Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lamk tarjoaa maahanmuuttajille maksutonta korkeakouluvalmennusta – käynnissä verkkokurssin pilotointi

Lahden ammattikorkeakoulu on mukana uudessa maahanmuuttajille suunnatussa korkeakouluvalmennuksen verkkokurssipilotoinnissa.

Maahanmuuttajien korkeakouluvalmennus on toistaiseksi jäänyt ammattikorkeakoulujen harteille. Arkistokuva. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden ammattikorkeakoulu on mukana uudessa maahanmuuttajille suunnatussa korkeakouluvalmennuksen verkkokurssipilotoinnissa. Kurssilla tarjotaan valmennusta maahanmuuttajille, jotka haluavat hakea korkeakouluun suomeksi suoritettavalle linjalle.

Verkkokurssi on osa Metropolia ammattikorkeakoulun Valmentavasta valmiiksi -hanketta, jossa on Lamkin lisäksi mukana yhteensä kahdeksan ammattikorkeakoulua.

Valmennusta järjestetty ennenkin

Lamk on järjestänyt vastaavanlaista valmennusta aiemminkin. Vuonna 2010 oppilaitos kokeili ensimmäisen kerran perinteisenä kontaktiopetuksena valmennuskoulutusta maahanmuuttajille. Vakituisena toiminta aloitettiin keväällä 2017. Huhtikuussa kontaktiopetuksen rinnalle tuotiin verkkokurssi.

Kurssilla on mahdollista valita suuntautumisala oman mielenkiinnon ja aikaisemman kokemuksen mukaan. Vaihtoehtoina ovat sosiaali- ja terveysala, tekniikka ja liiketalous. Lisävaihtoehtona on myös monialainen koulutus, mikäli omat uratoiveet eivät vastaa mitään edellä mainituista.

Pääpaino kielitaidossa ja opiskeluvalmiuksissa

Tavoite kuitenkin on, että kurssin jälkeen opiskelija osaa niin hyvin suomea, että hän pärjää Suomen kielisessä korkeakoulussa. Lamkin kielten ja viestinnän koulutuspäällikkö Johanna Marjomäki

Kurssin lähtövaatimuksena on B1-tason suomen osaaminen. Euroopan unionin standardien mukaan B1-tason kielitaidolla ihminen ymmärtää pääkohdat puheesta ja selviää arkipäiväisissä tilanteissa. Kurssin aikana tavoitteena on parantaa suomen kielen taito B2-tasoon, joka riittää korkeakouluopinnoista selviämiseen.

Lamkin kielten ja viestinnän koulutuspäällikkö Johanna Marjomäen mukaan kurssin kielitaitoon liittyvät tavoitteet ovat korkeat.

sitaatti1

–  B1-tason suomen kielen taito vaatii yleensä maahanmuuttajilta useamman vuoden asumisen Suomessa, mutta tästä lähtötasosta ei voi tinkiä. Tavoite kuitenkin on, että kurssin jälkeen opiskelija osaa niin hyvin suomea, että hän pärjää Suomen kielisessä korkeakoulussa, Marjomäki teroittaa.

Ongelmana pitkät opintopolut

Maahanmuuttajien reitit sekä opintoihin että työelämään ovat pitkiä. Lisäksi maahanmuuttajien jo olemassa olevaa potentiaalia ei osata hyödyntää, sillä yli viidesosa korkeakoulutetuista maahanmuuttajista työskentelee ammateissa, jotka eivät vastaa heidän koulutustasoaan. Kantasuomalaisten keskuudessa vastaava luku on vain muutamia prosentteja. Marjomäen mukaan on tärkeää pyrkiä nopeuttamaan maahanmuuttajien pääsyä koulutuksen piiriin.

– Lukuisat tutkimukset ja työ- ja elinkeinoministeriön arviot kertovat siitä, että koulutus on tärkeä osa maahanmuuttajien kotoutumista ja integroitumista yhteiskuntaan. Siksi mekin tahdomme tätä asiaa edistää, Marjomäki toteaa.

Kaikki korkeakoulukelpoiset, oleskeluluvan tai kansalaisuuden saaneet maahanmuuttajat voivat hakea koulutukseen.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi