Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jaakkolan tila rapistui vuosia Jalkarannassa – Lahti Aqua myy suojelukohteen, josta se ei ole pitänyt huolta

Kaupunki myy tarjouskaupalla Jalkarannasta kunnostettavaksi Jaakkolan tilan rakennuksineen.

Jaakkolan päärakennus on vuodelta 1900. Talo on ollut Lahti Aquan omistuksessa vuodesta 2006 lähtien. Kuva: Vili Uuskallio

Lahti Aqua myy kulttuurihistoriallisesti merkittävän Jaakkolan tilan Jalkarannassa. Kaupan ovat yli sata vuotta vanha päärakennus ja aitta, jotka on suojeltu asemakaavalla. Huonoon kuntoon päässyt asuinrakennus tontteineen laitettiin myyntiin kesäkuun alussa.

Jaakkolan tila on historiallisesti merkittävä paikka, mutta se on tärkeä myös vedenoton näkökulmasta. Korjausta vailla oleva talo saatiin myyntiin, kun tontti erotettiin kaavoituksella pohjavesilaitoksen tontista alkuvuodesta.

Kaupungin vesiyhtiö vuokrasi alueen ja osti tilan rakennukset vuonna 2006, sillä pihapiirissä on kaksi Jalkarannan vedenottamon pohjavesikaivoa.

Talo on päässyt rapakuntoon

Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni Lillman kertoo, että rakennukset myydään, koska niille ei ole käyttöä vesilaitostoiminnassa.

– Myyminen oli paras vaihtoehto, jotta rakennukselle saadaan uusi asukas, joka toivonmukaan hyödyntää arvokiinteistöä.

Kunnostuksesta innostunut omistaja olisi kohteelle todellinen jättipotti, sillä kuntotutkimus on paljastanut suuria korjaustarpeita. Tyhjillään seisonut rakennus on kokenut laaja-alaisia mikrobi- ja lahovaurioita.

Vuonna 1900 valmistunut päärakennus ja vanhimmilta osiltaan 1700-luvulta peräisin oleva aitta ovat olleet lähes vuosikymmenen vailla käyttöä. Suojelukohde on kärsinyt asumattomuudesta.

Lahden kaupunginmuseon tutkija Päivi Siikaniemen mukaan tasaiset olosuhteet edistävät minkä tahansa vanhan rakennuksen säilymistä.

Vanhat asukkaat heitettiin pihalle

Vielä vuosituhannen alussa Lahti Aqua uusi rakennuksen katon ja vuokralaiset pitivät talon lämpimänä. Perheen vuokrasopimus kuitenkin irtisanottiin vuonna 2008.

Lahti Aquan Jouni Lillman ei osaa vastata siihen, miksi Jaakkolan vuokralaiset irtisanottiin, sillä päätöksestä vastasi yrityksen aikaisempi johto.

Kaupunginhallitus vaati korjausta

Lahden kaupunginhallituksella on ollut näppinsä pelissä Jaakkolan kulttuuriperinnön vaalimisessa. Kaupungin vesiyhtiö teetti päärakennuksesta kuntotutkimuksen sen jälkeen, kun konserni- ja tilajaosto velvoitti yhtiön huolehtimaan rakennuksesta sopimuksen mukaisesti.

Viime vuoden alussa jaosto päätti, että rakennukset pitää kunnostaa vuoden 2020 syksyyn mennessä. Velvollisuus säilyy, vaikka omistaja vaihtuu.

Nyt rapistuva tila kaupataan siinä kunnossa kuin se on ilmoituksessa ja kaupantekohetkellä, eikä ostajalla ole vaihto- tai palautusoikeutta. Perjantai-iltapäivänä tarjoajia oli viisi, ja korkein tarjous kipusi noin kolmeenkymmeneen tuhanteen euroon. Avoin tarjouskilpailu päättyy 23.6.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi