Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Löysin työpaikalta tulevan mieheni" – näin ESS:n lukijat kertoivat ensimmäisestä kesätyökokemuksestaan

Jäätelön myyjän paikka on monille nuorille tuttu ensimmäisenä työkokemuksena. Kuva: Marko Happo

ESS kysyi aiemmin tällä viikolla verkkokyselyssä, millaisia muistoja lukijoilla on ensimmäisestä kesätyöpaikastaan. Suurin osa vastaajista oli 20–36-vuotiaita naisia.

Vastaajat saivat ensimmäisen kesätyöpaikkansa 14–20-vuotiaana, ja useimmilla jäi kokemuksesta myönteinen kuva.

"Pääsin (lain rajoissa) tekemään töitä laidasta laitaan ja näin, mitä kaikkea sähköasentajan työ voi olla katuvalaistuspuolella. Jokusta vuotta myöhemmin opiskelin sähköasentajaksi, koska kipinä lähti kesätöistä."

"Myönteiset kokemukset olivat lähinnä rahallisia eli palkka, joka riitti suunnittelemiini hankintoihin, vaikka kesätyörupeama jäikin arvioitua lyhyemmäksi."

"Vastuuta ja itsenäisyyttä opetti, kun oli yksin vastuussa matkailuinfo-pisteestä kuukauden ajan. Asiakaspalvelutyöstä jäi hyvä kuva, ja se on ollut vahvuuksiani siitä asti,s vaikka työnkuva ja ala on kovasti muuttunut. Muistan, että hiljaisina päivinä työ tylsistytti, mutta plussana oli kaverit samassa satamassa muissa töissä, ja heitä kävin moikkaamassa. Työ oli melko vapaata, eikä kukaan ollut vahtimassa. Se on ollut tärkeä ominaisuus myöhemmissäkin töissä."

"Ainakin huomasin ja opin, että rahan eteen pitää tehdä hommia. Olin ainoana kaveriporukasta loppuun saakka hommissa, muut luovuttivat muutaman päivän jälkeen. Hieman alle tuhat markkaa jäi hommasta käteen, mutta olihan se hienoa."

"Itse asiassa ensimmäinen kesätyöpaikkani oli aivan mahtava ja olinkin siellä viisi kesää peräkkäin. Olisin varmaan tämänkin kesän, ellen olisi äitiyslomalla. Suoraan työpaikka ei opintojeni kannalta ole paras, mutta edesauttoi harjoitteluni kanssa. Se kesätyöpaikka tuntui kuin lomalta ja työporukka oli kuin toinen perhe. Tästä firmasta pitäisi muittenkin ottaa mallia, se ei turhaan ole saanut great place to work -titteliään."

"En ollut henkisesti vielä valmis työntekoon. Työ oli hyvin monotonista; lisäksi en oikein löytänyt mitään yhteistä muiden työntekijöiden (kaikki aikuisia) kanssa, joten sosiaalinen kanssakäynti jäi hyvin vähäiseksi – mikä osaltaan ehkä kuormitti minua lisää. Ensimmäinen – ja ainoa – kesätyöpestini jäikin sitten vain kuukauden mittaiseksi, mikä näkyi syksyllä ammattikoulun taas alkaessa. Niillä luokkani oppilailla, jotka olivat tehneet kesällä pidemmän työrupeaman – ja ennen kaikkea enemmän oppialansa töitä – olivat käytännön työtaidoissa paljon minua edellä."

"Ensimmäinen kesätyöni oli Postilla postinjakana. Työ oli mukavaa, liikunnallista ja kesäviikonloput sai viettää vapaalla. Valoisina kesäaamuina ei edes haitannut mennä kuudeksi töihin. Työpaikalta löysin myös tulevan aviomieheni, jonka kanssa on pidetty yhtä jo 8 vuotta. Vaikka Postilla esimiestyö oli välillä ala-arvoista, eikä pomojen kanssa tultu juttuun, oli ensimmäinen kesätyö kokonaisuudessaan positiivinen kokemus. Pomot eivät päässeet pilaamaan työintoa."

"Metallifirma, jossa sain vain lakaista lattioita, luvattu oli muuta. Tauoista valitettiin myös, edes lakisääteisiä ei saanut täysimääräisinä pitää."

"Työ oli Seinäjoen kaupungin puutarhatoimen nuorille suunnattu kahden viikon mittainen työjakso. Viikko oltiin yhdessä paikassa kitkemässä rikkaruohoja ja siivoamassa paikkoja, sitten siirryttiin seuraavaan. Palkka tuntuu tämän päivän mitassa naurettavalta, muistaakseni 3,90 euroa tunnilta, mutta viisitoistakesäisenä omat ansiot tuntuivat huikealta uudistukselta. Kokemuksena työpaikka oli erinomainen hyppy työmaailmaan sen ikäiselle nuorelle; saimme niskaamme sadetta, hellettä ja työ oli ruumiillista, mutta kuitenkin kevyttä. Vetäjänä meillä oli nuori aikuinen, olisiko ollut 18–20-vuotias pirtsakka nainen, joka piti homman kasassa. Meidän porukkamme oli siitä mainio, että se teki töitä hyvällä motivaatiolla. Vetäjä kiittelikin tästä, koska osa porukoista saattoi pikemminkin paeta tupakalle tai könytä "nakkisuojassa". Jakson ainoa miinus oli sen lyhyt kesto."

"Paljon meni pieleen. Oli kamalaa. En osannut pitää puoliani, ja sadepäivinä työpäiviä peruttiin. Emme myöskään saaneet pitää taukoa, vaan kuumassa jäätelökotterossa oli oltava koko työvuoro ja lounas syötävä töiden ohella."

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi