Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näkökulma: Puheenjohtaja menossa vaihtoon Lahti Energiassa – "Heitetään bussin alle"

Kokoomuksen ryhmä nimeäisi uudelleen koko energiayhtiön hallituksen ja erottaisi samalla toimitusjohtajan.

Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara esitteli Kymijärven biovoimalan työmaata tammikuussa 2018. Kuva: Katja Luoma

Lahti Energian johdon asemaa käydään läpi valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa sunnuntai-iltana. Syynä ovat toimitusjohtaja Eero Seesvaaran vuosina 2017 ja 2018 saamat palkankorotukset, joista yhtiö ei pyytänyt konserniohjeen mukaista lausuntoa kaupunginjohtajalta.

Tuorein palkankorotus tapahtui yhtiön nykyisen hallituksen toimikaudella. Korotus astui voimaan ilman hallituksen päätöstä, sillä hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia (kok.) ja Seesvaara sopivat asiasta keskenään.

Puolueista SDP:llä, kokoomuksella, vihreillä ja perussuomalaisilla on vähintään yksi edustaja Lahti Energian hallituksessa. Etelä-Suomen Sanomien saamien tietojen mukaan asetelma neuvotteluihin lähdettäessä on, että demarit, vihreät ja perussuomalaiset haluavat Ratian väistyvän puheenjohtajan paikalta.

Kokoomusryhmästä enemmistö sen sijaan katsoo, että Lahti Energian koko hallitus pitäisi panna vaihtoon. Lisäksi kokoomus on valmis antamaan potkut pian eläkeiässä olevalle Seesvaaralle. Jopa yhtiön kirjanpitäjä olisi kokoomuksen mielestä vaihdettava.

Toimitusjohtaja Seesvaara ei saa päättäjiltä puhtaita papereita.

Yhtiökokous keskeytettiin

Tänä vuonna eläkkeelle jäävän Seesvaaran vuosipalkka nousi kahden vuoden aikana 169 000 eurosta 247 000 euroon eli kaikkiaan 46 prosenttia. Ensimmäisen osan eli vuoden 2017 palkankorotuksen osalta Lahti Energian tilinpäätös vahvistettu ja kaupungin omistajaohjauksessa hyväksytty.

Sen sijaan viime vuoden tilinpäätöstä ei ole hyväksytty, sillä kaupunki päätti keväällä keskeyttää Lahti Energian yhtiökokouksen. Maanantaina kokoontuva konserni- ja tilajaosto käsittelee yhtiökokouksen jatkamista maanantain kokouksessaan.

Toukokuun lopulla jaosto antoi Lahti Energian hallitukselle moitteet menettelyvirheiden takia. Samalla jaosto edellytti yhtiön hallitukselta päätöstä toimitusjohtajan palkasta.

Ratia myönsi mokan

Lahti Energian hallitus teki työtä käskettyä käsittelemällä palkankorotusasian maanantaina. Ratia kertoo, että hallitus hyväksyi korotuksen yksimielisesti.

Kokoomusvaltuutettu Jorma Ratia (kuvassa oikealla) osallistui poliittiseen keskustelutilaisuuteen tammikuussa 2018. Kuva: Saara Larkio

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen oli ohjeistanut yhtiön hallitusta tekemään kokonaisarvion siitä, onko toimitusjohtajalle vuoden 2018 alusta lähtien maksettu palkka sen suuruinen, että sitä voidaan jatkossakin maksaa.

– Esitin myös, että (uusista) korotuksista, luontaiseduista tai muista korvauksista ei tässä tilanteessa tulisi päättää. Nyt asia on siirtynyt poliittisen luottamuksen ja arvion varaan, Timonen toteaa.

Ratia on myöntänyt mokanneensa siinä, että unohti kertoa kaupunginjohtajalle palkankorotuksesta. Ratia on perustellut unohdustaan sillä, että yleensä miljoona on pienin yksikkö, mihin hän joutuu puheenjohtajana ottamaan kantaa.

Kokoomuksessa ei sulateta sitä, että vain Ratia "heitetään bussin alle" ja muu hallitus voi pestä kätensä koko asiasta.

Hildén esteellinen

SDP:ssä asian käsittelyä hankaloittaa, että Lahti Energian hallituksen varapuheenjohtaja Jouni Nurminen on kaupunginhallituksen tuoreen puheenjohtajan Sirkku Hildénin puoliso. ESS:n haastattelemat nimettöminä pysyttelevät valtuutetut katsovat, että Hildénin on syytä jäävätä itsensä päätöksenteon lisäksi myös asiaa koskevista neuvotteluista.

Vihreistä Lahti Energian hallituksessa istuu Lahden vihreiden puheenjohtaja Riina Puusaari. Perussuomalaisten edustaja on kansanedustaja Rami Lehto. Kynnys korvata heidät toisilla henkilöillä voi olla puolueille korkea.

"Vaikea rimpuloida irti"

Toimitusjohtaja Seesvaara ei saa päättäjiltä puhtaita papereita. Kokoomuksen ryhmän lisäksi myös osa demareista olisi valmis antamaan hänelle lähtöpassit.

ESS:n saamien tietojen mukaan Seesvaara ei tilintarkastajan kehotuksesta huolimatta saattanut palkankorotusasiaa yhtiön hallituksen tietoon.

"Hän on toiminut yrityksen ja omistajan edun sekä ohjeiden vastaisesti omaa etuaan ajaen. Siinä on lukko, josta on vaikea rimpuloida irti", eräs valtuutettu toteaa.

Toisaalta Seesvaaran toimintaa myös ymmärretään.

"Vastuu on hallituksen puheenjohtajalla. Tuntuisi oudolta, että toimitusjohtaja ottaisi yhteyttä hallitukseen tai kaupunginjohtajaan ohi hallituksen puheenjohtajan”, toinen valtuutettu huomauttaa.

Ottiko hallitus riskin?

Seesvaaran saamille korotuksille ei heru päättäjiltä ymmärrystä. Varmalta näyttääkin, ettei palkasta neuvotellut Jorma Ratia nauti enää riittävää luottamusta Lahti Energian hallituksen puheenjohtajana.

Kokoomuksen ryhmässä Ratiaa tosin myös puolustetaan.

”Takarivin huutajia on, mutta kuka hoitaa homman paremmin”, kysyy eräs valtuutettu.

Lahti Energian muu hallitus näyttäisi selviävän moitteilla. ”Hallitus on sillä tavalla osittain syyntakeeton, että se ei tiennyt operaatiosta mitään”, kuuluu yksi perustelu.

Syyntakeettomuus kuitenkin poistui, kun hallitus päätti omistajaa kuulematta tehdystä palkankorotuksesta taannehtivasti.

Joidenkin valtuutettujen mielestä hallituksen jäsenet ottivat riskin päättäessään poliittisesti kiistanalaisesta asiasta.

”Toimitusjohtajalla on nyt päätös taskussaan. Jos olisin ollut jonkun hallituksen jäsenen lakimies, en olisi ikinä kannustanut heitä tekemään päätöstä asiasta”, ESS:lle huomautetaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi