan myös Etelä-Suomen Sanomien Näppis-palstalla. Aleksanterinkadulla maanantaina sauvojen kanssa liikkunut Jouko Lappalainen on samaa mieltä.

– Ainakin näin huonojalkaisen näkökulmasta levähdyspaikkoja on liian vähän. Tekisi mieli välillä istua torilla, mutta markkina-aikaan sinne ei oikein sovi istumaan, hän sanoo.

Lappalaisen mukaan sama ongelma on monesti myös kauppojen penkeissä.

Jouko Lappalaisen mukaan levähdyspaikkoja on keskustassa liian vähän. Kuva: Sami Kuusivirta

Myös poistoista paljon pyyntöjä

Penkkien sijoittaminen kaupunkiympäristöön on "monisärmäinen asia", sanoo Lahden kaupungin ylläpitohortonomi Seija Nurkkala.

– Jatkuvasti saamme palautetta ja penkkitoiveita. Niitä katsotaan aina tapauskohtaisesti.

Nurkkalan mukaan kaupunkilaiset toivovat myös istuinpaikkojen poistamista usein. Takavuosina penkit on viety pois esimerkiksi Lanunaukiolta.

– Lähialueen asukkaat eivät katso hyvällä, kun penkeillä oleilee laitapuolen kulkijoita, jotka häiritsevät ympäristöään, hän sanoo. Maanantaina Lanunaukion läpi kävelleet Anja Hagas ja Sirkka Lindgren kaipailivat lisää penkkejä.

– Aiemmin kun tässä oli penkit, niin kyllä siinä tuli istuttua. Mutta jos jossain on penkki, siinä on kaljoittelijoita, sanoo Hagas. Lindgrenin mukaan tavaratalon penkeillä on usein täyttä.

– Penkeillä istuu lapsia. Tällaiset vaivaiset eivät pääse niihin istumaan.

Sirkka Lindgrenin kokemusten mukaan kauppakeskusten istumapaikat ovat usein varattuja. Kuva: Sami Kuusivirta

Yrittäjät eivät halua penkkejä Lanunaukiolle

Ylläpitohortonomi Nurkkala sanoo, että moni suhtautuu penseästi ajatukseen lisätä istumapaikkoja ydinkeskustaan.

– Kun veimme istutusastioita Lanunaukiolle takaisin, lähiyrittäjiltä tuli hyvin selkeä viesti, että penkkejä ei siihen haluta.

Hiljattain penkkien poistamista on toivottu esimerkiksi Kirkkopuistosta.

– Emme poista penkkejä. Jos puistossa on järjestyshäiriöitä, ne kuuluvat poliisille. On ymmärrettävää, että varsinkin vanhempi väestö tarvitsee levähdyspaikkoja, sillä Lahdessa on paljon mäkiä. Mitkäs sen sopivampia paikkoja olisivat kuin puistot.

Nurkkalan mukaan kaupungin viheralueilla penkkitilanne on melko hyvä. Kaduille penkkejä sijoittaessaan kaupungin on otettava huomioon esimerkiksi se, etteivät istumispaikat ole talvella lumiaurojen tiellä.

Sokoksen jalkineosaston penkeillä huilaaminen sallittua

Levähdyspaikat nousivat puheenaiheeksi aiemmin tässä kuussa, kun Sokos tiukensi linjaansa kahvilassa istuskelijoiden suhteen. Henkilökuntaa on nyt ohjeistettu poistamaan kahvilan penkeiltä asiakkaat, jotka eivät ole tilanneet mitään. Sokoksessa jalkojaan pääsee lepuuttamaan S-marketin aulassa, naisten jalkineosastolla, miesten pukualueen sovituskoppien edustalla sekä katutasossa sivuovien tuulikaapissa.

– Toiseen tuulikaappiin tuoleja ei voi laittaa, sillä ne eivät pysyisi paikoillaan kun lattia viettää alamäkeen, sanoo Hämeenmaan käyttötavarakaupan toimialajohtaja Saija Vuorinen. Hänen mukaansa 2. kerroksen asiakastuoleilla voivat huilata muutkin kun ostoksia suunnittelevat asiakkaat.

– Juuri maanantaina eräs rouva oli kysynyt, voiko hän istahtaa ja juoda jalkineosaston penkillä, vaikka ei osta mitään. Totta kai penkeillä levähtäminen sopii.

Sokoksen sivuoven aulassa pääsee hengähtämään penkeille. Kuva: Sami Kuusivirta

Vuorinen muistuttaa, että tuoleja ei voi sijoittaa tavarataloon suinpäin.

– Pelastusviranomaisella on sanottavansa asiaan. Vaikka asiakkaiden mielestä kuulostaisi hyvältä laittaa penkkejä esimerkiksi liukuoven viereen, niin hätäpoistumisteiden vuoksi ei voi.

Kauppakeskus Triossa istumapaikkoja on jokaisella aukiolla.

– Talvikaudella kun vanhukset joutuvat irrottelemaan liukuesteitä kenkien pohjasta, on yleensä tuotu pääsisäänkäynnille yksi lisäpenkki, sanoo keskuspäällikkö Saara Viento. Hänen mukaansa kauppakeskus saa toiveita sekä lisäpenkkien asentamisesta että nykyisten istumispaikkojen poistamisesta. Toisia asiakkaita penkeille kerääntyvät ihmiset häiritsevät.

– Tasapainoilemme aina välimaastossa sitten.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi