Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tietoverkkoon tehty kyberhyökkäys lamaannutti terveysasemien toiminnan Lahdessa - Nastola häiriön ulkopuolella

Lahden kaupungin tietojärjestelmiin tehtiin tiistaina iltapäivällä hyökkäys.

Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän väliset tietoliikenneyhteydet on katkaistu kaupungin tietoverkossa tiistaina iltapäivällä havaitun kyberhyökkäyksen leviämisen estämiseksi. Hyökkäyksen aiheutti haittaohjelma, joka ehti saastuttaa koneita ja kuormittaa verkkoa. Ohjelma ehti tarttua noin tuhanteen koneeseen.

Yhteyksien katkaisu aiheuttaa merkittäviä häiriöitä terveysasemien ja hammashoitoloiden toiminnassa. Se vaikuttaa myös sosiaalipalveluiden asiakastyöhön.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kaikkien tietojärjestelmien käyttö ei ole mahdollista Lahden kaupungin alueen verkossa olevissa yhtymän työasemissa, kertoo hyvinvointiyhtymä tiedotteessa.

Äkillisesti sairastuneita potilaita pyydetään ottamaan yhteys Terveysneuvoon ja tarvittaessa Akuutti24:n päivystysapunumeroon 116 117.

Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan Lahden terveysasemilla. Kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei kuitenkaan välttämättä pystytä heti hoitamaan, vaan asia saattaa vaatia uuden käynnin myöhemmin.

Potilaskertomusten tiedot eivät näy, eivätkä laboratoriovastaukset ja röntgenkuvat pääsääntöisesti ole käytettävissä. Myöskään sähköiset reseptit eivät toimi.

Terveysasemilla ei saada otettua verikokeita tai röntgenkuvia häiriön aikana. Kelan Kanta-palvelut eivät ole käytettävissä, joten reseptien sähköisiä uusimispyyntöjä tulisi häiriön kestäessä välttää. Kiireellisissä reseptiasioissa potilaiden tulisi ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Häiriö ei hyvinvointiyhtymän mukaan mukaan vaikuta toimintaan Nastolan terveysasemalla.

Häiriön kestosta ei ole tietoa. Hyvinvointiyhtymä kertoo tiedottavansa asiasta seuraavan kerran viimeistään perjantaina.

Kuuntele! Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo häiriötilanteen laajuudesta ja vaikutuksista Radio Voiman haastattelussa.

Kari Anttinen
kari.anttinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi