Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kohutulle evakkopatsaalle löytyi uusi paikka 100 vuoden sopimuksella - paljastusjuhla siirtyy vuodella

Kuva: Matti Silvennoinen

Lahteen suunniteltu evakkopatsas sijoitetaan keskustan Kalmarinpuiston sijasta Hennalaan, Komentajanpuistoon. Patsaan paikka sijaitsee Hennalan Upseerikerhon piha-alueen välittömässä läheisyydessä.

Evakkopatsastoimikunnan mukaan Lahden Karjalaseura ja tontin omistava Etelä-Suomen Juhlapalvelu ovat allekirjoittaneet hanketta koskevan sopimuksen. Karjalaseura on vuokrannut patsaan sijoituspaikan 100 vuodeksi nimellisvuokraa vastaan.

Evakkopatsaan uuden sijoituspaikan etsintää edelsi vääntö kaupungin kanssa. Julkisen taiteen toimikunta esitti maaliskuussa patsaasta kilpailutusvaatimuksen. Kaupunki tarjoutui järjestämään kutsukilpailun ja vastaamaan sen kustannuksista. Karjalaseuran ehdotuksen lisäksi kilpailuun olisi kutsuttu kaksi muuta taiteilijaa.

Seura ei kaupungin vaatimukseen suostunut, koska patsaan malli ja tekijä oli jo valittu. Näköispatsas syntyy Pekka Asikaisen vuonna 1987 luoman pienoismallin pohjalta. Kuvanveistäjäksi on valittu taiteilija Reijo Huttu, jonka aiempiin töihin kuuluu muun muassa jalkapalloilija Jari Litmasta esittävä patsas Lahden Kisapuistossa.

Huttu aloitti patsaan lopullisen mallin muotoilun siitä saadun palautteen perusteella keväällä. Patsaan mieshahmon kokonaiskorkeudeksi tulee 180 senttiä. Lisäksi henkilöiden keskinäistä asemointia on patsastoimikunnan mukaan hieman muutettu.

Evakkopatsaan paljastusjuhla siirtyy vuodella, kertoo patsastoimikunta. Alun perin se oli tarkoitus paljastaa kesällä 2020, jolloin Lahden Karjalaseura täyttää 80 vuotta.

Lue myös: Toimikunta: Evakkopatsaan mies lyhenee - patsas lähentelee silti kolmen metrin korkeutta
 

Hankkeen varainkeräysluvan saanti viivästyi ja aikaa meni myös vääntöön Lahden kaupungin kanssa. Patsaan perustustyöt tehdään kesällä 2020 ja patsas paljastetaan kesällä 2021, kertoo patsastoimikunta tiedotteessa.

Kari Anttinen
kari.anttinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi