Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hartolassa ryöstetty seniori toimi ovelasti ja kokosi kolmeen osaan puretun aseen ryöstäjän ollessa asunnossa – ei saa syytettä

Hartolalainen seniorimies ryöstettiin kotonaan maaliskuussa. Kuva: Mikko Pitkänen

Hartolassa maaliskuussa tapahtuneen ryöstöjutun syyteharkinta on valmistunut. Syyttäjä vaatii 81-vuotiaan miehen asuntoon ja pihalle tunkeutuneille rangaistusta, mutta on jättänyt syytteen nostamatta ryöstäjää rintaan ampunutta senioria vastaan.

Asunnon omistaja toimi ovelasti ja kylmän harkiten. Kun rengasraudalla varustautunut naamiomies tuli asuntoon, asukas oli katsomassa tv:tä. Huonon kuulon takia tv oli kovalla. Naamiomies pyysi kaukosäädintä.

Tunkeutuja sai kapulan, mutta ei tv:n vaan digiboksin. Sillä aikaa kun tunkeutuja yritti turhaan saada tv:tä sammumaan, asukas kokosi kolmeen osaan puretun pienoisrevolverin. Rullassa oli 4–5 patruunaa.

Asukas nousi seisomaan ase eteen ojennettuna. Kertomansa mukaan hän ei ollut tähdännyt sillä.

Naamiomies oli käskenyt kovalla äänellä laittamaan aseen pois. Se ei tehonnut, jolloin naamiomies hyökkäsi hänen kimppuunsa. Asukas laittoi aseen sivulleen, jotta se ei laukeaisi vahingossa.

Naamiomies löi asukasta rengasraudalla käsiin ja päähän, johon aiheutui seitsemän sentin avomurtuma. Asukkaan seuraava muistikuva oli, että hän makasi lattialla vatsallaan ase kädessään ja naamiomies päällään. Tämä jatkoi asukkaan lyömistä.

Kolmas laukaus osui

Kun naamiomies nousi asukkaan päältä, tämä pääsi kontalleen ja edelleen istumaan. Naamiomies oli alle puolen metrin päässä rengasrauta kädessään. Hän olisi voinut lyödä sillä.

Asukas kertoi ampuneensa kolme kertaa niin nopeasti kuin pystyi vatsan sivuun pysäyttääkseen naamiomiehen. Kolmas luoti osui, ja naamiomies poistui talosta.

Naamiomies ei ole halunnut kertoa tapahtumista poliisikuulustelussa. Toinen asuntoon tunkeutunut oli nähnyt tappelun, mutta ei ollut kuullut laukauksia.

Lääkärinlausunnon mukaan kummankin miehen vammat olivat hengenvaarallisia.

Poliisi on epäillyt talon asukasta tapon yrityksestä.

Syyttäjän mielestä kyse oli hätävarjelutilanteesta. Asukkaalla on ollut häneen kohdistetun voimakkaan väkivallan ja naamiomiehen käyttäytymisen perusteella perusteltu syy uskoa terveytensä ja henkensä olevan vaarassa. Asukkaalla oli siten oikeus puolustautua.

Asukkaalla ei ollut mahdollisuutta paeta huoneesta. Hän oli pelotellut naamiomiestä aseella saadakseen hänet poistumaan, mutta tämä hyökkäsikin yllättäen. Hän käytti asetta vasta ollessaan vakavasti loukkaantunut.

Asukas ilmoitti itse hätäkeskukseen ja kertoi ampuneensa taloonsa murtautunutta miestä.

Ammutusta naamiomiehestä hätäkeskus sai ilmoituksen kaksi tuntia myöhemmin.

Pienoisrevolveria asukas kertoo käyttäneensä pienpetojen loukkupyynnissä saaliin lopettamiseen.

Käräjille vielä tässä kuussa

Kahta miestä syytetään törkeästä ryöstöstä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. He ovat parikymppisiä ja kotoisin Hartolasta ja Lahdesta.

Pihalla odottaneita kahta hartolalalaista miestä syytetään avunannosta törkeään varkauteen ja toista lisäksi ampuma-aserikoksesta.

Juttua käsitellään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi