Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Useat kunnat perivät lääkärikäynnistä maksimihintaa – Päijät-Hämeessä käynnistä maksetaan saman verran kaikkialla

Viime vuonna suomalaisista 70 prosenttia asui kunnassa, joka peri terveyskeskuksen lääkärikäynnistä asetuksessa määritellyn enimmäismaksun.

Tavallisimmin kunnat perivät kertamaksun vuoden kolmelta ensimmäiseltä lääkärikäynniltä. 17 prosenttia THL:n selvitykseen osallistuneista kunnista keräsi asiakkailta vuosimaksua tai käyntien lukumäärästä riippumatonta kertamaksua. Kuva: Milla Takala

Yhä useampi kunta perii lääkärin vastaanotolla käynnistä suurimman mahdollisen asiakasmaksun, todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreessa tutkimuksessa. Viime vuonna suomalaisista 70 prosenttia asui kunnassa, joka peri terveyskeskuksen lääkärikäynnistä asetuksessa määritellyn enimmäismaksun. Vuonna 2016 vastaava luku oli 44 prosenttia.

THL:n mukaan yli kaksi kolmasosaa Manner-Suomen väestöstä asuu kunnissa, joissa lääkärin vastaanotoilla on käytössä kolmen kerran kertamaksu. Näissä tapauksissa kertamaksu on reilu 20 euroa yhtä käyntiä kohden.

Suomalaisissa sairaanhoitopiireissä viidessä; Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä asiakasmaksupolitiikka on ollut lääkärivastaanottojen suhteen yhtenevää sekä maksun määrässä että maksutavassa. Muissa sairaanhoitopiireissä on ollut vaihtelua joko määrässä, tavassa tai molemmissa.

Päijät-Hämeessä käytössä vuosimaksu

Päijät-Hämeessä terveyskeskukset perivät asiakkailta vuosimaksua, joka on enimmillään 41,20 euroa tai, jos palvelujen käyttäjä ei suorita vuosimaksua, peritään häneltä 20,60 euron suuruinen käyntimaksu jokaiselta käyntikerralta niiden lukumäärästä riippumatta.

THL:n mukaan Päijät-Hämeen kaltaista lääkärikäynnin maksumallia käyttää 17 prosenttia kaikista selvityksessä mukana olevista kunnista.

Hoitajakäyntien maksuissa isoja eroja

THL:n aineistosta selviää, että kuntien välillä on eroa myös siinä, peritäänkö hoitajakäynnistä maksua vai ei. Noin puolet suomalaisista asuvat THL:n mukaan kunnassa, jossa hoitajan vastaanotto maksaa asiakkaalle.

THL:n mukaan enemmistö kunnista on hoitajamaksua periessään asettanut sen selvästi lääkärivastaanotoista perittävää asiakasmaksua pienemmäksi. Lähes puolella otoksen väestöstä hoitajamaksu on vaihdellut kertamaksuna 8,50–12,10 euron välillä. Päijät-Hämeessä hoitajan vastaanotto maksaa kuitenkin saman verran kuin lääkärikäynti, eli vuosimaksu 41,20 euroa tai kerralta 20,60 euroa.

Maksut muuttuneet vuosien saatossa

Terveyskeskusten lääkärikäyntien maksujen enimmäismäärät nousivat Suomessa rajusti vuoden 2016 alussa. Tämä näkyy myös Päijät-Hämeen tilastoissa. Neljä vuotta sitten päijäthämäläisissä kunnissa noudatettiin vielä kolmen kertamaksun mallia. Yhdellä lääkärikäynnillä oli hintaa 16,10 euroa vuonna 2015 ja 14,70 euroa vuonna 2014. Viime vuosina maksuihin on tehty indeksitarkistuksia.

THL:n mukaan terveyskeskusten lääkärikäyntien maksut ovat enimmäismääriä, ja esimerkiksi Helsingissä terveyskeskuskäyntien asiakasmaksusta on luovuttu kokonaan. THL:lta muistutetaan, että uuden hallitusohjelman perusteella asiakasmaksulaki aiotaan uudistaa. Hallitus on asettanut tavoitteeksi palvelujen maksuttomuuden laajentamisen ja maksujen alentamisen.

THL selvitti terveyskeskusten asiakasmaksujen määrää ja keräystapaa vuosien 2013–2018 ajalta.

STT
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi